Dark Mode Off / On
Lärarprogrammet

Av med kepsen!

Som den blivande lärare jag är så kommer ofta diskussioner om kepsens förbannelse. Kepsen som eleverna inte vill plocka av sig trots att det är en regel i skolan.
Jag förstår inte denna regel, jag förstår inte syftet med att eleverna inte får ha kepsen på sig. På vilket vis kan en keps, en huvudbonad som varken är provocerande eller skadar någon ändå ta så stor plats i klassrummet? Varför ska kepsen och diskussionen om att kepsen ska av ta 10-15 minuter av den dyrbara tiden i klassrummet varje lektion varje dag för eleverna när den så enkelt kan lösas med att skrota en gammal regel utan syfte. För här är något jag funderat över, SYFTET. Varför är det så viktigt? För att gamla stofiler på tycker att kepsen ska av? Samhället ser inte likadant ut idag som för 40 år sedan, jag betvivlar att för fyrtio år sedan lyfte på hatten åt damerna eller vänner? Ändå så sitter det kvar att kepsen ska av när man är inne för att bevisa att man har fint hyfs. Vad nu hyfs överhuvudtaget har för roll i klassrummet.
Idag bryr sig ingen om du lyfter på hatten när du möter något, du reser dig inte bredvid skolbänken när rektorn eller en ny lärare kommer in i klassrummet. Ingen bryr sig vilka kläder du har på dig och du har rätt att se ut hur du vill (enligt läroplanen). Ändå ska ska ungdomarna plocka av sig kepsen i klassrummet, när det kommer till mobilen förstår jag syftet. Självklart ska mobilen vara på ljudlöst när du har lektion. Det är helt okej enligt mig att använda mobilen som miniräknare, men skicka sms och ringa är inte okej då det stör resten i gruppen. Där förstår jag syftet med avstängd eller ljudlös mobil-telefon i skolan, men vad jag inte begriper är syftet av att kepsen ska av. Kepsen, mössan eller huvan på tröjan, jag har fått höra hur lärare som trotsat skolans regel och tillåtit eleverna ha kepsen på sig fått elaka pikar i lärarrummen senare.
Min fråga är; Är det verkligen värt att bråka om en keps? Är det verkligen sån Big Deal egentligen? Kan vi inte bara låta eleverna själva få bestämma hur de nu vill se ut? Om barnet/eleven känner sig trygg i vissa kläder kan vi inte låta eleverna ha dessa kläder? Någonting säger mig att det finns en tanke hos eleverna också?
När jag var 13-19 år brukade jag glömma mig i stora hoodies, jag älskade hoodies för där kände jag mig trygg. Jag köpte xxL hoodies till mig XS-S kropp jag hade på den tiden. Tänk om något förbjudit mig att bära dessa tröjor, hur min självkänsla varit då? Jag trivdes i mina hoodies, eleven med kepsen trivs med den. Skolan är en plats där eleverna ska trivas och känna sig trygga i. Skolans viktigaste uppdrag är inte att bråka 10-15 minuter varje lektion om kepsar, skolans viktigaste uppdrag är att undervisa.
För vad är syftet med att inte bära kepsen? Är det för att vi tror oss få tillbaka ett samhälle som varit? Eller för att vi helt enkelt aldrig tidigare tänkt på syftet och därför inte har en riktigt bra anledning till varför?

6 Comments

 1. Jag tycker det är ganska självklart. Lika självklart att kepsen/mössan ska av som att jackan, vantarna (och i lägre åldrar ytterskorna) ska av. Allt det där hör till ytterplagg, som man har på utomhus. Och har man dem inne tycker jag de skickar en tydligt otrevlig signal. Antingen att man bara är allmänt otrevlig eller också att man vill ut därifrån och inte har för avsikt att stanna kvar.

  1. Jag håller inte med :-p . Jag anser att kepsen eller jackan SÅ länge den inte stör med ljud osv visst kan vara på.
   Vissa anser att det är otrevligt med tex smink också, ska man tvinga personer ta av sminket också? Kepsen gör varken till eller från.

   Angående jacka har jag den fortfarande på mig inomhus på tex högskolan när jag är där. Är svinkallt i de flesta skolor och jag vägrar sitta och frysa bara för att det hör till gamla regler.

   1. Tja, smink kan jag nog också hålla med om i vissa fall… Tycker det finns gränser för det.. Är det vad som allmänt klassas som ”normal” sminkning så är det ju okej. Men kanske inte om det sjunker för lågt i åldrarna! Sen tycker nog de flesta att ”horig” sminkning är stötande, oavsett ålder och nivå på skolan 😛
    Men ska man gå på smink, så ska man väl gå på karlarnas ansiktsbeklädnad också? 😛 Så jag tycker nog Inte smink (eller skägg!) är samma sak som keps/mössa/jacka.

    Jo visst. Samma här. Men då känner jag mig alltid lite taskig mot läraren ändå.

    Men rent ärligt tycker jag det borde va upp till ALLA i samma klassrum vilka regler som gäller. Om tex Du och alla dina elever tycker att keps är okej, så borde det också vara okej.

    1. Malle – Precis det tycker jag också. Att det bör vara en regel som KLASSEN sätter ihop inte en allmän regel som skolan bestämmer. Alla är ju olika. Personligen tycker jag att alla elever ska ha rätt att få komma med åsikter i skolan. Ibland känns det som vissa lärare kör med gamla vanor istället för att stanna upp och fråga sig varför gör jag så här?

 2. Jag förstår inte heller deras envisa tjatande om kepsen.

  Bär man keps varje dag hela tiden så glömmer man ju att man har den. Den bara är där. Minns själv hur man förlorade 10-15 minuters lektionstid bara för ett tjat & prat & kepsar.
  De har nog bestämt sig för att det ska vara så, sen är det så. Punkt slut liksom. Så tjatar de tills man tar av kepsen. För de ska vinna.

  1. KalsongMorsan, Eller hur, det känns verkligen som en liten sak som tar alldeles för stor plats. Som du skriver, flera minuter som går åt av lektionen bara för att bråka om en keps. Spelar ganska liten roll om eleven har den på sig, det är liksom INGEN förutom läraren som stör sig. Dessa 15 min borde hellre gå till studier vilket eleverna är där för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: