fbpx
Dark Mode Off / On
Lärarprogrammet

En kväll i Falun, mer dator åt barnen!

Ja i brist på rubriker får man ta det man haver. Imorgon blir det jobb, 8.00-15.00 ska jag jobba på ett nytt område dom ringde och skrev in mig på. Blir något nervös. Eller jag är NERVÖS. Är sån där som skräms lite av nya människor och det här med att vara vikarie på nya ställen är alltid väldigt pressande jag är ju sån där äcklig fjant som vill att det ska vara BÄST direkt, vill kämpa för att jobba och tycker det är viktigt att göra ett bra intryck både hos barnen, personalen och föräldrarna. Dessutom är alla ställen man är på så olika, vissa vill inte alls prata med vikarierna utan är liksom vad ska man kalla det något disträ och tycker att man ska vara där som “barnvakt”, andra är jätte bra och förklarar, berättar och är väldigt noga med att försöka få med en som ett i teamet fast man “bara” är där som vikarie. Såna ställen gillar jag bäst för då får jag jobba, jag är inte bara barnvakt och känner att man kan bli vän med människor och dessutom får jag se saker från verksamheten jag sedan kan ta med mig i min utbildning. Jag har läst 60 poäng för förskolan/grundskolans tidigare år det kommer liksom betyda att jag ändå kommer kunna jobba med som små barnen trots min examen i grundskolans senare år om det skulle behövas personal. Visserligen får jag då inte matematikdelen men seriöst tror jag inte jag kommer sakna den delen heller. FY fan säger jag, den var inte alls något för förskolebarn högstadiet / gymnasiets matematik används inte i förskolan och kommer aldrig göra.

PÅ tal om något helt annat, som handlar om små barn är det vissa “vuxnas” hat mot datorer. Jag förstår seriöst inte varför folk är så jävla hatiska mot att barn sätter sig en stund vid datorn ibland. Barn behöver varva ner ibland, att varva ner framför datorn på bolibompa webben eller kanske med mamma mu spel är precis lika avkopplande för barn som att sitta med pärlplattor. Men samhället är så jävla knullat av att NEJ sitta stilla är fel BARN måste röra på sig. VISST jag håller fullt med barn ska inte sitta stilla jämt, MEN dom måste också få ta det lugnt ibland. Ett barn som kollar på en film en timme eller sitter vid datorn i femton minuter sitter stilla precis lika länge som ett barn som ritar eller pärlar med pärlor. Ingen skulle klaga på ett barn som ritar timme ut och timme in att h*n bara sitter stilla, inte heller skulle vi klaga på ett barn som pärlar eller leker med lego. NEJ dom sakerna är bra sitta stilla aktiviteter, men så fort barnet sitter vid datorn så skyr “vuxna” detta som pesten. STACKARS barn, mamman använder datorn som barnvakt. Lika så barn som får se på film en gång i veckan på förskolan, det finns det också föräldrar som klagar på “SITTA en halvtimme och kolla på Pippi? VAD är de för något, BARNEN SKA RÖRA PÅ SIG”, jag tänker lite hur mycket mammor och pappor idag vet om förskolan. Vilken miljö barnen befinner sig i överfulla barngrupper och alldeles för lite personal. Att för de större barnen sitta ner i 30 min och bara koppla av en fredag borde ses som något BRA, äntligen får barnen koppla av lite. Men nej, vi är sönderknullad av aftonbladets fjantiga artiklar som får folk att tro att DATORN och TVN är gift som kommer utrota vara barn om barnen ens kollar på dessa.

Fast egentligen är det föräldrarna som utrotas av att inte vara mer kritiska mot aftonslaskan och dess innehåll.

4 Comments

  1. Det allvarligaste med datorn är väl att det lätt kan gå heeelt överstyr! Det blir ju bara vanligare och vanligare med spelberoende barn. Kanske inte i så låga åldrar, men grunden sätts ju någonstans..
    Sen tycker Jag att förskolan ska vara pedagogisk och social. Att barnen ska få leka och spela med varandra och inte med en dator.
    Hemma är det dock en annan sak.. Dator blir inte så ofta, eftersom jag behöver den själv till skolan ofta (på kvällen o så hemma). Men tv kan det vissa dagar bli väldigt mycket av.

    1. Malle – Fast barnen kan ju spela pedagogiska spel på datorn. Som nu fick f-klassen och 1orna i Williams skola till exempel skriva en kort berättelse ihop på datorn, och de är ju första ledet, datorn blir mer eller mindre ett krav i alla hem nu och får barn inte alls prova på det hemma tror jag det blir tufft sen i skolan. Sen som William var med i en dataspels studie via karoliska sjukhuset, han fick spela 15 min om dagen 5 dagar i veckan i 4 veckor. Man kollade hur barn runt fyra års ålder reagerade och sånt. Spelen var rena iq test men man märkte verkligen hur William förstod formler och kunde se mönster, studien gick ut på att se om barn blev lugnare av dataspel och om man kunde se att dom kopplade av. Det märktes väl på William efter dom där 15 min så hade han totalt varvat ner från förskolan. Jag tror helt på ett BRA pedagogiska spel (ej krigspel) och 15 min om dagen faktiskt är lika avkopplade och bra för barn som det är att läsa en bok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: