Lärarprogrammet

Favoritstudier.

Idag hade jag den berömde sex och samlevnadskursen igen, jag kan inte låta bli men jag ÄLSKAR den. Det är som att jag blir vad ska man kalla upplyft av en kurs som är så himla bra. Den ger mig extremt mycket mer en någon av de andra kurserna på högskolan Dalarna gjort. Att sitta där och HÖRA att förstå och tänka tillbaka på ens egna värderingar om sex, att höra hur homosexuella, trans och bisexuella personer ofta hoppar över sex och samlevnads undervisningen i skolan för den är allt för heteronorm gör att det vänder sig i magen på mig. Vi fick bainstorma idag, ni vet man skriver upp ett ord i detta fall SEX och sedan utgå från det för att få ord vi förknippade med sex, det vi fick se var att ordet hetero inte ens dök upp på listan, bög, flata och trans fanns med men hetero fanns inte alls med, då tänker ni ja men de var väl positivt… ELLER var det de? Knappat, det visar att vi utgår ifrån att ALLA är hetero att tex en person som är BÖG finns med är för att (ja dom där på andra sidan), hade däremot hetero dykt upp skulle det mer visat att vi var helt neutrala.

I sex och samlevnadsundervisningen i skolan verkar det vara stora skillnader från skola till skola, vissa går endast igenom det biologiska ni vet det där alla vet. Hur en kuk kommer in i fittan och det kan eventuellt bli ett barn. Ja den biten, men resten då? Biten att båda bör vara med på sexet att det är okej att ha analsex och att jag som pedagog om min elev frågar mig om det är normalt inte ska ge MINA värderingar i ämnet. Jag tyckte det kändes så bra att veta att bland det bästa orden man kan säga är “ÄR det okej för dig är det bra”, det är skit bra. TÄNK om fler lärare kunde gå såna här kurser så eleverna vågade diskutera ämnet. Hur viktigt det är att som lärare att inte döma någon som talar om att den är vi säger trans. Jag insåg också en till sak, hur vi ser på vissa saker. Till exempel tog föreläsaren Sandra Dahlen  (skrivit böckerna Hetero och sex med mera samt flera men det var dessa hon utgick ifrån i föreläsningen) upp om en fråga hon fått från en tjej som gillade att klä av sig naken och ställa sig i fönstret och hur svår just den här frågan var att svara på för personerna som fått frågan från början och till sist bollat över den till Sandra Dahlen, jag tänkte då på hur VI reagerar på den saken att vilken konstig kvinna som gör så, vilket beteende osv. MEN samtidigt får många ta att deras grannar varje dag klockan 17.00 i samband med att familjen äter middag på andra sidan huset ser hur dom mitt emot bli tagna bakifrån på köksbordet utan att man ska bry sig. Är inte de lite märkligt? Sånt med att bli tagen bakifrån på köksbordet med öppna gardiner på bottenvåningen eller mitt emot någon annans fönster är liksom vardagsmat för många människor och det finns ingen som skulle bli nervös att svara på en sån fråga om moralen där. NEJ för gillar dom att knulla bakifrån då ska dom få göra det på köksbordet. Men ställer sig vi säger Ida i fönstret naken då är det något fel på henne och folk vet inte alls hur dom ska svara på den frågan…

Normal, du är normal du är inte normal. Seriöst vad är normal? Är normalt något vi vill vara. FINNS det någon som är normal och finns det NORMALT sex? Frågan är det, vad jag gillar kanske inte du gillar så vem av oss har rätt?

När en bebis föds är den hetero, den är helt normal. Vi berättar för barnet om där du blir vuxen och gifter dig och skaffar barn, vi förutsätter att personen självklart kommer skaffa barn med någon av det motsatta könet. VI utgår ifrån att alla barn är hetero på samma vis som pedagoger i skolan utgår ifrån att en hel klass med 25 elever är hetero. Vi utgår ifrån att alla pojkar och flickor kommer ha sex med kuk i fittan. MEN vi utgår aldrig ifrån att det inte alltid är så.

SEN vad är sex? Är sex när det har genomförts ett vaginalt samlag eller är det även oralsex, analsex eller någon annan form av sex? Är petting en form av sex? Är det så viktigt att just ha vaginalsex?

Ja, jag blir väldigt uppe i detta med sex efter varje gång jag har föreläsning och seminarium i den här kursen.

SÅ nu min fråga till er. VAD är sex?

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: