Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Reklam

Saker jag gör för att varva ner.

Inlägget är i samarbete med MB PECO MEDIJA.

Jag läste nyligen en artikel på mama.nu med rubriken ”Mammor stressar sig sjuka – livspusslet knäcker oss”. Där visade det sig att stress, sömnlöshet, utmattning samt depression är mycket vanligt bland svenska kvinnor. Av allt att döma har 62 procent av mammorna som svarat på mamas genomförda läsarundersökning varit deprimerade eller nedstämda de senaste fem åren. 34 procent har sökt hjälpt för stress och nedstämdhet och 20 procent sjukskrivit sig av ovanstående anledning.

Läsningen kändes såklart väldigt dyster och jag känner till en viss del igen mig. Som ensamstående och ambitiös yrkesarbetande mamma och kvinna, kämpar jag, precis som alla andra, med att få ihop vardagen och minska stressen. Oftast tycker jag att jag får ihop det rätt så bra. Jag är dock den första att erkänna att även jag har mina toppar och dalar. Ibland känner jag mig även nedslagen av kraven på jobbet, full tvättkorg och räkningar som måste betalas.

Jag tycker dock att jag med åldern blivit bättre på att hantera stressen och hittat bra verktyg i vardagen för att varva ner. De dagar som jag upplever som tyngre brukar jag ta ett varmt bad och bädda ner mig i soffan för ett seriemaraton på Netflix. Ofta ställer jag in ”tråkiga” saker som matlagning och andra hushållsbestyr just denna dag och unnar mig istället att beställa hem något gott till mig och sonen. När det dåliga samvetet och alla ”borden” kryper på brukar jag slå undan negativa tankar med att jag faktiskt investerar i mig själv och mitt välmående genom att ta det lugnt. Något annat jag brukar göra för att slappna av och öva på att vara i nuet är otroligt nog att spela spel eller casino online från min favoritfåtölj hemma.

Trots att jag är långt ifrån en Storspelare har jag märkt att det strategiska tänket och lekfullheten hjälper mig att tänka på annat och vila hjärnan en stund. Avslutningsvis brukar en rask skogspromenad vara ovärderlig för mig när det kör ihop sig i både huvudet och kalendern. Klyschigt nog får jag ofta perspektiv på mitt liv och hur obetydliga de flesta av mina problem i grund och botten är när jag vandrar bland stenar, träd och kottar och andas in frisk luft.

Hur gör du för att varva ner? Kommentera gärna!


15 Comments

  1. Så hemskt att den viktigaste personen mår sämst men inte alltid visar det.
    Jag varvar ned med mycket gym, promenader och yoga/avslappning på kvällarna 🙂

  2. Ja, det är viktigt att lära känna sig själv och ta ned stressen i största möjliga mån. Även om man inte är en mamma har man oerhört stressig miljö ständigt och hoppas att det blir en förändring på det en vacker dag! 🙂

  3. Känner igen mig så mycket i det du skriver. Stressen är fruktansvärd verkligen! En fråga: inne på One.com när man ska köpa domän ska man välja ”bara hosting”, ”WordPress” eller bara ”domän”?

      1. Okej ? Väljer man då hemsida och sen bara pekar den mot WordPress? Förstår inte riktigt då varför det finns paket på WordPress om man inte ens behöver använda dom egentligen?

  4. Jag stressar väldigt lätt, och tyvärr väldigt ofta ? Men brukar avsätta en halvtimme varje dag att bara sitta ner och göra ingenting, slå på ett avsnitt av en serie eller liknande. Tänker mig att det är bättre än inget för att hinna varva ner och samla tankarna 🙂

  5. Sjukt bra inlägg! Jag brukar spela World of Warcraft eller sätta mig och programmera, att använda hjärnan lite och fokusera på något annat hjälper mig att koppla bort stress och ångest 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d