Igår såg jag det för andra gången igår. Bara för att rösta patriotiskt då. Seriöst måste jag ändå säga att jag skiter i melodifestivalen numera. William brukar älska att kika, men jag har absolut inte velat se i år. Jag lessnade ur för två år sedan, det är liksom alltid samma sak, Sverige skickar antingen diva eller gör en Malta och skickar en svensk strandraggare, visst vi har gjort lite vågade klipp och gått utanför och skickat the ark en gång men ja det gick inte hem.

Till saken hör att Sverige röstar på person och inte på låt. NU tänker alla SNACKA sur för hennes favorit inte gick fram, ledsen att göra et alla besvikna så är det inte. Jag har varit medveten hela tiden att min favorit val inte är något som röstas fram i melodifestivalen, framför allt ingen vinnarlåt men ändå en kärlekslåt. Den är ingen ballad som kommer spelas sista minutrarna innan krogen stängs men den kommer garanterat spelas när folk gifter sig, det kommer säkert vara många som har den till sin förlovning eller som SIN sång så jag är inte bitter vill bara POÄNGTERA detta.
Tillbaka till personval, det är så typiskt Svenskt på något vis, kanske är det för jag har lätt för musik och vad musik är som får mig att bli kritisk? Musik är inte en strandraggare eller en diva med stora bröst och kort kjol. Musik är inte den som sjunger texten, musik ÄR texten och melodin. Många förundras över min breda musikstil, när jag säger att jag lyssnar på allt brukar folk vad?! Redan när jag var lite så förstod folk inte det, när man gick på högstadiet skulle man ju antingen lyssna på hårdrock eller popmusik, men jag lyssnade på Enja och Sarah Brightman samt hårdrock och popmusik, folk undrade hur jag kunde lyssna på allt. Men jag tittade inte på personen jag lyssnade på texten, vad dom ville förmedla med det som sång och skrev en sak som alltid funnits nära för mig. Det är också därför jag kan lyssna på rapmusik för den musiken säger saker dom talar om något förmedlar känslor via texten, dom behöver inte ha en bra sångröst men dom förmedlar sina ord starkt och sakligt något som får mig att kunna lyssna på låten om och om igen. Detta gör ju att svenska folket inte kan rösta eftersom dom flesta faktiskt inte har musik öron. Att rösta på Darin för han är så snygg och jag är kär i honom för jag är 14 år gör inte hans låt till den bästa. Inget ont om Darin, han har gjort jätte bra musik och hans röst är bra, men det är inte DARIN man ska rösta på det är musiken (melodifestivalen heter det inte personfestivalen), lika är det med dom kvinnliga artisterna som vunnit en gång. Så fort dom ställer upp ställer sig hela svenska folket bakom DÄR har vi våran melodifestivalsdrottning, sen om låten är bra eller rent av skit spelar ingen roll egentligen hon har vunnit en gång därför är låten bra punkt slut.

Jag tror seriöst det var bättre förut när folket inte hade någon makt i melodifestivalen, då skickades musik som professionella människor röstat fram, inte något som svenska folket röstat fram. Självklart kommer vi inte få några höga röster i Oslo i år igen, låten vi skickar kan mycket väl vara bra men den håller inte. För att rösta fram det vilda otippade, eller för att rösta fram engångs slagerdrottning eller för att vi gör en Malta gör oss inte till vinnare. Lyssnar man på texterna som förmedlas i resten av Europa inser man detta, folket där kikar inte på personen som Norges vinnare från förra året var verkligen ingen skönhet sen att folk envisas med att han är söt beror ju också TYPISKT svenskt på att leta efter något på kroppen som gör honom värdig. Nej han vann på grund av sitt fiolspel och texten, för hans röst är inte heller den bästa. MEN han kan spela och han kan förmedla texten vilket gjorde honom till en vinnare i Europa.

Jag kommer som ni säkert förstår förmodligen inte se finalen nästa vecka, för mig spelar det ingen roll vem som vinner. Jag hoppas den som vinner är bra och inte någon som Svenska folket skickar för att konkurera ut Malta eller för att hon är en DIVA. Jag hoppas låten som skickas till Oslo är en låt med ett budskap.

Sen en annan sak när jag ändå skriver om festivalen, jag tycker alla som var med i andra chansen igår är värda en plats i globen. Det fanns många där igår som gjorde fantastiska framträdanden hade låtar som verkligen var bra. Att så många bra ska tävla om 2 ynka platser känns för jävligt. Jag tycker att till nästa år kunde andra chansen försvinna. SKICKA alla andra chansare till globen också. Istället för att ha 2 vinnare ha 4, tänk vilken tävling, Sveriges absolut bästa tävlar i samma tävling. Jag tror SVT tror dom skulle förlora pengar på de, jag tror det motsatta som skulle vinna mer på det. Att ha en stor tävling med det dubbla mot slutet där den som är MEST värdig vinner. Inte att vissa ska få publicitet 6 gånger medans dom som vinner deltävlingarna bara för det 2 gånger. För dom i andra chansen får synas mer än dom som är med i vanliga deltävlingarna. Ett system där andra chansen togs bort och vi istället hade 4 vinnare skulle ge rättvis bedömning och även som jag tror det RÄTT vinnare.


2 kommentarer

  1. 2010-03-08 @ 09:42:31

    Om vi ska ha en chans i eurovision så måste vi börja tänka på vad som går hem i den stora tävlingen & inte rösta på vad vi själva tycker e bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: