Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Författarens egna ord. Läraryrket Specialpedagogprogrammet

Obligatorisk förskola, och ett samhälle som bygger på konsumtion.

Jag och William. Jag var antingen 20 eller precis fyllda 21 på bilden.

I veckan har jag läst på Lärarnas tidningar som är Lärarförbundets fackliga tidning, om införandet av obligatorisk språkförskola. Här tänker så många att det är jättebra, obligatorisk språkförskola betyder att barn med annat modersmål än svenska ska bli tvingade bokstavligt talat att börja förskolan. Det här ska i sin tur gynna språkutvecklingen för att sedan mynna ut i en förhoppning hos politikerna att fler barn ska klara målen i skolan.

Nu tänker du säkert, men det är ju jättebra? Vilken satsning och dessa barn behöver allt stöd i det svenska språket de kan få. Förvisso är det sant, men och här kommer mitt stora men förskolan har i dagsläget stora problem med utmattning bland personalen. Förskolan har överfulla avdelningar och hinner inte med barnen, är det då lämpligt att lägga till ännu fler barn till förskolorna? Idag har syskon rätt till minst 15 timmar i veckan på förskolan medan föräldrarna är föräldralediga. Nu är det alltså dags för att tänka språkförskola till en verksamhet som redan går på knäna.

Min rädsla i detta är att det kommer börja med obligatorisk språkförskola och att det sedan mynnar ut i obligatorisk förskola för alla barn. För snart kommer någon lyfta frågan kring att det är diskriminering att endast barn med annat modersmål än svenska som får obligatorisk förskola. Det här kommer i sin tur betyda att de föräldrar som önskar vara hemma med sina barn förlorar den rättigheten.

Första amningen med William.

Som många vet har nu förskoleklass blivit obligatoriskt. Det är något jag ställde mig kritisk till. Att vi har skolplikt i Sverige och inte läroplikt istället är helt galet på så många plan. Vi tvingar barn in i en institution och förväntar oss att de ska trivas där, till skillnad från länder med läroplikt behöver man inte gå ut skolan i Sverige idag med att kunna något. Det viktigaste är att du befunnit dig i skolan, så om du lärt dig bättre hemma och fått kunskapen spelar ingen roll. För det är inte kunskapen som är viktig utan att du är i skolan, på din institution som du förväntas vara på.

Det är detta som skrämmer mig med obligatorisk språkförskola, att det kommer ebba ut i obligatorisk skola, där barn kommer tvingas in i ytterligare en institution som i sin tur leder till osäkra föräldrar.

Där kom det, osäkra föräldrar. Läs in de orden, vad menar jag egentligen? Idag saknar så många föräldrar tilltron till sin förmåga att vara just föräldrar. Jag personligen tror att det handlar om den ständiga övervakning som sker från pluss:et på graviditetsstickan till bebisen är född. Från dagen du kliver in på MVC får du reda på massor av information kring vad du ska äta och hur du ska agera. När bebisen föds förs du över till BVC som tar om för dig precis hur du ska sköta ditt barn. Du får därmed ”hjälpen” kring vad du förväntas. För många är det jättebra, men rädslan över kurvor, äter mitt barn som hen ska? Växer mitt barn? Jämförelsen med andra på nätet, stressen över att läsa om allt som kan hända med din lilla nyfödda bebis gör att du slängs in i ett behov av att få hjälp med allt. För du klarar inte av att ta hand om denna människa ensam. Att vi biologiskt sätt klarat oss utan både MVC, BVC, förskolan och skolan under större delen av vår existens tycks helt glömts bort. Vår art är tydligen väldigt bräcklig i detta århundrade?

William och jag. Han var runt 10 månader.

Eller är det verkligen så? Är vi bräckligare idag? Nej det tror jag inte, snarare är vi en produkt av samhället. Vi förväntas konsumera och där har vi den största faktorn i varför vi får lära oss att vi idag inte klarar av vår egen avkomma. Samhället idag ger heltid till alla, klart du ska jobba heltid. Du måste ju ha samma standard som alla andra, ett hem som ser ut så som det gjorde i lyxiga filmer från Hollywood när du var barn.

Barnkalas idag ska inredas med ponnys, pompom och lyx tårtor i flera våningar. Barnens kalas är en hel fest med heliumballonger och vimplar. Det ska vara Instagramvänligt, och självklart ska alla ha en babyshower där alla dina vänner och familj samlas och skriker för det skjuts ut ett rör med konfetti i blått eller rosa. Så gör alla andra, så måste du också gör. Det handlar om att visa upp lyx och glamour och vi luras att tro att detta är verkligheten, det är så här det ska se ut. Men ovanför denna lyx sitter några människor och tjänar storkovan på vår konsumtion. Några som förstått att detta är ett vinnande koncept, samma människor som bidrar till att alla förväntas arbeta heltid och vet att detta gynnar världsekonomin. Samma personer som skickar ut produkter för att sponsra olika nyblivna föräldrar för att alla sak konsumera mera. De skiter i oss, om vi bränner ut oss, missar år av våra barns liv bara vi konsumerar…

Vi bränner ut oss själva och våra barn för att betala lönen åt jättarna som i sin tur dödar vår planet. Vi skapar trasiga barn med psykisk ohälsa, vuxna som är sjuka för att leva upp till konsumtionsjättarnas levnadsbröd. Vi människor som varit starka bryts ner för andras löner.

Så frågan är? Är det värt alla pengar i världen om vår framtid hänger på vårt psykiska mående?

52 Comments

 1. Förstår absolut var du vill komma! Jag själv tycker det är svårt att faktiskt ställa om. Jag har nu ett barn i förskoleklass och två i förskolan. Jag kan fortfarande välja att ha de två ”små” hemma, när det passar oss. Men inte med storasystern… Känns som om förskoleklassen blivit nya ettan. För är ungefär samma upplägg nu för henne som jag hade i ettan.

  1. Det är ju så, och blir det samma för förskolan så försvinner även möjligheten att ta ut föräldrapenning så länge som man önskar. Man stryper åt möjligheten för föräldrar att vara föräldrar.

 2. Svår fråga eftersom den berör så mycket. Dock tycker jag det är bra om barn med annat språk får möjlighet att lära sig svenska. Samtidigt tycker jag det vore bättre med en form som inkluderar deras föräldrar också. De bör lära sig lika mycket. Jag tycker mångkultur är bra och det är något alla får vänja sig vid. Dock ska man kunna göra sig förstådd i sitt nya hemland! Språket är a och o för ett fungerande liv och samhälle.

  1. Absolut men jag ställer mig frågan kring om förskolan är rätt väg att gå? Det är i dagsläget så stora grupper i förskolan, och kanske framförallt brist på legitimerade förskollärare. Förskollärare har grunderna i språkutveckling i sin utbildning, detta saknar obehöriga pedagoger så frågan är blir det bättre med förskola? Jag är tveksam, då tror jag mer på att ha obligatorisk SFI från dag ett oavsett om du är föräldraledig eller inte. Bebis kan följa med till skolan. Jag känner många svenskar som studerar med barn utan problem, det kan man även göra på SFI om detta ges so alternativ.

    1. Åh jag tycker du verkligen sätter fingret på hur jag tänker! Varför försöker Sverige tvångs”ta” våra barn? Det är jättebra att förskolan finns men de som vill och kan vara hemma med sina barn borde få vara det så länge de vill. Det är ju våra barn? Inte statens…

     1. Ja men visst är det så, vi tvångs tar barn. Så är det, jag blir verkligen ledsen in i hjärtat. Att vi inte lärt oss mera av historien och barns anknytningsprocesser. Samhället tvingar oss att separeras från våra barn. Varje gång någon säger att det gör ont att lämna sitt barn någonstans, tänker jag. ”Det är för att det går emot alla biologiska instinkter. Vi är inte menade att lämna bort våra barn”. Nu finns risken att detta blir tvång :(.

 3. Jag kan tycka att det kan vara bra om det skulle vara obligatoriskt. Men då måste det anställas fler pedagoger så att dom klarar av större barngrupper, och ev större lokaler eller fler lokaler dom ska kunna ta emot dom växande barngrupperna.

 4. Så bra skrivit av dig, alla pedagoger i förskolan skulle gå under om förskolan skulle bli helt obligatorisk. Du borde dela den första delen i förskoleupproret som finns på facebook. Jag önskade så att jag hade fler möjligheter att vara hemma med Loui än vad jag har nu. Jag jobbar 5,5 timme per dag dels för att jag inte orkar jobba mer och för att få mer tid med Loui. Alla dom pengarna är inte värda psykisk ohälsa.

  1. Tusen tack. Det är ett ämne som berör mig mycket också, vi kan inte pressa in fler barn i förskolan. Jag lider med pedagogerna som ska slita ihjäl sig till följd av ett samhälle som pressar dem till att jobba som idag.
   Jag förstår precis det där du skriver med önskan om att få vara hemma, jag lappade med min ekonomi för att kunna vara hemma med William helt i 2,5 år. Sedan fick han gå i förskolan på sina villkor. En ynnest mot vad de flesta föräldrar idag kan göra. Likt dig har jag valt att jobba deltid, även idag trots att sonen är 15. Jag ser inget behov av att jobba heltid heller, vill hålla ihop och det gör jag inte med 8 timmars arbetsdag 5 dagar i veckan.
   Man vet att personer på sin dödsbädd säger: ”Jag önskar jag varit mer med min familj, och jobbat mindre”. Jag tänker att det är klokt att fundera på de orden. Vad är alla pengar i världen mot att få vara med det käraste man har? Sina egna, de man älskar mest.

   Nyfiken med att dela? Menar du skriva till förskoleupproret här, eller dela till dem i förskoleupproret?

 5. Detta var väldigt intressant läsning då jag inte visste mycket om detta. Jag hade inte velat att det var obligatorisk förskola då jag pluggar och vissa dagar är hemma och då vill jag ju såklart ha sonen hemma hos mig.
  Du borde skicka in detta till en tidning!

  1. Jag förstår det, det finns en risk med å sånt här. Precis som när fler föräldradagar blev låsta till den inte födande föräldern i förhållandet. Jag anser att det är den som burit barnet som borde ha rätten att bestämma dagarna. Tänker man de flesta veckorna i bebisens liv då ska mamman läka från sår, sluta blöda och dylikt. Hade det varit tal om en operation av vi säger blindtarmen hade personen blivit sjukskriven. I detta skede får den födande ta ut föräldrapenning och partnern får 10 dagar att göra vad hen vill med. Vill den födande vara hemma länge efter året måste hen ta ut alla dagar i veckan.
   Allt för att vi ska jobba och konsumera. Tänk om vi istället fick vara föräldrar till våra barn.

 6. Du är så klok, ett viktigt ämne å Dina åsikter är sunda.

  Obligatoriskt är bra… eller är det så egentligen?
  Att språket är viktigt för inlärning och att det är bra att barn med annat modersmål lär sig svenska så fort som möjligt för att kunna ta tillvara och utvecklas det är jättebra, men samtidigt så är den svenska skolan inte helt så bra som vi kanske vill tro och många ramlar typ mellan stolarna.

  1. Fast det är ännu viktigare att barn med annat modersmål än svenska först får grunden i sitt eget språk. Jag har svårt att se att svenska förskolan ska kunna tillgodose den viktiga aspekten.

 7. Verkligen bra skrivet och verkligen viktigt ämne att ta upp! Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det är bra eller dåligt :/ men hoppas iallafall det blir bra ?

 8. De med språkförskola låter toppen för när Milo ifs gick på dagis då va han tvungen att vara med och lära sig arabiska och den dagen han kom hem och kunde sjunga en hel låt på arabiska fick jag nog! De svenska språket är nr 1
  Men som du själv skriver, vem ska hålla i de när de redan finns för lite resurser o så i skolorna?!
  Jag vill ha möjligheten att vara hemma med nästa barn (tror inte de blir) om de går rent ekonomiskt och så
  Var hemma med Milo under 3 år och njöt av de
  Förstår oxå vart du vill komma med hela inlägget
  Otroligt fina bilder på dig och sonen ❤

  1. Här håller jag dock inte med dig, arabiska är ett av de språken som är otroligt bra att kunna när det kommer till företagande då det är ett stort språk i världen. Det är bra att kunna arabiska eftersom fler och fler företag etablerar sig i länder där detta är modersmålet. Svenska är jätteviktigt, men modersmålet behövs för utrikes födda barn som grund. Utan sitt modersmål så går det inte att bygga vidare på fler språk. Man måste ha ett bra första språk för att kunna tala ett andra språk.

   Det är viktigt anser jag att alla föräldrar får bestämma själva om de vill vara hemma med sin barn. Det skrämmer mig att tvinga människor att ha barnen på förskolan.

   1. Ja men som liten menade jag nu att det är bra att kunna svenska för att kunna utvecklas och självklart är modersmålet viktigt att ha kvar 😀
    Ju fler språk man kan som vuxen ju längre kommer man i utvecklingen så de har jag aldrig sagt något om!

    1. Ja men problemet är att det inte alltid finns någon som talar modersmålet i förskolan. Om vi säger att dessa barn nu blir tvingade till förskolan, för det blir ett tvång när det är obligatoriskt. Då förutsätter det att det finns någon som talar modersmålet som jobbar på förskolan, det förutsätter också att personen ifråga har goda kunskaper i svenska språket. Det är inte alls självklart att dessa personer finns, det är en bristvara att få tag på modersmålslärare och studiehandledare. Samtidigt är frågan om studiehandledare blir rätt namn i förskolan. Jag tänker också på att en liten ettåring, som aldrig mött svenska språket tidigare. Som knappt kan kommunicera på sitt modersmål ska kunna förmedla något i förskolan. Det blir att barnet möter ett främmande språk, samtidigt som hen blir lämnad av mamma och pappa under dagen. Det är nog så jobbigt för svensktalande barn att lämnas på förskolan, hur är det då inte för barn som inte kan språket.

     1. Så klart håller verkligen med dig i detta
      Men när Milo gick på dagis så var han den enda som talade svenska och de va därav att jag sa ifrån till personalen då jag tycker att de svenska språket är viktigt att kunna först
      uach ja. de måste vara så otroligt jobbigt för ett litet barn som inte kan språket – vet själv hur joibbigt de va när barnet skriker och man måste gå därifrån

 9. Va fina bilder på er 🙂 <3 Bra att kunna olika språk, typ som inom vården är de personal som pratar både thailändska arabiska och ja men allt 🙂 dels är de kul o lära sig men de äldre blir väldigt oroliga för de förstår inte deras språk och när de bryter på svenska blir de förvirrade men de är duktiga och tålmodiga och pratar med de tills de förstår 🙂

 10. Wow vilket intressant och bra inlägg, och nej på din fråga det är inte värt det, får hälsa är viktigast. Sen i samhället handlar ju allt om att forma individerna till dom individer man vill ha i ett samhälle. Dock är det så mycket som indirekt lärs ut som drabbats den psykiska biten som tex att vi vävs in i en stress kultur där allt handlar om att prestera, helt sjukt faktiskt hur det har blivit kring detta ? toppen bra inlägg, som säkert för många att få sig en tankeställare heja dig ❤️?

  1. Åh tack <3. Ja men visst är det så. Vi spelar med välbefinnandet i ett spel som makthavarna använder för att få oss att konsumera. Det är skrämmande, vi stressar ut barnen och separerar barn från sina föräldrar för världsekonomins skull 😮

 11. Jättefina bilder på dig och sonen =). Detta va intressant ämne och som jag inte vet mycket om men det är bra att lära sig.
  Har man pedagoger som kan andra språk som ens barn kan man be henne prata deras språk med barnet så har vi gjort. Karims ena pedagog kan arabiska och vi har frågat henne om hon bara kan prata arabiska med Karim och hennes chef sa att det är ok om det är det vi vill vilket det är. Så kan man ju göra med =)

 12. Jag måste säga att jag tyvärr har extremt dålig koll men har ju säkert att göra med att jag inte har barn, väldigt intressant att läsa ändå! Tycker inte man ska bli tvingad till att sätta barnen i förskola utan att det ska vara något man bestämmer själv över. Tror det viktigaste att prioritera är att lägga fokus på en bra skola där både barn & lärare mår bra istället. Blir riktigt skrämd över hur samhället idag ser ut med all stress, alla förväntningar & ytlighet, bara fler och fler som mår dåligt men varken psykiatri för barn, unga eller vuxna funkar. Börjar redan som barn som all stress.

  1. Nej det tycker inte jag heller, tvång är inte rätt väg att gå på något sätt. Ja det är jätteviktigt, det behövs lägga pengar på skolan och att politikerna förstår att människors liv kan man inte spela med.

 13. Jag tycker att det här är så viktigt ämne att lyffta fram många lider av den pyckiska ohälsan på grund av att vi har så mycket krav på oss här i Sverige ❤️ mycket bra skrivet inlägg så intressant att läsa

 14. Vägen till all kunskap är språket så jag tycker det vore bra om barn fick stöd i sitt språk. Naturligtvis så kostar det och som lärare vet jag hur det fungerar med ekonomin. Vår kommun ligger på 284 plats när det gäller att satsa pengar på undervisningen vilket säger en del. Pengar och personal är en nödvändighet om det ska vara genomförbart.

  Jag tycker det finns ett annat problem i dag och det är att barn har så många aktiviteter. En del av mina elever har aktiviteter varje dag och ibland två samma dag. I en familj med två tre barn så måste det vara snudd på omöjligt att få ihop logistiken och detta tror jag stressar såväl stora som små. För min del tycker jag det är viktigare att barn får vara just barn och att leka.

  Lilla S hade förmånen att få vara hemma tills hon var nästan två år och det tyckte jag var skönt för henne. Men heliumballonger hade hon på sitt kalas i går. Hela två stycken 😉

  1. Ja så är det verkligen. I första hand behöver barnet grunden i sitt modersmål, jag tänker att det där är viktigt att barnen får det. Som det ser ut idag finns det inte alls tillgång till studiehandledare eller modersmålslärare. Frågan är vad som händer med dessa småttingar när de ska in i förskolan och inte kan språket :-o. Det känns inte som tvång är rätt väg att gå i en ekonomisk kris så som Sverige ändå är på väg emot. För vi kan inte blunda för detta med ekonomin, det larmas ju överallt om saken :(. Håller fullt med dig om detta med aktiviteter, det är sorgligt. Nog för att man ska ha en hobby med fem olika är något man kan ställa sig frågande till :/.

 15. Oj det var mycket att läsa och fundera över..
  Jag är troligen gammalmodig men tror att små barn under två år ex har det bäst i hemmet hos någon förälder. Jag har aldrig förstått varför barn ska lämnas på förskolan när en förälder är hemma med ett mindre syskon.
  Babyshower är väll ett jäkla amerikanskt påfund..
  Jag har full förståelse för att alla inte har möjlighet att välja när man måste ve sig ut på arbetsmarknaden efter nytt barn.

  1. Jag är som dig och tror att små barn mår bäst av att vara med sina föräldrar jag också. Det finns en anledning till att vi biologiskt inte vill lämna våra barn, eller barnen vill bli lämnade. Vi talar sällan om de biologiska perspektiven i denna värld uppbyggd på konsumtionshets. Eller hur amerikanskt påfund helt sant.

 16. Här kommer en sen kommentar till detta inlägg, men jag kommenterar nu då detta är aktuellt på nytt igen eftersom det nu inkommit ett förslag till obligatorisk förskola för ALLA barn från 3 år i ett långsiktigt perspektiv (precis som du förutspådde).

  Några skriver att det är viktigt att alla barn får möjligheten. Men att få en möjlighet eller en rättighet är inte alls samma sak som att TVINGA. Jag håller med dig och tycker det är helt galet att ta bort familjers valfrihet att själva bestämma över sina 3-åringars omvårdnad. Det är diktatoriskt och klingar inte alls rätt i en demokrati att inskränka valfriheter och tvinga på det sättet. Det borde minst ske en folkomröstning för ett sådant omfattande beslut.

  Barn spenderar allt mindre tid med sina föräldrar och sättas allt tidigare i förskolan än förr i tiden. Samtidigt ökar den psykiska ohälsan bland unga och tidningarna skriver kritiska spalter om stora barngrupper och stressade barn och föräldrar. Skolan är redan obligatorisk i 10 år som den är idag + 3 år (13 år totalt) om man räknar med gymnasiet. Därefter läser många på universitet. Om barn är hemma med sina föräldrar de första åren så ska det inte vara något staten lägger sig i. Barn behöver sina föräldrar mera än statliga institutioner! Sverige betalar högst skatt i världen. För de skattepengarna bör det finnas valfrihet att välja mellan olika omsorgsalternativ ex. förskola, dagmamma eller att ta hand om barnen själva (vårdnadsbidraget togs ju bort 2016 så där har även det försvårats).

  Det finns öppna förskolor dit barn kan gå tillsammans med sina föräldrar för att träna språk eller socialisera sig. Förskolan ska finnas för de som behöver och erbjudas, inte påtvingas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d