Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Julkalender

Lucka 3 – Wordsby, Är jag en svart kvinna?Är jag en svart kvinna?

”20 nov 1978 kl 12.30. Telefon från Adoptionscentrum – vi har fått en FLICKA som är en vecka gammal. Vi ska resa så fort som möjligt ner och hämta henne. Hanna bor på ett adoptionsbarnhem. Meddelade mormor/morfar och farmor/farfar att nu skulle hon komma. Alla blev mycket glada.”

Så skrev min mamma som första anteckning i den dagbok som hon sen skrev om mitt första år i livet. Dagarna efter följer några korta anteckningar om samtal från adoptionscentrum där det framgår att de inte får resa och den 23/12 skriver mamma: ”Lördag – Inatt ska de ringa! Inget samtal, vi vet inte om hon är på väg till oss. Sov dåligt, vi satt uppe och pratade hela natten”

Tidigt på julaftons morgon 1978, skottade mamma och pappa fram bilen för att bege sig ut till Arlanda – där de skulle få möta sitt första barn, för första gången!

Jag har fått den här historien återberättad för mig många gånger under min uppväxt och varenda gång sa mamma alltid. ”Tänk att vi väntade på dig i tre låga år! Lika länge som en elefantunge.” (är elefanter ens gravida i tre år? ?) Det finns också en skakig gammal super8-film som fångade ögonblicket. 

Jag har alltid vetat att jag är adopterad, aldrig brytt mig om det om jag ska vara ärlig, och mina föräldrar har aldrig någonsin gjort någon skillnad på mig och min ”hemmagjorda” syster som föddes precis ett år efter att jag anlänt.

Jag är uppväxt i en liten stad där alla känner alla och eftersom det på 80-talet fortfarande var väldigt ovanligt med personer med utländsk bakgrund, var jag länge den enda i vår lilla stad. Men trots det, så upplevde jag aldrig någon form av rasism eller att jag blev behandlad annorlunda. Mamma har berättat om flera exempel på att det enda som mina vänner tyckte var annorlunda med mig, var mitt stora svarta och krulliga hår, men det var aldrig någon som reflekterande över min hudfärg. I alla fall inte högt.

Och så har det varit i mitt liv – jag har aldrig sett mig själv som annorlunda, att jag har en annan hudfärg än andra eller att det på något sätt har påverkat mig eller mitt liv negativt.

När Black Lives Matter– rörelsen drog igång, brydde jag mig inte nämnvärt om jag ska vara ärlig. Jag har liksom aldrig trott att det händer här i Sverige. Jo såklart att jag vet att det finns rasism, men har tänkt att det handlar om SD och deras syn på invandrare. 

Men. När valet i USA närmade sig och jag började följa händelserna där, hände något med mig. Jag har ju såklart alltid vetat att det är extremt segregerat där och att man gör stor skillnad på olika ”raser” (skriver det inom citattecken för jag tycker att det känns fel att dela in människor på det sättet), men jag har aldrig tänkt på det på riktgt, om ni förstår vad jag menar.

Några veckor senare, så såg jag ett klipp på Expressen eller Aftonbladet TV, där man hade skickat in reportrar med dold kamera på HM, för att se hur de behandlar kunder olika utifrån deras hudfärg. En svart kvinna gick in med en tröja som hon ville byta, sa att hon inte hade något kvitto och fick till svar att då fick hon inte byta den. Senare gick en vit kvinna in i samma butik, sa samma sak och fick då till svar att det gick bra att byta till en annan vara. (HM har tydligen som policy att det går bra att byta mot annan vara om man saknar kvitto)

Det här chockade mig fullständigt! Sverige, 2020 i en butik i vår huvudstad. Kalla mig ignorant, men jag visste verkligen inte att detta pågick och då är jag ändå vad andra kallar för, en ”svart kvinna.”

Jag vet inte om det är mig det är fel på, om det är sättet jag blivit uppfostrad på, eller om det beror på någonting annat, men jag har inte en enda gång upplevt att min hudfärg har gjort att jag blivit behandlad annorlunda. 

Nu, sen jag börjat uppmärksamma det här mer, ser och hör jag dagligen exempel på att det här är på riktigt, att det händer men jag har så otroligt svårt att förstå det.

En gång träffade jag en tjej när jag satt hos min frisör som såg ut precis som mig, och hon berättade att hon nyss hade börjat på ett nytt jobb och efter några dagar hade hon blivit inkallad till sin chef som hade anmärkt på hennes kläder. Den här tjejen sa att det berodde på att hon var svart. Och jag sa till henne att det väl berodde på att hon hade fel kläder. Jag skulle liksom aldrig ens i min vildaste fantasi dra en parallell mellan ett sånt samtal och min hudfärg. Nu vet jag inte vad jag ska tro…

Jag tycker att det är konstigt att man säger att man är en svart kvinna. Säger en vit kvinna att hon är en vit kvinna? Varför säger man afro-amerikaner istället för bara amerikaner? Skapar man inte ett utanförskap genom att benämna sig själv så? Varför måste man sätta en etikett på det? Jag är en svensk kvinna. Punkt, liksom.

Jag tror att jag är hyfsat normalbegåvad, har utbildning och hänger med i vad som händer, har bott 25 av mina 42 år i Stockholm och inte i någon småstad med skygglappar på, men jag förstår det ändå inte. Jag har verkligen försökt medans jag har skrivit på det här inlägget, komma på om det finns något tillfälle i mitt liv där min hudfärg har kommit på tal, men kan inte komma på ett enda.

Jag har jobbat inom vården, som flygvärdinna, på cafeer och restauranger. Jag har gått grundskola, jag har läst på högskola, jag har shoppat, ätit ute, mött alla sorters människor i alla sammanhang man kan tänka sig, grannar, kollegor, vänner, vänners vänner, bekanta, obekanta, småstad, storstad – men inte en enda gång, har jag upplevt att min hudfärg har spelat någon som helst roll. Jo! Nu kom jag fan på ett tillfälle.

Det var för flera år sen, när jag jobbade som flygvärdinna och flög reguljärt. Vi serverade endast fika ombord och på just den här flighten, jobbade jag i bak i kabinen. När vi kommit igång med vår servering så ropar min kabinchef på mig att jag ska komma och när jag kommer fram till honom, vänder han sig mot en passagerare och säger, ”Kan du beställa det du just beställde av mig, av min kollega här” och pekade på mig. Mannen (eller farbrorn snarare) tittade mig och sa, ”Kan jag få en kaffe och en negerboll?” 

Förstår ni…! Min chef har alltså, istället för att ge mannen (farbrorn) det han beställt, ropat efter mig genom hela kabinen för att den stackars farbrorn ska skämmas när han beställer det av mig…

Nej men det var så sjukt så jag vet inte vad. INTE för det den stackars farbrorn sa, utan för hur min chef gjorde det till en rasistisk grej. Att farbrorn sa negerboll har ju absolut ingenting med min hudfärg att göra – öppna vilken bakbok ni vill från 80-talet – han visste säkert inte ens att ”man inte får säga så idag” (han var alltså typ 80 år) och varför skulle jag bry mig om det?

Den här bilden är från mammas receptsamling som hon haft hela livet. Jag antar att hon nån gång i slutet av 70-talet (1978, kanske ?), kom på att man inte skulle säga negerboll längre. Hon drog några streck över och så var det bra med det. Och det beskriver hur min uppväxt var. Min hudfärg var liksom en ickefråga – inte så att man inte pratade om det, utan snarare att inte inte spelade någon roll. 

Och där svarar jag kanske på mina egna frågor om varför jag är som jag är. Min hudfärg har aldrig spelat någon roll i mitt liv och därför har jag aldrig reflekterat över den.

Det tror jag få knyta ihop den här säcken faktiskt. Väldigt bra för mig att skriva om det här känner jag, och jag tar mer än gärna mot både ris och ros i ämnet. Jag är uppenbarligen väldigt naiv och har kanske ändå levt med nån slags skygglappar på, så en utbildning i hur det ser ut för andra välkomnas med öppna armar!

<3

Min blogg: https://nouw.com/wordsby 

15 Comments

 1. Vilket fint och viktigt inlägg <3 Hemskt att läsa det där på H&M, hur de behandlar kunder olika utifrån hudfärg. Usch!!! 🙁

 2. wow. Snacka om ett fängslande inlägg. Jag skämt över hur människor kan bete sig så som dom gör :O Ärligt jag har inte varit så insatt i Black Lives Matter. Men kanske inte konstigt att man reagerar lite när man vaknar mitt i natten av att folk går här på gatorna och skriker om det. Enligt dom var anledningen ”Vi måst protestera med våra kamrater i USA”
  Inte roligt när barnen vaknar i panik. Grannen på andra sidan gatan satt upp en skylt i fönstret och triggade bråk på det sättet.

  Folk attackerade svensk polis för var polisen i USA gjorde. Mörkhyade börja gå runt och säga ”jag kan inte andas”
  Folk verkar inte kunna se skillnaden mellan Sverige och USA. HM skandalen är SJUK men det ska till läggas att alla anställda och butiker är inte så. Men om 1 butik är så är det 1 för mycket. När 10 butiker är så. Då har dom förstört det för dom butikerna som sköter sig.

  1. Det stämmer att det med HM är sjukt men även att alla butiker inte är så. Jag har som sagt aldrig upplevt något liknande i nån butik, nånsin. Det är en svår fråga – alla har ju rätt till sina känslor, men för min del så är jag nog väldigt ”vit” i mitt sätt att leva och agera och har därför väldigt svårt att sätta mig in i andras upplevelser. Jag har därför också svårt att bry mig om folk säger eller gör något som kanske av andra skulle uppfatta som racistiskt. Det rinner av mig som vatten på en gås:-) Och jag tror att det har ”Skyddat” mig från mycket i livet. Kram

   1. Vilket inlägg, jag kunde inte sluta läsa. Så skönt att slippa rasism. Tyvärr har jag upplevt det alltför många gånger. Men på början av 90-talet var det ovanligt att en flicka med mörkare hy hade en mamma i Sverige, med ännu mörkare hy. Frågan om vart jag kommer från har alltför många frågat att jag nu svarar SriLanka för att jag inte orkar ta den diskussionen ?
    Ett superbra inlägg ❤

    1. Tack! ❤ Tråkigt att höra att du blivit utsatt för rasism, det är aldrig ok. Vi kan ju tyvärr aldrig förändra någon annan utan bara oss själva. Jag tror att jag klarat mig så bra som jag har gjort pga min inställning och att jag helt enkelt inte lyssnar på det örat. ?

 3. Vilken fin berättelse!!
  Nej varför behöver vi tjata om hudfärger…
  Såkkart att Hanna är svensk=)
  Hon ser det definitivt och så ska vi andra göra det. Min ungdomsvän var adopterad från Etiopien och ansåg sig svensk tills en mörk man började uppvakta henne. Hon blev nästan förnärmad och ville inte ens känna till mannen/ killen.
  Chokladbollar/ negerbollar är ju bara ett namn på kokosbollar. Jag tror vi själva gör det så himla stort av. I mina ögon skapar vi själva ordet rasism och gör det dubbelt så många gånger värre. Hur som helst är Hanna en vacker kvinna och jag gillar hennes person att vara helt sig själv=)
  Kram

 4. Men vilken underbar berättelse att läsa själv klart så har inte hudfärgen med saken att göra <3 kul att du delar med dej av anteckningar och liknade 🙂 underbar berättelse

 5. Vilket starkt inlägg. Precis så som du skriver det vill jag se det. Det finns rasism i Sverige, det får vi aldrig glömma. Det finns de som drar rasistkortet så fort det inte blir som dom vill. Blev uppringd av en mamma som drog det för mig då mina barn inte ville leka med hennes dotter. Det var direkt felaktigt då orsaken var att dottern var falsk och gick något emot henne grät man hos mamma. Det sa jag till henne också. 🙂 Det med negerbollen blev bara pinsamt, och så felriktat. Idag är det, bland det värsta ord man kan säga typ.
  Tyvärr görs det politik av det, och de som pratar mest ras är de som säger att dom hatar rasister mest. Vaddå ras? Är vi inte människor allihop?

  1. Precis! Och det där med att folk drar rasistkortet är så fegt, för man har ju ingenting att sätta emot det om man inte vill bli anklagad. Bra att du sa till den där mamman – förhoppningsvis tänker hon till lite. ? Och man vill ju inte att det ska färga av sig på våra barn. För utan vuxnas inblandning, så tänker ju barnen väldigt sällan i termer som hudfärg och härkomst och så ska det förbli! ❤

 6. Vilket intressant, läsvärt och bra inlägg! Härligt att höra att din hudfärg inte påverkat dig för hudfärgen är verkligen totalt ointressant eller borde i alla fall vara. Min systerdotter som är fjorton är adopterad och färgad. När hon gick i förskolan kallades hon för ”brunis” av flera barn så när hon kom hem ville hon tvätta bort sin färg. Jag tror kanske inte barnen menade så värst illa med det men då var det känsligt för henne. I dag är hon en härlig tonåring med skinn på näsan och har sluppit fler kommentarer sedan dess.

  1. Tack! Jag tror att det är viktigt att vi vuxna tänker på hur vi pratar med våra barn. Jag har alltid varit så grundtrygg i mig själv och vetat vem jag är och därför har jag aldrig tagit åt mig av såna kommentarer om jag fått nån. Och det är hundra procent mina föräldrars förtjänst, eftersom de aldrig har gjort nån grej av min hudfärg. Är man trygg i sig själv kan man borsta av sig eventuell skit som kommer emot en. Kram ❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: