Familjedag i Silvergruvan.

Björn hade fått höra av de han varit ut med igår att det försökt hitta en Silvergruva som låg utanför Säter, då Björn var nyfiken på detta bestämde vi oss för att åka dit. Jag körde först hem till Björns mormor och morfar där Björn sprang in en snabbis, sedan begav vi oss till Björns farmor och farfar där vi fick lite lunch (paj som var jättegod), vi begav oss sedan av till Säter, det var så himla vackert där men lite läskigt när man inser hur djupt det är, vattnet hade ju sån där färg som det får av mineraler från gruvor och sedan är det ju just en gruva så det blir ju nästan bottenlöst jag gick runt och oroade mig hela tiden att William skulle ramla i, får alltid såna där känslor för även om saker är vackert så skämmer det mig också. Vi kikade även på ruinerna av en gammal kyrka vilket var spännande, det fanns en grav där från 1700-talet!

Efteråt tog vi oss en tur förbi Skönvik för er som inte vet vad det är kan jag säga att det är där Säters Sjukhus ligger, där till exempel Thomas Quick (Sture Bergwall) finns. Vi kikade dock på det gamla huset där personer som var kriminella med psykisk ohälsa var inlåsta förr, huset var fallfärdigt men ändå var det ju intressant att kika på utsidan, dörrarna var igenmurade för folk har tydligen använt det som tillhåll, men hur som helst kändes det lite läskigt när man tänker på vad personerna förmodligen blivit utsatta för därinne. Lobotomi, lagt ner personer i kokande oljor, låtit dem bada i olja för att se hur huden reagerade och så vidare, även om psykvården är under all kritik idag med nedskärningar och sånt, ska vi vara glada för att vi inte utsätter människor för denna form av tortyr i Sverige.

Vi åkte (Eller jag körde hela tiden) hem till Björns farmor och farfar igen efteråt. Fikade lite, plockade äpplen och sedan åkte vi till Kniva. Efter vi varit i Kniva och hälsat på Williams katt Harry drog vi hem hit och åt tacos. Det har varit en jättebra dag och solen har verkligen varit uppe hela dagen, så vackert! Här får ni bilder från idag.

Östra silverbergs gruva.

Verkligen vackert 🙂

Ser ut som silver i botten av vattnet. Kan mycket väl vara det också.

Informationsskylt

Var häftigt att se denna ruin.

Kolla årtalet!

Intressant

Lite mer från Ruinen.

Skönvik. Detta är då det gamla mentalsjukhuset.

Usch att vara inspärrad så där.

Lite av insidan utifrån.

William mot muren. Bakom denna fick patienterna “rastas” eller hur man ska uttrycka det.

Igenmurat

Lite mer insida, det syns att det är från en annan tid.
Kolla medicinskåpet.

William byggde ihop en lövhög utanför Björns farmor och farfar.

Nöjd

Lövlek

Myser i löven. Löven kommer från en Ornäsbjörk.

Slänger upp massa löv

Myser i löven

Härliga höst

På väg hem från Kniva såg vi ett Rådjur.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

10 thoughts on “Familjedag i Silvergruvan.

 • 8 oktober, 2011 at 22:48
  Permalink

  ilken härlig dag och fina bilder. Det är intressant att åka omkring så där i Sverige och titta på gamla kultursaker. Både hit och dit åkte vi med mina farföräldrar när jag var tonåring. Varje år så hade de en hemlig resa med hemligt mål och då tittade vi just på saker som detta.
  Men huuu för att bli inlåst så där som du säjer.

  Hälsningar
  Yohanna

  Reply
  • 9 oktober, 2011 at 21:55
   Permalink

   Yohanna i Las Palmas – Åh låter jätte mysigt 🙂 . Ja fy, är oroligt tacksam för att det gått framåt i utvecklingen och att vi inte utsätter människor för sånt i Sverige längre.

   Reply
 • 9 oktober, 2011 at 14:21
  Permalink

  Halloj!

  Jag och killen brukar ofta åka iväg till bland annat säter för att fotografera, finns mycket fina ställen däromkring. Men gruvan har jag helt missat. Kul tips! Ska kanske försöka dra med honom dit i slutet av veckan.

  I det gamla psykhuset har jag faktiskt varit för några år sedan. Det du har på bilderna som är igenspärrat nu. Jag och några vänner åkte dit för att fota och blev såklart alldeles för nyfikna och tog oss in genom en sidodörr som var öppen. FY vilket hemskt ställe. Det var klottrat på alla väggar, blandannat HJÄLP MIG stod det överallt på en vägg. Det var fastspikade madrasser på väggarna, och hela stämningen var obehaglig med alla galler för fönster osv. Tänk att dom kunde spärra in människor där med tex down syndrom trots att dom inte gjort en fluga förnär. Vilket liv 🙁

  Ett annat tips, om du inte redan varit där är muséet strax ovanför detta psykhus. Tror dom har stängt under vinterhalvåret men när det är öppet är det väl värt en resa. Man får se gamla redskap dom använde och guiderna som berättar är otroligt kunniga!

  Mysig blogg du har, ska kika runt lite mer.

  Kram
  Linda

  Reply
  • 9 oktober, 2011 at 22:00
   Permalink

   Linda – Det tycker jag ni ska göra. Var så fint där och helt klart värt ett besök. Jag gick runt och kände mig väldigt harmonisk där vid gruvan.

   Fy så hemskt! Jag skulle jättegärna vilja se hur det ser ut därinne så himla hemskt! Man kan verkligen inte förstå att någon kunde göra så mot människor bara för att det inte var som “andra”. Som du säger personer med down syndrom. Det är så hemskt, man blir helt tårögd. Har inte varit till muséet men har tänkt åka dit flera gånger. Tror absolut att jag ska åka dit för jag är intresserad även om det känns hemskt.

   Reply
 • 9 oktober, 2011 at 17:57
  Permalink

  ja va roligt, ja drömmen är ju att kunna ha dem framme på något sätt utan att förstöra dem 🙂
  Vilken fin bild den på gruvan och vattnet

  Reply
 • 9 oktober, 2011 at 19:01
  Permalink

  Vilken underbar dag du har haft.. Synd att det gamla mentalsjukhuset bara står och förfaller. Förstår astt det liksom inte finns kvar, men så mycket annat hade kunnat gjorts med byggnaden.

  Reply
  • 9 oktober, 2011 at 21:57
   Permalink

   Nett – Håller med, det borde rustas upp och användas till något. Kunde ju kanske vara museum eller liknade för att påminna om dess historia. Tragisk men också viktig att förmedla så folk förstår vad människorna utsattes för förr i världen.

   Reply
 • 9 oktober, 2011 at 19:34
  Permalink

  Vad härliga bilder, verkligen vacker där vid gruvan-

  Reply
  • 9 oktober, 2011 at 21:57
   Permalink

   Kashaya – Tack 😀 . Visst var det vackert! Så fint att se i verkligheten också.

   Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: