Igår på jobbet pratade vi om vad man ska ta upp med eleverna om vad som är okej och inte okej att skriva på nätet.
Jag kunde inte låta bli att ta upp den kopplingen jag sett så många gånger på nätet mellan den som utsätts för elaka kommentarer och den som blir våldtagen. Offren så att säga.
Offren i båda fallen får enligt samhället skylla sig själv, ett våldtäktsoffer får skylla sig själv för sina utmanande kläder, att h*n följde med någon hem, att h*n gick ensam ja listan kan göras lång och ni har alla hört den förut. Desamma gäller på nätet, den som skriver i sin blogg har samtidigt själv bett om att få höra att den är ful, fet, dum i huvudet, den förtjänar att få ord som “jag hoppas din mamma blir dödad” eller “rätt åt dig att din hund dog” eller vad det nu kan gälla. Den som ger sig ut på nätet får nätet tåla. Precis som ett våldtäktsoffer får skylla sig själv för att h*n gick just på den gatan. Att vara godtrogen, att tro gott om andra människor att inte förutsätta att någon annan är ond gör att vem som helst har rätten att göra vad som helst med dig. Jag skulle vilja påstå att folk som våldtar eller utövar andra former av övergrepp på någon är precis lika skadad som en person som ser sig själv ha rätten att trakassera någon på nätet. Varje gång någon skriver att; fan va ful du är, du borde dö. Till någon har personen utsatt en annan person för förnedrig och ledsamhet. Så fort du tycker dig ha rätten att säga något om någon annan till personen, så kan du förstört personens liv. Så fort du kommenterar någons stora röv, eller fnittrar åt någon som har långa ben så kanske du just skadat den personen för livet. Varje gång du kommenterar fetto hos någon kanske du sätter en liten djävul i huvudet på personen som resten av sitt liv kommer gå runt och vägra ha vissa plagg för att h*n är ett fetto. Varje gång någon våldtar en annan person förstör man den människans liv förevigt denna person kommer aldrig glömma. Samtliga personer kanske går vidare i sitt liv, men likt någon som blivit våldtagen eller hånad för något så kommer det sätta spår i den utsatta personens liv. Man ska inte våldta och säga elaka saker till någon annan för att: DU förstör något hos personen. Du tar något för någon annan, du förstör någons liv.

Tänk på de nästa gång du känner för att våldta eller skriva något elakt om någon annan… Är du verkligen villig att förstöra någon annans liv, bara för att du har makten och lusten just nu?

002

2 kommentarer

  1. Ja det är så sanslöst sjukt att det anses från vissa att man får skylla sig själv i såna situationer. Skrämmande!! Riktigt skrämmande!

    Svar: Ja det mesta dom kommer med från bvc ska man nog ta med en nypa salt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: