Just nu pågår det en debatt i samtliga lärartidningar på nätet om att två kommuner i landet vill införa tre terminer istället för två. Utifrån vad jag läser i debatterna tycks det vara övervägande som anser att detta är helt galet. Jag har läst både för och emot, och själv är jag kluven i frågan. Eftersom jag har en mer specialpedagogisk roll där jag arbetar i mindre undervisningsgrupp, samt min snart färdiga utbildning till specialpedagog, ser jag saken ur två vinklar.

Vi vet att de barn som inte gynnas av ett långt sommarlov skulle må bättre av att sommarlovet kortades ner, och blev utspritt över året. Samtidigt har vi barnen som gynnas av ett långt sommarlov som mår bra av dessa veckor med ledighet. Om vi förkortar sommarlovet så är frågan även när skall veckorna för lovet vara? Ska vi tänka att lovet ligger under den så kallade “industrisemestern“? Eller kan den bli när som helst? Hur påverkar detta familjer där det redan idag är svårt att pussla ihop semestern? Kan det bli så att barnen får vara mer på fritids och föräldrarna vara hemma på semestern ensamma för barnen går i skolan?

Som ni vet tänker jag mycket på barnperspektivet, och barn behöver träffa sina föräldrar. Om vi ska göra tre terminer så finns risken att vissa barn inte får vara lediga samtidigt som sina föräldrar. Jag tror inte den aspekten är speciellt diskuterad men jag kan ändock inte sluta oroa mig för hur detta påverkar barnen.

Nu står det i tidningen Skolvärlden att detta är för att elever med annat modersmål än svenska förlorar så kunskapen de lärt sig under året när det blir sommarlov och långt uppehåll från skolan. Ett förkortat sommarlov skulle gynna dessa barn i längden. Samtidigt som jag skrev i bloggen för en vecka sedan om Obligatorisk förskola så är föräldrar viktiga för sina barn. Vi får inte glömma att barn idag ser sina föräldrar mindre och mindre, ska vi då ta bort ytterligare en möjlighet för detta?

Nu tänker du, men du själv då? Du har ju lov, hur känns det för dig? Utifrån att jag arbetar med förtroendetid varje vecka för att få ihop till min semester så vet jag inte. Jag arbetar som du vet 75%, hade jag arbetat heltid hade jag arbetat 45 timmar i veckan. Nu är min arbetstid lite kortare eftersom jag är deltidsanställd, så mitt lov är inarbetad arbetstid. Det är inget som är “gratis“, utan något jag jobbat för. Att förkorta min semester och sprida ut den på ett år blir väl ungefär som idag förutom att man får jobba i varma skollokaler längre på sommaren. Jag vet dock hur slut man brukar vara där vid midsommar när semestern börjar, och att det är som att man stupar in i lovet. Första två veckorna består alltid av förkylningar och andra åkommor. Det slår aldrig fel, runt tredje veckan börjar man känna sig fräsch och laddar upp sig. Tanken på att då ha två veckor kvar av semestern känns lite sisådär faktiskt, men man vänjer väl sig som med allt annat?

Jag tror dock att med den lärarbrist och som Sverige befinner sig i kanske det inte är det smartaste draget att ta bort sommardagarna. Jag tror att risken finns att lärare i och med detta både lämnar yrket, och ännu fler kommer välja bort att söka sig till lärarutbildningen.

Så det ska bli spännande att se hur det går för Enköping och Malmö om de väljer inför detta. Först då kan jag nog till 100% säga vad jag själv tror är bra eller dåligt.

26 kommentarer

 1. Mycket tänkvärt. Jag ligger nära ditt resonemang och tror inte det blir bättre av kort sommarlov. Dock tror jag stenhårt på det vi har, att vi erbjuder sommarskola ca två veckor för de som inte klarar målen. Nä jag tror att vi kommer tappa mångas energi, både barn och lärare med att korta sommarlovet.
  Sedan är det tråkigt att vi lärare måste försvara våran ledighet när vi jobbar sjukt långa veckor!!
  My wonderful loves recently posted..10 år!!

  1. Ja sommarskola är bra, det har man här med. Tror absolut mer på den saken än att förkorta sommarlovet för alla. Ja det tycker jag med, andra förstår inte hur man sliter med omdömen, föräldramöten, utvecklingssamtal, samtal med föräldrarna så som epost, ringa med sin privata telefon och att någonstans förväntas svara på epost dygnet runt.

    1. Ja det anser jag också. Tänk om föräldrar får semestra utan sina barn. Jag tänker på föräldrar som har arbetstid där man får önska sin semester, oftast blir det kompromiss på sådant. Tänk att då vissa år inte få semestra tillsammans med sina barn :(.

 2. Jag undrar hur det påverkar det här med att skolan ska vara likvärdig för alla elever om några kommuner väljer att göra tre terminer istället för två. Jag vet inte om jag som lärare skulle välja att jobba i en sådan kommun då heller. För även om sommarlovet är inarbetad semester så har jag svårt att se hur ledigheten ska se ut om man har tre terminer, för det behövs ju lika mycket ledigt om man ska ha lika stor arbetsbörda (eller blir det mer/mindre arbetsbörda?).
  Sen är jag inte så insatt i förslaget eller i debatten, för jag orkar inte engagera mig i sånt på min fritid, då vill jag vara ledig från skolvärden typ 😛
  Annie – Stora Små Äventyr recently posted..Höstigt i Bjärka-Säby

  1. Ja det där lägger jag också en fundering i. Det är klart att man funderar på hur det där blir. Känner väl som dig att jag inte är helt pepp på saken, ska bli spännande dock att se hur dessa kommuner löser saken. Jag funderar sällan på jobb som ledig heller. Men så när det dyker upp lite debatter blir man så klart nyfiken :).

 3. Jag har också läst lite om detta förslag, från grupper där man diskuterat detta, har fått för mig att det diskuteras just i vår kommun. Min tanke är i banan med din – hur kommer dessa barn få tillbringa loven? För mig känns det inte som någon mening med att ha flera terminer o då också flera lov om barnen ändå inte kan få riktiga lov – föräldrar kommer ha svårt att ta ledigt… det är som du säger svårt ändå idag att pyssla ihop det. Det här skulle försvåra det än mer – tror jag ialla fall.

  Det är ju också en sak man måste tänka på det ni tar upp, går det att göra så i vissa kommuner o inte andra? Ska det inte vara lika över hela landet? Det är ju idag lite svårt med barn som har kompisar som går i skolan i annat län, när man bor på gränsen eller att dom åker till annan skola – när vissa lov är olika veckor…. många barn blir ensamma på loven då för kompisarna är inte lediga.

  Har ju inga barn så jag berörs inte men kan bli intressant att se hur det kommer bli.
  Ibland när så här tokiga förslag läggs, spelar ingen roll om det är som här en förändring i skolan eller inom något annat område så blir jag misstänksam o undrar… vad har dom på gång nu? Dom sätter igång en debatt som berör o upprör många, sen får dom en annan lite mindre ändring att gå igenom obemärkt, eller att folk blir lättade att det “bara blev så”… en sak som hade skapat debatt om dom tagit den ändringen på engång. Nu “mörkas” den genom att man först slänger ur sig en galen idé som flera kommer reagera på.
  it_is/Anette recently posted..Fem en fredag – Halloween

  1. Ja det är precis detta jag finner intressant? Och vart ska gränserna gå dessutom tänker jag. Redan idag är det ju ett pusslande, vad jag förstod ska veckorna fördelas ut så det blir längre lov vid höst, jul och sportlov. Alltså 1 vecka till. Men frågan är dock hur det blir med som sportlovet som redan idag är på olika tider för att det ska finnas stugor att hyra i fjällen. För sådana som åker på sånt? Det kommer ju bli smockat med ungdomar, samt hur kul är det för de barn som aldrig reser? 😮

 4. Av det jag hört så är jag inte alls för det, det blev en hektiskt diskussion på mitt jobb, ex att man skall göra detta för att ta hänsyn till utlandsfödda osv, man anpassar sig mer efter det än annat. Då jag inte har skolbarn iofs barnbarn men lägger mig inte i så …på prov o först ut är då Malmö. Aja den som lever får se ..

  Ha en skön kväll
  Eva recently posted..Det är ok att vara

 5. Vad intressant att läsa om dina tankar kring tre terminer. Spontant är jag emot men jag är verkligen dåligt insatt i hur skolvärlden fungerar. Jag själv hade inte velat ha gå tre terminer. Det långa sommarlovet var det bästa jag visste! Tycker att det hör ihop att ha ett långt sommarlov. Fy för att gå i skolan de varmaste månaderna. Ofta är det ju dålig ventilation med så det blir supervarmt.
  Hannas krypin recently posted..Racereport: Jätten Bulelöpet 2019

  1. Jag känner mig inte övertygad, sen tänker jag även på hur lite solljus vi har här i landet. Tänk att sitta inne de soliga dagarna och som barn dessutom. Jag längtade alltid till sommarlovet som barn, var mer en sådan som ville vara hemma. Så förstår förstår precis ditt resonemang. Sommarlovet är ju redan idag kortare än det var för oss.

 6. Vad konstigt! Jag hade verkligen inte tagit bort barnens sommarlov eller kortat ner de, de känns som de är de ända dom verkligen ser fram emot hela året för dom vet att föräldrarna faktiskt är lite lediga med dom då❤️

 7. Ja det är en stor fråga och jag tror att det finns mycket som talar både för och emot, men samtidigt tycker jag inte alls att det ska ändras till tre terminer! Återstår väl att se hur det blir..
  TwinMom.se recently posted..Årets sista..

 8. Själv är jag inte för det här förslaget. Pusslet med semestrar kommer att ställa till det och vissa barn kommer inte att vara lediga med båda sina föräldrar. Sedan så tycker jag att man ska fundera på varför man genomför det. Elever som har ett annat modersmål ska väl knappast styra läsåret utan då tror jag mer på sommarskola för de som behöver det. Vår kommun erbjuder det redan vilket bra. Läraryrket kommer inte att bli populärare heller och det är redan svårt att fylla platserna på utbildningen. Det är viktigt att betona att arbetstiden är 45 h/vecka inklusive förtroendetid så vi pedagoger har faktiskt semester och inte lov.

  1. Nej precis så tänker jag också, det är många som kommer förlora på det. Likt dig känns sommarskola som ett bättre alternativ det bedrivs även här. Nej precis som jag skriver, det är få som kommer söka sig till lärare. Precis som jag skriver gällande förtroendetiden att det är 45 timmars arbetstid i veckan för det är det ju. Men sällan någon stannar där, skulle mer säga att lärare arbetar 50 timmar i veckan om inte mera.

 9. Inte hört något om detta, men utifrån det ja läst i ditt inlägg känns det som ja är emot detta, mindre tid med familjen tycker ja verkligen är fel, barn behöver sitt sommar lov, ser bara mer stresskultur över att införa något sånt, föräldrarna måste väl också ha ett ansvar att se till att barnen inte tappar de det lärt sig under loven tänker ja så näe ja är nog emot detta ? intressant inlägg nu fick ja något att fundera på ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: