Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Tweenieåldern

Brukar flickor brottas?

Igår läste jag i Pedagogiska magasinet (en tidning för lärare, och lärarstuderande) om hur fri, den fria leken är. William satt mittemot mig och läste han också fast upp och ner. Där stod det om hur barn väljer olika lekar och hur viktigt det är att vi pedagoger försöker få barnen att leka med andra, till exempel att låta pojkar leka lugna lekar och flickor mer vilda.

Vad som slagit mig är att den stora skillnaden mellan förskolan och skolan. I skolan tycks könsrollslekar vara mer uppenbara än i förskolan. Det kanske bara är jag som tycker så, och det kan vara för att William gick på en helt nyöppnad förskola där könsrollerna inte framträdde på lika klart sätt. Men hur som helst, när William gick i förskolan så lekte han med allt och fann det inget konstigt med det. I skolan har han fortsatt med samma han leker ofta i ”dockvrån” med några tjejer och killar. Jag ställde därför frågan till William ”brottas tjejer”? William svarade nej, de tycker dom nog inte är så roligt. Då sa jag, varför tror du det? William började fundera, kanske för att killarna har mer muskler där, om tjejerna skulle brottas med killarna skulle det göra ont? Jag sa då, men en tjej kan väl vara starkare än en kille? William funderade och sa, JA de kan dom. Så efter en stunds tänkande säger William ”jag vet faktiskt inte varför tjejerna inte brottas. Men de gör inte jag heller, jag tycker inte de är kul.
Jag frågade William vad flickorna leker med och William sa, typ samma som mig. Jag tänker därmed om det är så att vår generations barn nu leker med allt, att de barn som är idag faktiskt har mer än vi att det är mer självklart. Visst flickor brottas inte, men det kanske beror på intresset? Ofta så märker jag också att skolor och förskolor blir väldigt upprörda när barn försöker brottas, och när William var liten och försökte brottas med en tjej så sa folk ”MEN ta det försiktigt hon kan göra illa sig.” Jag tänkte då? Om hon tycker det är roligt varför inte låta henne? Jag antar att flickor inte brottas för de lär sig vara sköra och pojkarna DOM tror att flickor är sköra och frågar därför inte om flickorna vill vara med.

Nu är jag inte sån som förespråkar våld, men brottning tycker jag absolut barn kan pyssla med så länge en pedagog eller förälder är med. Jag tror barn lär sig mycket genom att brottas, de lär sig hur pass mycket någon tål och att vi är olika. Vissa måste du vara försiktig med andra kan du ta i lite mer på. Vi gillar inte vapen och barn som slåss och kampar, samtidigt så tror jag alla minns glädjen i att leka ”Polis och tjuv” att leka farligt att slåss med pinnar och annat. Jag minns det i alla fall, för jag lekte jämt med pojkarna och att leka krig var betydligt roligare än att leka typiska lugna lekar. Lugna lekar minns jag med avsky, lika ”SPRING INTE INNE”.
Jag vill vara pedagogen som ger barn möjligheter, därför ska jag uppmuntra barns intresse samtidigt som jag pushar dem att prova nya saker. För vem vet, Kalle 8 kanske tycker det är skitkul att leka med Barbie, medan Julia 8 inser att hon gillar brottning och Barbie.

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: