Tweenieåldern

Williams inskolningsdag på fritids.

Inte många timmar kvar nu så ska vi befinna oss på Williams nya skola samt fritids jag tror det här kommer gå jätte bra. Eller jag snarare innerst inne vet. William är sånt där barn som bara, HEJ vad heter du? Ska vi leka och så leker han med någon och totalt ratar sina föräldrar. Han är framåt något jag ser som något positivt det här med att börja skolan och fritids känns som det kommer gå jätte bra. Jag är nöjd med mitt val av skola åt honom. Att han kom in på en friskola känns helt klart som det bästa alternativet sen visst, friskolor har folk alltid massa fördomar för, själv känner jag att den kommunala skolan svek mig redan från första klass och därför vill jag inte sponsra sådant åt min son. TROTS att jag inte gick här i Falun i kommunal skola. Men jag märker sådan skillnad på hur föräldrar som har sina barn på friskolor och föräldrar för barn i kommunala skolor känner. Jag ska förvisso bli lärare och har därför fått en hel del negativt från högskolan då friskolor ALDRIG anses tillräckligt fint för det tar ju pengar från dom kommunala och lämnar dom “svaga” eleverna i stora klasser med mycket problem hos kommunala skolan. Jag känner dock att kommunala skolan aldrig satsar, kommunen drar ner hela tiden och det slutar med för få lärare på för många barn, vilket i sin tur GER en miljö i skolan som absolut inte passar något barn. Det är inte okej med för många elever på en lärare, det blir 3 grupper av lidande barn. 1 gruppen med dom som är duktiga i skolan, gruppen som för klara sig själva men får sitta och vänta på dom andra i klassen eftersom dom inte hinner med annars. Dessa elever tappar ju till sist motivationen för hur kul är det att gå till skolan när du får lära dig saker du redan lärt dig? Sen när du VILL fortsätta vill inte din lärare detta för då kommer du ligga för långt före, denna grupp som FÖRR ansågs som dom som fick mest tid, har numera för mindre tid. Sen har vi grupp 2, eleverna mitt i mellan som håller lärarens mall, som följer med och egentligen mest finns där som lärarens lättaste grupp eftersom dom är mer eller mindre osynliga, och sedan grupp 3, den gruppen som finns i dom flesta klassen. Gruppen med dom “stökiga” där vi har ADHD, dyslexi, och andra liknande handikapp samt även föräldrar från områden där samhället satsat alldeles för lite. Här har vi gruppen som läraren får arbeta mest med, som läraren lägger mest tid på men aldrig riktigt kan nå fram till för den här gruppen har DELS för många klasskamrater, och sedan har den här gruppen oftast redan sedan innan svårt att hänga med. Alltså HÄR skulle det för LÄNGE SEDAN funnits hjälp. Här skulle läraren ha haft 2 till lärare på sidan av så alla kunde hjälpa alla elever. Men så ser det inte ut idag. Idag har vi 1 klass på runt 30 elever på en lärare och alla vill ha hjälp på ett eller annat sätt. Dessa elever kommer en dag att tröttna på skolan, i alla fall någon ur grupp 1 eller grupp 3. Dessa elever kommer kanske skolka eller hoppa av skolan. Men ingen bryr sig för kommunen har för lite pengar. Det faktum att det till varje val ges löften på att satsa på vård och skola tror jag inte ett skit på. Jag tror att det ända sättet att ge vård och skola bättre förutsättningar är att helt enkelt sälja ut dom från kommunen och göra dom privatägda. Jag förstår att folk ropar HON är höger nu. Men som vanligt så säger jag ingenting om vad jag är. Jag tycker bara inte att kommunen missbrukat vård och skola alldeles för länge och det ända rätta för våra gamla och våra barn är att låta dessa få öppen marknad där bästa vård eller skola toppar. Skolorna skulle få bättre ekonomi och lika så vården, bättre ekonomi bättre för barn och gamla.

Det var dagens inlägg!

12 Comments

 1. tack för kommentar ! förlåt för ur dålig svar och uppdatering men bara så du vet jag läser din blogg ge inte upp och skriv den är verkligen bra!:)

  1. Linda – Aha, hade ni roligt? Har inte varit dit någon gång tror det är Oleryns nu va?
   Går var jag på CCW med en kompis var riktigt trevligt. Vad gjorde du?

 2. Lite överdrivet? Om jag minns rätt finns det lag på att klassen inte får överskrida 24 elever.
  Och som sagt, i Tindras är de bara 13 st. Och 13-15 st i de 2 parallellklasserna med.
  Även inne i stan är det i regel 15-20 barn/klass.

  1. Malle – Skriver överlag. Det är rätt vanligt med minst 25 barn i en f-klass och grundskolans tidigare år här, det ser värre ut på andra platser. Många högstadium samt gymnasium har det ännu värre. Är nog mycket beroende på barn och lokaler här har dom stängt massa skolor vilket ger fler barn i för små lokaler och med för få lärare. Så här ser det ut så, tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: