Dark Mode Off / On
Lärarprogrammet

Dubbelexamen och en månad med ångest.


Jag skrev för en månad sedan ett hemligt inlägg. Jag var då frustrerad och arg, från Högskolan Dalarna mitt under Kristi himmelsfärdshelgen hade min examen ändrats från lärare i grundskolans tidigare år, förskoleklass och fritids till lärare i förskola på antagningen. Jag trodde så klart allt var ett skämt, tills jag dagen efter får ett examensbevis och en post-it från Högskolan Dalarna där det står att dem utfärdat fel examens 2012! Det här gjorde att jag genast ansökte om ny examen och skickade in mina tjänstgöringsityg som lärare i 4 år då jag visste att två yrkesår räknas för validering. Samtidigt gick jag och våndades en hel helg och mådde dåligt, pratade med Skolverket som gett mig legitimation upp till nian och ringde Högskolan Dalarna på måndagen. Var mer eller mindre omöjligt att få tag på dem och till slut ringde dem upp mig. Visade sig då att dem snurrar till det med min examen från början men att jag kunde ansöka om ett nytt examensbevis. Det var heller ingen trevlig historia denna diskussion och jag blev tvungen att ryta ifrån. Sen då följde flera veckor med att ringa folk, föra en ensam strid som jag endast berättade om för ett fåtal. Idag kom äntligen mitt nygamla examensbevis och jag har numera dubbel examen. Jag har alltså två utbildningar, är både förskollärare och grundskolans tidigar år lärare. Men endast legitimerad lärare, enligt Skolverket så måste jag betala 1500 kr till för att även bli legitimerad förskollärare men det skulle betyda att jag ska betala 3000 för högskolans slarv! Eller 1500 extra om man ser det så.

Nu undrar ni säkert varför det blev så här från början? Jag ska dra historien i korta drag. 2008 hittade jag en utbildning som skulle ge mig en examen från förskolan till årskurs 6. Jag sökte den, under utbildnings gång ändrade man reglerna och man skulle antingen bli förskollärare eller lärare. Jag hade VFU inom båda och när mitt examensbevis sedan damp ner i brevlådan efter examens 2012 stod det grundskolans tidigare år. Det här tänkte jag inte mer på utan antog att högskolan gjort rätt… Därmed fick jag en chock när mitt nya?! Examensbevis ramlade ner i brevlådan, som tur var så ändrades reglerna för oss med det ”gamla” lärarprogrammet runt 2012-13 så att yrkesår kunde valideras till examen. Det gjorde att mina fyra yrkesår nu gav mig examens mot grundskolan. Kurserna på gamla lärarprogrammet var nämligen lika eftersom allt gav behörighet till samma saker, men pedagogiken skilde sig åt berodde på vart du hade din sista VFU.

Nu är i alla fall allt löst, jag har dubbelexamen och den kom lagom till sommarlovet. Jag försöker pusta ut och tänka att allt har ordnat sig nu. Under den här skitjobbiga tiden som jag hållit nästan helt för mig själv har jag försökt att tänka på att; Allt som sker, har en orsak och påverkan för ens liv längre fram. Det låter så klyschigt men min erfarenhet har visat mig den saken. Varje liten del av livet har fört något med sig i slutändan. Denna gång var det en dubbelexamen, jag undrar just vad denna erfarenhet kommer att hjälpa mig med i framtiden och vad dubbelexamin kommer vara för pussel i mitt liv i framtiden.

22 Comments

    1. Ja det har verkligen varit skitjobbigt ?. Är så glad att det äntligen är över, och nu börjar fördelarna med en dubbelexamen ändå rulla in och då känns den saken bra i alla fall ☺️

  1. Man tar sig för pannan faktiskt.Man vill inte tro att sådana allvarliga misstag kan ske i Sverige.Sura pengar dessutom.Tur att det löste sig relativt snabbt ändå så att inte hela sommaren blev förstörd av oro och ångest.Kram till dig!

  2. Men fy vilket krångel det blev för dig! Hade själv gått och oroat mig och Högskolan Dalarna är i princip omöjliga att få tag på.. även när man pluggar där tyvärr. O_o Men så skönt att det löste sig för dig! 😀 Och skitcoolt att kunna stoltsera med två examensbevis!

    1. Ja Gud! Det har varit väldigt stressat och pressat, oro över jobb och massor med annat. Sen som du säger om Högskolan Dalarna folk är aldrig på plats och dem verkar aningen förvirrade själva ?. Ja är verkligen glad nu ☺️. Nu när dubbelexamen börjar smälta in och jag inser att man har två examen känns det väldigt fint faktiskt, att ha två utbildningar. Jag tänker att det måste finnas en anledning till detta, trots att jag just nu inte vet vilken. Jag tror alla små uppgångar och nedgångar är en del i pusslet av sitt liv ❤️.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: