Att njuta av tystnaden.

På jobbet och har rast, kände att jag då lika gärna kunde passa på att skriva ett blogginlägg. Ibland är jag bara så i behov av lite ensamhet. Kände så ganska direkt när jag vaknade. Imponeras av människor som orkar vara sociala alltid och hela tiden. Hur fixar ni alla det? Att vara sociala jämt och stänga ute alla intryck. Jag klickar ju in allt på HSP-personlighet men så läste jag om empater? Eller hur man ska översätta ordet och funderade om det är mer jag? Jag känner för mycket, jag vet det själv. Det är därför sinnesintryck är så starka för mig, all sorg, ilska och glädje kommer över mig på en sekund.

Jag minns när jag såg på filmen Dumbo som barn, jag grät v a r j e gång. Det var favoritfilmen men jag grät och grät, jag kan fortfarande inte se den filmen utan att tårar fylls i mina ögon och Baby min är nog den sången som påverkar mig allra mest när det kommer till Disney. Jag tycker fortfarande det är så galet orättvist att den stackars elefantungen blir av med sin mamma på grund av elaka människor. Jag har nog alltid sympatiserat med djur, ju mer jag tänker på det har jag alltid gråtit i mängder när djur blivit skadade.

Det här att vara överempatisk, det är skitjobbigt. Jag försöker alltid stänga ute allt jag känner mig jag vet ju att känslan finns där och det gör ont inombords. Därför behöver jag mitt space, det är därför jag ogärna befinner mig i fullsatta lokaler eller trivs med sällskap hela tiden. Jag älskar tystnaden, och att få upplopp för att tänka. Inte för att jag är otrevlig utan för att jag blir så mycket trevligare när jag inte behöver socialisera mig hela tiden. Det imponerar mig att vi människor är så olika, hur vissa njuter av att socialiseras hela tiden och hur andra som mig njuter allra mest i tystnaden.

Madeleine Stenberg

Bloggare sedan 2004. Bor i Falun med min son William född 2004. Är utbildad lärare, förskollärare, doula och hjälpmamma samt kursledare i Amningshjälpen. Studerar till specialpedagog.

22 thoughts on “Att njuta av tystnaden.

 • 17 oktober, 2017 at 13:18
  Permalink

  Ibland behöver man bara få komma undan från allt socialt och få ta vara på sig själv! Kramar på dig <3

  Reply
 • 17 oktober, 2017 at 18:01
  Permalink

  Jag har varit en sådan som har njutit av att ha folk runtomkring mig hela tiden? Hade inget behov av att vara ensam o ladda mina batterier-det gjorde jag genom att hitta på roliga saker! Men jag har också varit den som har kunnat stänga av det som händer i perifirin. Det äe spännande det här, jag har analyserat detta mycket då det ju blev helt tvärtom iom utmattningen – nu reder jag ju inte ut att det händer grejer i perifirin – jag kan inte stänga av längre och jag behöver lygn och ro och TYSTnAD för att ens kumma tänka nu? Så ja, tänk vad olika vi människor uppfattar världen och livet! Så att utgå från sitt eget liv och jämföra folks val- det är ju stört omöjligt då man ju sällan vet folks innersta behov (der är nog inte ens många som vet om sina egna behov egentligen?!)

  Reply
  • 17 oktober, 2017 at 21:45
   Permalink

   Förstår hur du menar :). Är ju verkligen också så att man blir så efter utmattning med <3

   Reply
 • 17 oktober, 2017 at 19:28
  Permalink

  Kloka tankar sådär på rasten 🙂 En del människor är ju i stort behov av att vara själva. Jag skulle nog inte säga att jag har det, men ibland kan det bara vara riktigt skönt att få vara hemma själv en stund och greja på med sitt 🙂

  Reply
  • 17 oktober, 2017 at 21:44
   Permalink

   Absolut :). Tror att man ska lyssna på det man själv känner 🙂

   Reply
 • 17 oktober, 2017 at 22:30
  Permalink

  Jag orkar inte heller vara social hela tiden och behöver också egen tid. 😀 Kramis

  Reply
 • 18 oktober, 2017 at 08:40
  Permalink

  Det är så himla skönt att bara stänga av allt ibland <3

  Reply
 • 18 oktober, 2017 at 10:12
  Permalink

  Förstår inte heller hur en del orkar vara sociala hela tiden men å andra sidan så är det deras sätt att få energi och de förstår sällan hur vi andra klarar av att vara ensamma och samla energi. Spännande hur olika vi människor är.

  Reply
  • 18 oktober, 2017 at 17:32
   Permalink

   Absolut att vi alla är olika :). Jag blir imponerad av folk som orkar själv dräneras jag helt 😀

   Reply
 • 18 oktober, 2017 at 13:31
  Permalink

  Jag trivs absolut bland folk, mycket och länge men behöver verkligen egentid också!

  Reply
 • 18 oktober, 2017 at 17:42
  Permalink

  Är också så, måste verkligen få vara ifred för att fungera känner jag.

  Reply
 • 19 oktober, 2017 at 08:08
  Permalink

  Är ju en sån som behöver tystnad å ensamhet för att orka med vardagen.
  Har alltid känt mig underlig, lite som asocial… de flesta runt om mig verkar ju trivas bäst då ljudnivån är hög och ju fler människor på samma yta dessbättre.
  Men har med stigande ålder 😉 förstått att jag är icke unik 😉 vi människor är olika.

  Du är så klok, skriver bra inlägg, tänkvärda och bra formulerade.

  Reply
  • 19 oktober, 2017 at 20:26
   Permalink

   Det är så skönt när man läser som fler likt dig som är som mig <3, det värmer i mitt hjärta att inte känna mig ensam i känslan :).
   Sen din sista mening här så otroligt fint skrivet. Tusen tack för dessa ord 😀

   Reply
 • 21 oktober, 2017 at 08:04
  Permalink

  Det där har jag också tänkt en del på, hur olika vi människor är. Jag är också en person som behöver ensamhet och tystnad ofta för att må bra. Jag kan bli trött bara jag lyssnar på hur sociala en del personer är hela tiden. ?

  Reply
  • 22 oktober, 2017 at 11:59
   Permalink

   Visst är det så :D. Jag är helt slut efter att ha umgåtts för länge och ofta med människor 🙂

   Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: