Covid19 – när endast fritiden skall bibehållas till rekommendationerna.

Innan du börjar läsa texten vill jag göra dig uppmärksammad på att texten handlar om barnfritid, att det som står här handlar om skoldagens slut och när eleverna gått hem. Det är alltså inte frågan om att barnen/eleverna ska vara hemma under skoltid.

Ett av skolans uppdrag är att fostra och ge adekvata redskap för att rusta framtidens samhällsmedborgare. Skolan skulle därmed behöva spegla samhället, så ser det absolut inte ut. Många gånger ligger skolan ljusår efter samhällets utveckling och ingen orkar ens påtala denna brist. Vi rustas alldeles för sent för framtiden ingen tycks överhuvudtaget reflektera över saken.

Detsamma syns nu så väl vid denna pandemi. I skolans värld är det ojämlikhet som påvisas rejält. På vissa skolor har man övergått till digitala möten, full förtoendetid (tid lärare själva arbetar, 10 timmar i veckan utöver arbetstiden som vi sedan får ta ut i en enkelt förklarad “komp” för de ledighetdagar som finns bland annat efter vår semester på fem veckor under sommaren) andra skolor kräver möten på plats och att förtroendetiden skall vara efter arbetsdagen slut. De arbetsplatserna anser att det fortfarande är viktigt med utbildningar och att träffas kollegialt. Där ska man hänga tillsammans så mycket det bara går.

Det är upp till varje huvudman att bestämma reglerna för eventuellt distansarbete. Myndigheten uppmanar till att alla som kan ska arbeta hemifrån men det är fortfarande cheferna som bestämmer. Tänk er om man kunde pussla så att alla vuxna kunde få sin planeringstid och möten utanför arbetstid. Om det en dag är få barn på fritids/skolan eller förskolan så kunde förskollärare, barnskötare, assistenter och fritidspedagoger arbeta hemifrån kanske halvdag och byta av varandra. Men nej vi ska vara på plats det är det absolut viktigaste.

Medan företag litar på sina anställda är vi inom skolans värld tydligen opålitliga anställda som skulle missbruka distansarbetet. Att det finns mycket som tyder på att folk arbetar mer effektivt hemifrån verkar man inte ens vilja lyssna till.

Tänk om lärare i sin tur gavs möjligheten arbeta hemifrån direkt efter skoldagens slut. Färre skulle trängas i kollektivtrafiken, gå på mataffärerna samtidigt och röra sig i samhället.

Men det är så ojämlikt att det endast är vissa som får detta, inte alla. Det är helt galet! Beroende på vart du jobba har du olika förutsättningar trots att ni kan arbetar inom samma kommun.

En annan sak är detta med skydd. Vetskapen om att vissa blivit nekade munskydd och visir på arbetsplatsen. Jag blev därmed så glad att en förskola i vårat land fått rätt från arbetsmiljöverket om att få använda munskydd och visir. Jag hoppas det gäller för oss i högra åldrar i skolvärlden med, jag har frågat både facket och kommunen som ännu inte kunnat ge några svar. Jag har beställt hem visir och munskydd som borde komma idag, utöver det har jag plasthandskar.

Risken finns att jag blir tvungen att ta av mig saken, men jag väljer ändock att prova. Om jag kan minska risken att smitta andra, så kanske andra uppmuntras att minska risken att smitta mig. Jag vet hur man bär munskydd säkert, har haft det förr och blev då upplärd av en läkare, så jag känner mig trygg med saken. Trygg att inte smitta ner andra.

Det finns nu en kravlista med underskrifter där flera kräver full förtroendetid och distansarbeten på eftermiddagarna för oss lärare. Jag får se om den bidrar till förändring, men självklart skrev jag på, gör gärna det du också. Låt oss hjälpas åt att minska smittan, utbildning och framtiden börjar i skolan. Då måste skolan följa resten av samhället och erbjuda sin personal att vara hemma i så höggrad det går när barn/elever inte är på plats. Lita på oss! Vi sköter våra jobb!

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

18 thoughts on “Covid19 – när endast fritiden skall bibehållas till rekommendationerna.

 • 9 november, 2020 at 10:09
  Permalink

  Fint och tydligt skrivet! Jag hatar när det blir ojämlikhet, det existerar även på min skola (mitt universitet). Där anser man att det är studentens ansvar att inte komma med symtom till skolan, vilket inte folk håller och smittar ned både andra utbildningar men också hela sin egen klass. Från och med förra veckan gick dem äntligen ut med att det skulle bli mer distansutbildning, men de vill återgå till vanliga studier i skolan efter 24 november. Detta gör mig faktiskt förbannad, att de kan tro att det är bättre efter den 24:e november. Tycker i dessa lägen att man ska ha allt på distans, så gott det går, så alla har möjlighet att få delta under sin utbildning, då det inte är vårt fel att det blivit såhär i samhället nu. Jag kan till exempel inte befinna mig i skolan mycket nu då jag vill vara frisk under min förlossning, något jag hoppas min utbildning/universitet kommer ta på stort allvar så jag slipper befinna mig i onödiga risker!

  Reply
  • 16 november, 2020 at 20:47
   Permalink

   Ja fy samma här, varför ska vissa utsättas för smitta kan man ju undra? Varför är vissas liv mindre värda än andra :/

   Reply
 • 9 november, 2020 at 10:55
  Permalink

  Det är så himla svårt det här med restriktioner. Vissa tar dom inte alls på allvar och då blir det ju väldigt farligt :/ Bra inlägg! Ha en fin dag, kram <3

  Reply
 • 9 november, 2020 at 16:22
  Permalink

  Ja vi jobbar med handskar förkläde och civir på jobbet och när alla ska in i matsalen så får dom sprita sina händer..
  I ett år nu har verkligen hållit i basala hygien men alla måste det.
  Tex en kan inte gå in i en affär med munskydd utan alla måste det om det ska hjälpa och här där jag bor har jag set max 5 st med munskydd resten har ingen och då tror jag inte att det kommer hjälpa mycket med att få bort denna corona om inte alla hjälps åt

  Reply
 • 9 november, 2020 at 18:57
  Permalink

  Vilket bra inlägg! Är inte alls förtrogen med skol- och lärarvärlden, då jag inte har några barn och inga kompisar som är lärare. Det är ju helt otroligt att ni säckar efter så pass mycket. Å det trots klara och tydliga rekommendationer. Suck säger jag bara.
  Bra att du har köpt in skyddsutrustning. I min lilla värld borde skolan ha köpt ett lager till alla sina lärare, till eleverna också när jag tänker efter.

  Reply
  • 15 november, 2020 at 21:05
   Permalink

   Ja fy, det känns verkligen inte som att någon ser till problemet. Jag vet inte om jag kommer fortsätta i skolvärden efter covid19, det här känns som det som tagit död på sista glöden.

   Reply
 • 9 november, 2020 at 19:53
  Permalink

  Tycker det verkar så märkligt att de anser att ni ska ha fysiska möten i dessa tider…och att ni behöver vara på skolan när ni inte är med barnen….jag tillhör dem som är mest effektiv i hemmet…arbetar jättebra här.

  Reply
 • 9 november, 2020 at 21:27
  Permalink

  Så väl skrivet! Såklart att vi sköter vårat jobb – men vad har vi för skydd? Tycker det är super bra att en förskola fått godkänt att bära munskydd! Jag som jobbar på förskola tänker mycket på det, när våra små barn insjuknar under dagen och vill vara nära (som sjuka små barn vill) tycker jag att det borde vara regel att vi bär något skydd tills föräldrarna kommer!

  Reply
 • 9 november, 2020 at 21:43
  Permalink

  Jag kan bara hålla med dig till 100% och hela situationen är bisarr. Det är som om skolan är en parallell värld där Covid-19 inte existerar eller att personalen skulle strunta i att göra sitt arbete hemifrån. Skrattretande och löjligt. I dag fick vi besked om det andra fallet av Covid-19 bland personalen på skolan men vi ska köra på som vanligt. Ärligt talat så gör det mig riktigt arg.

  Reply
  • 15 november, 2020 at 21:10
   Permalink

   Ja fy, det är som att vi är någonstans i en slags dålig film, där vi ska kämpa med att hålla oss flytande medan någon hånar oss och påstår att vi kommer inte drunkna.

   Reply
 • 9 november, 2020 at 22:04
  Permalink

  Dom borde minska antalet personer på plats så mycket det bara går tycker man. Förstår inte logiken alls. Kan dom neka er att bära skydden? Låter helt galet.

  Reply
  • 10 november, 2020 at 04:40
   Permalink

   Jo man tycker ju det, men så fungerar det inte. Precis det kan neka oss 🙄 . Skrivit med facket som skarpt säger att man INTE ska göra det förrän rektor godkänt saken.

   Reply
 • 10 november, 2020 at 06:35
  Permalink

  Ja du jag saknar ord ärligt talat vännen :/ Jag kan se på bussar här vissa sitter tätt tätt fast man ska sitta Max 2-3 m ifrån varandra inte tätt på varandra eller nästan i knä. Dock sett några anv munskydd vilket jag anser vara asbra 🙂 Men hur kan de neka att man ska anv skydd??? Va fan är de med folk?? Vill de få skiten eller? De är knappast det dom vill men tydligen med tanke på deras synsätt över viruset allmänt. Bra ni beställd munskydd o handskar!! Jag har munskydd här plus massa handsprit 🙂 De som ligger i riskzonen är de med hjärtproblem lungsjukdomar ej astma enligt mina chefer – men hostan blir lite tyngre för oss (fråga mig) och de med diabetes. Kram
  Blondina recently posted..DÅLIGT MED SÖMN

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: