Tonåringar som dricker alkohol, och att titulera sig tonårsmamma.

Jag och William åt frukosten tillsammans idag. Kanske lite olika saker så klart men det var mysigt att sitta där tillsammans, äta och prata. Jag nyduschad och han nyvaken, vi tar del av livet med varandra. Jag kallar mig själv tonårsmamma då jag ogillar ordet morsa. Tonårsmorsa låter så hårt, ordet mamma är mildare och mjukare. Det där kan bli lite krockar i språket idag eftersom många även definierar det med någon som är mamma och tonåring. Ordet betyder olika saker men är fortfarande samma ord.

Idag kom ett litet paket ner i brevlådan adresserat till William, men med en skrift om att den endast får öppnas av en vuxen. Brevet är från Systembolaget, jag har en snart fjortonårig son. Det närmar sig Valborg, den dagen flest tonåringar har sin första fylla. Jag vet att min son inte kommer dricka på Valborg, någon kanske tänker att jag är naiv. Men det är jag inte, jag vet att han kommer dricka en dag. Det gör nästan alla, men jag känner att det inte blir på den här Valborg det sker.

Jag önskar så klart att han aldrig skulle dricka sig full, men en dag sker det för dem flesta. Men i dagsläget så har han fina vänner som inte dricker. Jag minns min första gång med alkohol, jag drack två starköl och blev berusad. Jag fick smak för det där, men så bodde jag på en liten ort där det enda värt att göra en helg var att dricka alkohol. Min son har möjligheterna till så mycket annat istället, han behöver inte dricka sina första öl mellan 7:an och 8:an. Här finns det bio nästan varje dag, bowling eller ungdomsgårdar. Det finns ett liv och något att göra här, det fanns det inte när jag var tonåring på orten jag bodde på.

Min förhoppning är att han väntar, att han inte stressar fram något han inte är redo för. Jag hoppas jag gett honom redskapen för att ha roligt utan alkohol.

 

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

26 thoughts on “Tonåringar som dricker alkohol, och att titulera sig tonårsmamma.

 • 20 april, 2018 at 13:12
  Permalink

  Jag drack faktiskt inte utan föräldrar förrän jah var 16-17 minns inte och min moster förstod ändå men jag gjorde ju inget dumt alltid gjort kloka beslut.. då ja fått bestämma själv

  Reply
  • 20 april, 2018 at 18:26
   Permalink

   Så skönt :). Jag var 14 första gången, så här efteråt vet jag att jag var alldeles för ung.

   Reply
 • 20 april, 2018 at 14:49
  Permalink

  Ja det här med tonåringar och alkohol är något vi alla föräldrar måste gå igenom. Inget jag ser fram emot! ?

  Reply
 • 20 april, 2018 at 16:20
  Permalink

  Det där är inte lätt. Jag tror miljön utanför hemmet påverkar mest. Jag och min bror har fått samma uppmuntran, men han blev berusad långt före mig. Inte bara i yngre ålder, utan faktiskt först av oss två, trots att han är nästan 3 år yngre. Med en bra trygghet hemifrån och föräldrar som sedan tidigt präntat in att “vad som än händer så kan vi ALLTID komma hem”, så har det gått väldigt bra för oss båda.

  Reply
  • 20 april, 2018 at 18:20
   Permalink

   Nej det är lite jobbigt. Är nog så absolut, är därmed glad att sonen i dagsläget inte umgås med några som dricker :). Det har jag alltid sagt “Jag vill inte att du dricker, men om du gör det kommer jag alltid hämta dig”.

   Reply
 • 20 april, 2018 at 16:29
  Permalink

  Åh jag förstår att du är orolig över detta, jag kan tänka mig att varje förälder känner exakt som dig när man har barn i tonåren 🙂 <3

  Reply
 • 20 april, 2018 at 21:53
  Permalink

  För mig var och är det en stor morot med hälsoeffekter av att inte dricka.

  Reply
  • 20 april, 2018 at 23:09
   Permalink

   Kan tänka mig det :). Jag hade inga sådana tankar som yngre, det om när jag blev gravid som nittonåring istället 🙂

   Reply
 • 20 april, 2018 at 22:58
  Permalink

  Tonåringar och alkohol klingar verkligen inte rätt någonstans! Jag började dricka väldigt sent och är glad över att jag gjorde det. Hoppas att jag kan föra det vidare även till min framtida barn 🙂

  Reply
  • 20 april, 2018 at 23:01
   Permalink

   Visst är det så, så skönt när det man börjar sent. Önskar så att jag gjort det :).

   Reply
 • 21 april, 2018 at 10:15
  Permalink

  Själv så drack jag inte förrän jag var 17-18 med min pappa då han ansåg att han hellre gav mig en öl än lät mig gå ut och drack någon blandning av en okänd person. Frukost tillsammans är alltid trevligt, precis som middag runt ett bord. Blir så intimt och speciellt istället för att äta framför en tv eller liknande 🙂

  Hoppas ni får en trevlig helg 🙂

  Reply
  • 21 april, 2018 at 17:59
   Permalink

   Åh så fantastiskt :). Blir så glad av att läsa att flera väntat, jag hoppas min son gör det också <3. Visst är det så :). Blir mer trevligt och man får chansen att umgås 🙂

   Reply
 • 21 april, 2018 at 11:35
  Permalink

  Här har vära inte helle rvarit ute o druckit vi har varit väldigt hårda med det.
  Tyvär för hårde enligt många men det resulterade bra än så länge på den äldsta.
  Vi bor ju oxå i en lite näby där det enda som görs på helger är att supa,inte bara undomarna om man säger så utan dom flesta vuxna.
  Så det är många undomar som deicker här alldeles för unga,deras föräldrar köper ut oxå.
  Jag tänker inte bli sån o är hellre för hård än släpper för lös.
  Tack o lov är mina inte än såna som vill supa då dom ser det som blir av det.
  Bra att du har mer saker där nere som han kan göra,önska det fanns här med?

  Reply
  • 21 april, 2018 at 17:52
   Permalink

   Förstår precis <3. Blir ju lätt så där i byar också att folk liksom bara festar, det vill man ju inte kan hända massa skit :/. Förstår att du/ni är hårda med saken tror det är jättebra :D.

   Reply
 • 21 april, 2018 at 22:37
  Permalink

  Det är svårt det där… Jag är orolig för den dagen jag får barn :/ Men jag har ju själv aldrig druckit alkohol så jag hoppas att jag kan inspirera dem till att dricka sunt och när de är vuxna

  Reply
  • 22 april, 2018 at 22:03
   Permalink

   Förstår det :(. Är inte alls något man känner pepp inför, skulle bli glad om William aldrig dricker faktiskt 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: