Frågor om läraryrket.

Två frågor har jag fått och jag tar dem här. Jag är ingen expert så jag tar hur jag jobbar, mycket mer information kan man få på från Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund.

Selda
Hej! Jag själv funderar på att bli lärare, hur lång brukar en arbetsdag vara? Är det 8 timmar som andra yrken? Har du lov när barnen har det? Hur mycket brukar man få i ingångslön som lärare? Brukar man ha lektioner när man gör examensarbete? Tacksam för svar :)

Svarar så gott jag kan. Beroende på tjänst så varierar detta. De flesta lärare i grundskolan och gymnasieskolan har förtroende tid och jobbar 45 timmars arbetsvecka istället för 40 timmar som är en “normal” arbetsvecka. Detta gör att lärare jobbar in vissa lov. Dock börjar de flesta lärare någon vecka eller dagar innan eleverna för att hinna med planeringar så det där med att “lärare har ledigt” mer är inte riktigt sant. Lärare jobbar in sin tid med fler timmar. Jag som jobbar i förskoleklass har dock semestertjänst, jag vet även att vissa grundskolor och gymnasieskolor helt gått över till semestertjänster och således inte jobbar en 45 timmars arbetsvecka längre utan istället jobbar på loven. Det är alltså lite olika beroende på tjänst och hur just den skolan/kommunen valt att arbeta. Ingångslönen varierar, i vissa kommuner är det fast ingångslön för alla som inte går att förhandla medan de i andra kommuner är fritt fram. I Stockholm är det till exempel betydligt bättre löner än i Dalarna där jag bor så det är svårt att svara på. Dock ska man ha klart för sig att man INTE blir rik av att jobba som lärare.
Angående examensarbete ser det lite olika ut beroende på vart man studerar. Jag har läst min utbildning på Högskolan Dalarna, med några inhopp i Umeå, Mitt universitetet och Högskolan i Gävle. När jag gjorde examensarbetet så var vi först ute på VFU (Verksamhetsförlagd utbildning) i 6 veckor om jag inte minns fel, och sedan så arbetade vi med examensarbetet i 10 veckor. Under den tiden gick jag ut och intervjuade diverse lärare i verksamheten. Men jag kan tyvärr inte helt svara på hur det ser ut i nya utbildning då lärarprogrammet nu är förändrat mot den utbildningen jag gick. Min utbildning gav mig behörighet för förskoleklass till sexan. Nuvarande utbildning ger behörighet i förskola, förskoleklass, 1-3 och 4-6, högstadielärare och gymnasielärare.

Louise – mamma till Elias
Jag ska förhoppningsvis börja plugga till hösten och vet då inte om man kommer hinna med att gå till gymmet, eller prioritera det.

Ska läsa till grundlärare isf. Det är det du är ? Var det en bra utbildning ?

Jag är grundskolans tidigare år lärare, F-6, men har läst till svenska på en nivå som ger mig behörighet att undervisa på högstadiet om jag skulle önska. Dock vill jag helst jobba i år F-3 eventuellt 4 då jag föredrar den åldern. Men vem vet hur jag känner i framtiden? Min utbildning ser lite annorlunda ut än den lärarutbildning som är aktuell nu. När jag sökte min utbildning skulle man få behörighet från förskolan till sexan, detta ändrades sen mitt i terminen och därmed var jag otroligt osäker på vad jag skulle välja för examen ett tag. Dock föll lotten på grundskolans tidigare år då jag har mer kurser för de årskurserna.
Rent spontant var utbildningen bra, men jag tror den som är nu är bättre då du väljer ett ålderspann på ett annat vis än jag gjorde. Nya utbildningen är dessutom mer lite kunskap om mycket. Min var mycket kunskap och lite. Jag har till exempel massor med svenska i min utbildning, lite matematik, lite naturvetenskapligt och även svenska som andra språk. Men jag hade gärna haft mer NO och SO ämnen. Men de kan jag ju alltid läsa till senare. Just nu vill jag jobba ett tag.

 

Hoppas det hjälpte er lite i alla fall. Jag är ingen expert direkt.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

2 thoughts on “Frågor om läraryrket.

 • 6 mars, 2013 at 20:51
  Permalink

  Tack för svaren ! Jag är inte alls intresserad av att jobba i högrm klass än 3:an, så det känns bra att man kan välja just F-3 istället för hela grundskolan.
  Nu är det bara att hoppas på att man kommer in och det blir bra.
  Du får jättegärna skriva lite då och då om dina dagar på jobbet, om du vill 🙂

  Reply
  • 6 mars, 2013 at 21:08
   Permalink

   Louise mamma till Elias – jag försöker att skriva lite då och då. 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: