20140417-191016.jpg

Läraryrket är ett yrke som kantas av många åsikter. Positiva, negativa och ofta irriterande. Lärare anklagas för att vara otillräckliga och inte gör ett bra jobb. Vissa anser att lärare inte förtjänar högre löner, det intressanta med lärarlöner att löneutveckling mer eller mindre står stilla och inget annat yrke har så dålig löneutveckling som just lärare. Mellan en utbildad förskollärare och en barnskötare skiljer det bara några hundralappar, trots att förskollärare studerat 3,5 år på högskolan och har oftast lån. Utbildade lärare idag som arbetat flera år i yrket har bara ökar sin lön med några hundralappar. Detta till trots jobbar lärare hemifrån i och med sin förtroendetid, och även sådana som mig med semestertjänst förväntas göra vissa saker på ”fritiden”. Ändå står lönerna stilla. Om lönen var det enda med yrket skulle man förmodligen aldrig blivit lärare.
Men jag valde detta yrke av andra skäl, jag valde yrket för de där lilla extra som jag får uppleva på jobbet. Att se barn utvecklas och uppleva delar av deras lilla vardag. Att kallas för fröken och se och höra hur det beundrar mig som människa, finns det något mer fantastiskt än den saken?!
Idag såg jag att ordet fröken skulle vara könsdiskriminerande, och jag tänkte direkt NEJ absolut inte. Att kallas för fröken är för mig detsamma som hen är för de som använder de ordet. Män och kvinnor i mitt yrke kallas för fröken, ordet ursprung är utsuddat och är ett ord för beundran av barn. Ett enkelt sätt att benämna någon, ungefär som mamma och pappa. Jag älskar att vara en fröken, att undervisa och få chansen att lämna spår i andras liv, likt dem lämnar spår i mitt.

6 kommentarer

  1. Jag håller med dig. Det var inte för lönen jag valde att bli förskollärare. Jag valde det för det ger det där lilla extra. Det är så mycket mer än bara ett jobb och det är ingenting pengar kan mäta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa