fbpx
Dark Mode Off / On
Lärarprogrammet

Mobbning som en del i samhället.

I veckan har mer eller mindre hela världen länkat någon kille som snackar om hur han blivit mobbad, jag har inte sett videon däremot fått höra om den på radion och läst folk förfäras på facebook. Jag stör mig mest, stör mig på att folk bryr sig så fort en video visas men att det sker i samhället precis framför ögonen på oss hela tiden är det ingen som reagerar på. Under hela ens liv stöter vi på mobbning, ändå reagerar vi sällan. Igår när jag och brorsan såg på The big bang theory diskuterade de just mobbning och där en av karaktärerna inte insett att h*n själv varit en mobbare. Det är lite huvudet på spiken, jag tror nog mer eller mindre alla någon gång gjort något elakt mot en människa, vi är ju människor. Vad vi dock sällan ser är att vi gjort elaka saker, att våra ord kan ha satt spår i någon annan. Mobbning behöver inte enbart vara en medveten handling, det kan även vara omedvetet. Vi fick en fråga i skolan förut där vår seminarieledare (otroligt opedagogiskt) la ut frågan “har du mobbat någon eller blivit mobbad“, jag var ärlig och sa att. Ja, jag har fryst ut människor. Men har även blivit utfryst själv. Reaktionen blev från lärarens håll att jag var en hemsk människa, ytterligare en person berättade samma sak vi två såg därmed i gruppen som två stora idioter som hade fryst ut någon den lilla poängen att vi båda dessutom själv blivit utfrysta försvann bara de faktum att vi fryst ut någon var hemskt nog. Resten i gruppen hade aldrig upplevt mobbning någonsin de hade haft så bra klasser hela livet. Personligen tycker jag det är mer oroväckande att någon tror att just sin klass varit utan problem, det betyder att problemet fanns där men att man själv aldrig förstått det. Det var runt tjugoårsåldern jag började reflektera över hur det varit i skolan, varför jag vantrivdes och vad som var felet. Jag insåg ju även då att det var denna utfrysningsteknik som gick runt och runt i skolan från år ett tills gymnasiet. Den fanns där alltid, den finns där även i vuxen ålder, människor kämpar liksom dagligen med att höja sig själva i rang precis som hundar kämpar för att komma över den som står högst i rang. För att lyckas ta oss dit så trycker vi ner andra, omedvetet många gånger.

Vi diskuterar ofta media som en bov i dramat för komplex och dålig självkänsla, strävan efter att ha den perfekta kroppen är medias fel. Jag anser att det till stor del är bullshit, att jag fick ätstörningar beror inte alls på Barbie eller någon av mina favorit tv-serier. Det beror på vad folk sa till en i skolan; “Men du kan ju ändå ingenting, tjockis, gud va långa ben du har, du ser ju inte klok ut, vi väger oss på stora vågen i badhuset. ÅH du väger 2 kg mer en mig. Jag tycker inte det är fint med långa tjejer.” Där ligger grunden till min självbild, personer som påpekade mitt yttre kanske bara en eller två gånger förmodligen totalt omedvetet utan att förstå att just dessa små ord skulle sätta spåren för min självbild.

Många tror att mobbning handlar om att du blir slagen dagligen, att du inte har några vänner och att du alltid går ensam. Mobbning kan vara att det är fem tjejer i spice girls och ni är sex och att just då inte får vara med för du inte har rätt hårfärg, hudfärg eller helt enkelt inte har rätt kropp.

För att motverka mobbning måste man börja se till sig själv, är det okej för mig att säga till min kompis att “du passar nog inte i den tröjan för du ser tjock ut.”. Behöver du påpeka allt? Tänk efter före, de lilla du säger till din vän idag kan påverka personen för resten av livet.

Det var mina tankar om mobbning det.

4 Comments

  1. Jag håller med, många är inte medvetna om att de retas osv om inte annat så lär de ha upplevt det på arbetsplatser där det också förekommer en hel del på ett eller annat sätt. De som blivit mobbade, det kan se på min skola, brukar ofta bli mobbare när de får briljera i sånt de är bra på och andra inte osv. De kan va rikgit hemska men då tänker jag på det, att de troligtvis varit väldigt mobbade själva, en gång i tiden. Och det där med media och barbie tycker jag också är bullshit det är bara att se till sig själv, jag associerade aldrig barbie till verkligheten liksom jag aldrig associerade MLP till riktiga hästar som jag också höll på med en del -snälla liksom, barn är inte superkorkade ju! Och jag gick journalistik så tidigt fick jag se hur alla reklamkampanjer gick till, hur de drogs ut och drogs in och jag trodde verkligen att alla fattade det men tydligen inte -shit asså ibland undrar man om folk är födda bakom en lastvagn eller? Jättebra att du bloggar så rakt på om saken.

  2. Många mobbade håller allt inom sig, hur många har gått ut med det när de väl sitter där? Visst finns det mobbade barn, som när de är vuxna jobbar emot detta.

    Vi vuxna är också en del av mobbingen, vi stöttar & visar barn att det är ok att retas, peka & skratta åt folk som inte ‘är som man ska’ för att passa in. Därför kör jag stenhårt med genus, man får vara som man vill, se ut & tycka som man vill. Det finns inget fel, men när man GÖR eller handlar fel så är det en annan sak.

    ‘Klart pojken blir retad om du sätter på han rosa, inget konstigt med det’ – vi gör mobbing, fostrar barn, ger dem fördomar & gör dem trångsynta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: