Idag är det Lucia och det vet ju alla redan.

Jag har tänkt lite på vad Lucia i ett år. När jag började på lärarprogrammet och flera år innan såg jag mig själv som feminist, jag har alltid haft åsikter som vad jag anser vara feministiska, då inte (familjeliv rabiata menskossor feminist) utan jag står för alla människors lika värde, rättigheter och att kvinnor och män ska ha SAMMA rätt till lika lön och välja sina livsöden själva.

Men då har vi då lucia, när jag var barn tyckte jag det var var sånt fint. Jag brukade få vara lucia så gick vi runt till grannarna och bjöd på fika bröd (jag och mina yngre syskon) . Det var mysigt, brossan var tomte. På låg och mellanstadiet sen så var det lika roligt man såg fram emot lucia få se fin ut med glitter och levande ljus. Men jag minns att killarna som fick vara stjärngossar led och hatade varje sekund av Lucia, då kunde jag absolut inte förstå varför.

NU är jag mamma, mamma till en son dessutom och jag kan ju förstå varför pojkarna led av att vara stjärngossar. Hur roligt kan det seriöst vara att gå runt med ett långt vitt nattlinne med en dumstrut på huvudet helt emot sin egen vilja. För när lucia och tärnorna är jätte vackra så står stjärngossarna mest där och inte alla har samma glans. Då finns det säkert någon som skriker “JA men det är bra att flickorna får synas någon gång”, jo visst men varför ska dom synas som vackra? Ska dom inte synas i klassrummet via talet då istället?

Jag förstår att alla flickor gillar Lucia, men jag förstår varför alla pojkar lider. Alla flickor får ha fint glitter, alla pojkar får ha strut. Flickor får gå med rött band eller glitter, pojkar får gå utan sånt. Medan flickorna är fina står pojkarna där bakom och plågas. Att det dessutom ska vara så gör inte saken bättre. När pojkar sedan anmält sig för att vara lucia har lärarna på skolan ofta blivit upprörda för ett sånt dåligt skämt. Samtidigt tänker jag att skolan ska vara en plats för alla med allas lika rättigheter, om vi ska göra samhället jämställt då bör även pojkarna får vara lucia. För om pojkarna är lucia och vågar bära klänning och se fina ut, ja då visar det ju att pojkarna kan “sänka” sig på kvinnans nivå, det är ju ändå lite de vi eftersträvar.

Lucia är en fin tradition som är helt könsbunden och kravet är att det ska vara som det alltid varit. Ganska tragiskt egentligen.

Så då tänker ni, vad ska William vara då? Hans skola ska inte fira lucia, istället ska barnen öva i kyrkan idag för julshowen imorgon när alla från f-9 ska sjunga och göra nummer för oss föräldrar. Det känns toppen, inget fjant med lucior utan helt enkelt barn som får göra något dom tycker om, dessutom ska alla barnen vara tomtar!

Det känns helt super för mig som mamma!

9 kommentarer

 1. Ja, det där med tomtar kan man ju också vrida på? Flickorna kanske känner sig fula och att de ska bli gjorda till pojkar för att de ska vara just tomtar.. Tomten är väl en man?
  Så länge Tindra vart barn iaf så har det varit valfritt för alla vad man ska vara (fast lucia, tärna och stjärngosse är ju rätt könsbundet), men att alla även kan vara tomte/tomtemor eller pepparkaksgubbe/gumma. Idag var det En stjärngosse bland ett 15-20-tal pojkar.

  1. Men finns ju tomtetjejer med kjol. Sen dom har inte lucia för barnen heller i Williams skola bara dom större barnen vilket jag tycker är bra :-p . Jag tycker personligen att lucia är en rätt konstig grej att fira.

   1. Ja, fast då är det ju lättare att få alla nöjda i ett luciatåg där alla får vara Vad de vill 🙂
    Tycker det är en fin tradition. Och det är ju så mkt som ska strykas hela tiden, från vår religion, våra traditioner.. Skulle inte förvåna mig om “vi” snart är muslimer här 😛 Så, jag tycker det är BRA och att man verkligen ska hålla på Våra kristna traditioner och helger.

 2. Så länge man ordnar roliga saker för barnen och alla känner sig delaktiga och kan vara med på lika villkor ås är det bra. Förstår inte riktigt motståndet till att killar ska vara lucia det handlar ju om att klä ut sig och spela teater. Jag håller med om allt du skrivit annars.

  1. Sarah/jigartalaa – Tänker mer att det ibland kan bli så där tvunget på något vis. Ett tvång, alla killar “SKA” vara ungefär. Jag är sån som tycker att folk ska få bestämma själv. Precis som i skolan när man var tvungen att göra saker tex gå ut i -20 grader bara för att man skulle ungefär. Jag kan tycka att vid -20 minus (till och med vid -15) ska eleverna/barnen faktiskt få valet att bestämma själva. Är lika med lucia också, det där med att dom SKA vara strutisar när dom går i sexan till exempel, alla killar alltså. Alla barn kanske inte ens vill och då tycker jag dom själva ska få bestämma detta 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: