Jag är med cykelhjälm.


För ett år sedan fixade Björn min kärringhonda, jag ville dock ogärna cykla på den eftersom jag ville ha hjälm först. Min cykel är alltså en cykel min mormor haft innan och jag vägrar göra mig av med denna trotjänare så Björn erbjöd sig att fixa den åt mig. Nu blev dock problemet att jag inte vill cykla utan hjälm. Jag har faktiskt knappt cyklat alls sedan 1998, tycker det är obehagligt att cykla.

Jag slutade med hjälm i sexan, alltså 1997. Det är alltså 20 år sedan och jag har knappt cyklat alls sedan dess. Mest för att cyklar och olyckor tycks gå hand i hand med mig. Men så idag då övertalade William mig om att jag skulle köpa hjälmen så vi gick till Maxi och köpte den åt mig 149:- och det var det värt. Tycker väl det är en ganska liten livförsäkring faktiskt.

När jag gick i sexan var det töntigt med hjälm. Idag känns det mer töntigt att INTE använda hjälm. Vem fan vill skada sig i onödan liksom? Dessutom har man inga argument gällande att inte använda cykelhjälm för barn när man använder det själv. Ett gott exempel helt enkelt.

Nu hoppas jag att det blir en hel del cykelturer i sommar då, och att jag faktiskt inte känner rädsla för att cykla i år. Vem vet, cyklarna kanske följer med oss på vår bokade husvagnssemester. Den har jag inte berättat om för er ännu, men det kommer i ett annat inlägg.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

27 thoughts on “Jag är med cykelhjälm.

 • 26 mars, 2017 at 17:15
  Permalink

  Men gud hopp upp på cykeln nu bara!
  Svar: Åh kul, gruppen är startad så gå gärna med;) Tillsammans är vi bloggare starka! Bjud även in dina bloggvänner ifall du har lust;)

  Reply
 • 26 mars, 2017 at 17:51
  Permalink

  Jag kan inte cykla utan hjälm, känner mig naken utan. Eftersom att jag cyklar längs med landsvägen där bilarna kör allt annat än lagligt känns det som ett måste med hjälm och reflexväst.
  Hanna recently posted..Sidebend

  Reply
  • 26 mars, 2017 at 20:31
   Permalink

   Låter jättebra :D. Jag tycker nog på ett vis att det borde bli lag för alla att använda både hjälm och reflexer. Känns helt galet att man inte har lag på den saken egentligen. Fler skulle ju använda reflex och hjälm om lagen sa att man skulle.

   Reply
 • 26 mars, 2017 at 17:53
  Permalink

  Det är ju så underbart att cykla! Minns själv hur det var i början av tonåren innan vi fyllt 15 (=åldern det är lagligt att cykla utan hjälm) och vi av någon anledning cyklade omkring med hjälmen uppknäppt eller hängandes på styret för att det var töntigt att ha cykelhjälmen säkert på huvudet. Kan inte göra annat än vara glad över att jag aldrig skadade mig!
  Amanda Jona [SPONTAN] recently posted..Smygpremiär hos Lagerhaus

  Reply
  • 26 mars, 2017 at 20:29
   Permalink

   Ja jag tror det här kan bli bra :). Helt galet egentligen sånt där, med cykla med hjälmen på styret hade också vänner som gjorde sånt. Eller glömde hjälmen på olika platser :-p.

   Reply
 • 26 mars, 2017 at 18:20
  Permalink

  jag cyklade jämt förut, av någon konstig anledning blev jag ju rädd för väldigt mycket märkliga saker när jag blev mer och mer deprimerad, bland annat att cykla. Vilket är jätte konstigt eftersom att jag cyklade överallt innan dess 😛
  Jag har vad jag kan minnas alltid använt hjälm, även fast det var töntigt 😛 men jag va töntigt ibland också 😉

  kram
  Amanda recently posted..Insikt

  Reply
  • 26 mars, 2017 at 20:28
   Permalink

   Åh jag förstår dig, jag har också såna där tankar ofta så kan absolut förstå den där rädslan.

   Reply
  • 12 maj, 2017 at 10:49
   Permalink

   Motion kan dock hjälpa mycket mot depression, så jag skulle rekommendera att du fortsätter att ta cykeln när det går!

   Reply
  • 26 mars, 2017 at 20:14
   Permalink

   Min mamma var stenhård med hjälm åt mig, men min syster fick sluta tidigare ;). Dock känns det bra att ha köpt en nu, tror det signalerar till William hur viktigt det är om inte annat 🙂

   Reply
 • 26 mars, 2017 at 21:02
  Permalink

  Jag behöver köpa mig en ny, den jag har är lite för stor

  Reply
  • 26 mars, 2017 at 21:12
   Permalink

   Åh förstår dig :D. Kändes som jag fick ett riktigt fynd med denna för 149 :).

   Reply
  • 26 mars, 2017 at 22:04
   Permalink

   Visst är det så ☺. Men brukar ändå tycka att det är läskigt ?. Blir nog bra med hjälm känns smart ☺

   Reply
 • 27 mars, 2017 at 09:48
  Permalink

  Helt rätt tänkt – Hjälm bör vara lika självklart som i slalombacken!

  Skulle folk förstå vilka risker de utsätter sig för när de cyklar utan hjälm, de flesta använder inte hjälm eftersom de inte vill greppa risken det innebär att cykla utan hjälm. Dessutom är folk lite fåfänga och har svårt att ta till sig hjälmen. Har man dock en gång börjat, då fortsätter man att använda hjälm också.

  Jag tror det är farligare att cykla utan hjälm än att åka bil utan säkerhetsbälte. Dvs risken för en olycka är större utan hjälm på cykel än utan bälte i bilen.

  Jag vill att vi gör cykelhjälmen till något coolt och tog initiativet till denna grupp i vintras, dock har jag inte lyckats engagera så många medlemmar ännu. Du får dock gärna tipsa vidare och komma med och utveckla gruppen om du vill hjälpa till att få folk att ta på sig hjälmen:
  https://www.facebook.com/groups/hjelmgrej/

  Reply
  • 28 mars, 2017 at 20:38
   Permalink

   Håller med dig, visst är det så :). Jag tycker det känns jättebra att ha köpt den här nu :). Blir perfekt verkligen :).
   Jag ska kolla in din grupp 🙂

   Reply
 • 27 mars, 2017 at 17:18
  Permalink

  jättefin hjälm. Jag minns när cykelhjälmar fortfarande var ovanliga och morsan hade gjort påhittet att jag skulle ha hjälm och reflexväst i högstadiet eftersom skolan låg en längre bit bort. Och första dagen man skulle cykla med den. Mamma stod beredd nere i hallen för att knäppa på hjälmen och sätta på mig reflexvästen. Jag tyckte den var jättetöntig och ful. Hon såg på mig och sa att det skulle kännas generande i början men att det bara var att bita ihop. Nu när man är vuxen och har skaffat barn tänker man som tur inte så längre. Nu är det en självklarhet. Ska barnen använda hjälm måste vi vuxna vara goda förebilder. Hoppas du kommer att trivas med din nya cykelhjälm.

  Reply
  • 28 mars, 2017 at 20:32
   Permalink

   Ja den är fin och väldigt bra :D. Visst är det intressant det där med hur man ser på hjälm idag och för inte alls så länge sen? Det är nog viktigt att fler vuxna också tänker på hjälmen. I slutändan är det en väldigt billig livförsäkring 🙂

   Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: