Åh blev så sjukt glad precis, tentan jag gjorde i tvåspråkighet som jag var rejält osäker på blev godkänd.Känner mig så sjukt glad och stolt över mig själv, det betydde otroligt mycket för mig att bli godkänd i denna då jag varit bokstavligt talat skeptiskt till att klara den.Den var uppbyggd på sådant sätt att jag skulle göra en planering för en påhittad skola, utan kunskap om svenska som andraspråk där rektorn bett mig informera om tvåspråkighet.Det kanske låter lätt, men innan man läst dessa kurser är det svårt att förstå hur viktigt svas är.Visste ni t.ex att det finns studier som visar att det är lättare för elever att lära sig skriva på dialekt.Därför är det också lättare att lära sig skriva på sitt hemspråk, då hjärnan har lättare för finna de rätta orden.Det här tycker jag är otroligt intressant, framför allt då jag själv (när jag bloggar) skriver i talspråk något jag aldrig gör i uppsatser. Lika så är det om jag skriver på facebook, jag tycker om skrivregler men det är betydligt lättare att slarvskriva på nätet eller i bloggen, än vad det är att slarvskriva när det verkligen gäller. Jag har också väldigt lätt att peka ut andras slarvfel men mina egna ser jag igenom, hemskt egentligen hehe, fast som Lisa sa igår, vem vill läsa en akademiskuppsats när de besöker en blogg?Det är sant, jag tror heller människor läser en avslappnad blogg skriven med talspråk och påhittade ord, framför en blogg skriven med det rätta skrivreglerna och källor överallt. Ibland måste vi få vila hjärnan och vara talspråkiga, det är en minst lika viktig del.
Dock har jag en sak med mig från högskolan när jag skriver som jag verkligen försöker undvika ordet man, som en lärare skrev till mig första terminen på högskolan ” vad är man? En norm?” det var otroligt intressant, hade aldrig tidigare tänkt på att jag skrev man som ett allmänt ord. Eftersom jag ser mig själv som feminist är det självklart att ta bort ordet MAN som norm i meningar.
Näe nu måste jag sova. (För att förtydliga vet jag att det heter och stavas nä eller helst Nej, men eftersom jag är från Dalarna säger jag Näeeeee)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.