Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Ätstörningar

Ätstörningar, sömnsvårigheter & känsloliv.

Jag vaknade upp så här mitt i natten och kände en panik. Om jag ätit onyttigheter så vet jag att det blir så här. Den där äckliga ångesten som väller över mig gärna nattetid och sedan ligger jag vaken. Gör upp planer för självsvält, tvångsmotion och stundtals andra metoder. Det är ett rent och skärt helvete att befinna sig i ätstörningarnas vassa klor.

Började så klart Googla på appar, tänkte om man kunde föra matdagbok så jag ser om man får i mig rätt mängd mat. Men alla appar är helt fokuserade på viktminskning och även om jag inget hellre drömmer om än att bli smal, är det helt fel väg för mig att ta ner dessa appar för det triggar mitt beteende ännu mer.

Jag sa till psykologen på Dala ABC att jag hetsäter och överäter. Han däremot menar att jag gör helt tvärtom, äter för lite och kroppen lagrar därmed varje gång jag äter. Någonstans är det nog logiskt, min kropp har ju lärt sig genom år av svält att hushålla med resurserna. Det är ju den saken jag måste ta ur mig själv, och det jobbet är skitsvårt utan stöd.

I januari någon gång ska jag få stöd och behandling, om allt går via planen. Men det hänger på covid19 som allt annat. Denna förbannade covid19, oss med psykisk ohälsa har den verkligen naglat fast sig i.

Jag vill bara bli frisk, sluta vakna mitt i nätterna med ångest över maten. Kommer jag någonsin lyckas med det? Just i skrivande stund är klockan 04:07, jag har varit vaken i över en timma. Ligger och försöker motstå frestelsen att gå upp och väga mig. Det är ungefär två timmar och 22 minuter tills jag kan väga mig. Frågan är om jag kommer vänta tills dess, eller göra det snart…

21 Comments

 1. Blir lika berörd varje gång jag läser något om ätstörningar, det är så hemskt vad psykisk ohälsa gör med en. Jag hoppas verkligen att du få den hjälp du behöver! <3

 2. Det är lika illa vilken tid du ställer dig på vågen. Du ska inte bry dig om vågen. Har det inte varit steg ett i dina tidigare behandlingar? Jag vet, det är lättare sagt än gjort, men det vore bra… hoppas du får hjälp, om inte förr, så i januari!

 3. Madelen. Om du kan så snacka med Joachim Bartoll. Han fb är öppen och han har studerat/forskat runt beteende och kost. Han vet vad han snackar om och är ett levande exempel på Men kan kontrollera olika sjukdomar med kost. Han har själv sjukdomar.

  Han har även en blogg så googla han. Han har hjälpt mig mycket. Träffade han när han bodde här i GBG och redan då hjälpte han mig.

  Tack vare han fick jag kontroll på mitt ohälsosamma mat förhållande.

 4. Det låter verkligen jobbigt att ha det så här. Att vakna av ångest är tufft. Jag hoppas verkligen att du får komma på behandling i januari. Covid19 sätter verkligen käpparma i hjulet på många sätt.

 5. Hoppas du får hjälp. Det är ju riktigt illa att må så där.
  Egentligen skulle du slänga ut vågen! Den gör ingen nytta i ditt fall, bara frestar på.
  Covid-19 ja hela pandemin gör ingenting det lättare.
  De ensamma blir mer ensamma.
  Varm kram!

 6. Ätstörning är ett rent helvete och ja dessa appar triggar verkligen.

  Nu hoppas jag så klart Du lyckades somna om och att Du undvek vågen.

 7. Fy det låter hemskt jobbigt att ha problem med en ätstörning vilken ångest man en har är det fruktansvärt hoppas värkligen du får den hjälp du behöver ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: