Ett IQ-test.

Jag tycker det är jättekul att göra tester. Speciellt som detta från Illustrerad vetenskap där man får prova ut lite förmågor. Jag blev imponerad, trodde jag skulle hamna under 100.

Jag vet att människor uppfattar mig som ambitiös samt allmänbildad. Det är ord som ofta beskrivs om mig, eller “du som vet så mycket” just den saken reagerar jag ganska ofta på, då jag ser mig själv som sämst i allt.

Min självkänsla och tankar om mig själv som person är oerhört låg. Jag tror helt enkelt inte på mina egna förmågor. Jag har mina styrkor i språket och att jag tar in saker via hörseln. Jag kan memorera saker och glömmer aldrig vad någon talat om för mig innan. Jag har också bildminne, så glömmer aldrig människor jag sett en gång.

Vad jag kan se i dessa tester stämmer det ganska bra in. Men jag blev ändå förvånad, jag tror inte direkt på mig själv utan istället ser jag alla andra smarta människor överallt.

I natt drömde jag om kärringen som fick mig att bli så här. Hon som gjorde att jag helt enkelt ser mig själv som korkad. Jag var återigen i hennes klassrum, var 7-10 år och hörde henne håna mig. Du ärrade mig totalt och dig kommer jag aldrig förlåta! En lågstadielärare eller lärare överhuvudtaget ska vara ett stöd inte en mardröm.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

62 thoughts on “Ett IQ-test.

  • 31 oktober, 2018 at 12:33
   Permalink

   Ja det är faktiskt det :D. Lite kul också att göra för skojs skull :). Ja det är verkligen så, har ofta undrar över vad den läraren hade för behov av att knäcka mig :/

   Reply
 • 31 oktober, 2018 at 09:16
  Permalink

  Har gjort ett liknande sånt test men delar inte ditt intresse. Gillar inte riktigt att värdera människors kunskap på detta sätt. Inlärning i skolan är en helt annan sak, så jag klargjort det. Det jag ställer mig frågande till är vem som egentligen har rätt att bestämma att under en viss poäng är dåligt osv.

  Dåliga lärare har både jag å dottern tyvärr träffat på allt för mycket. Saknar engagerande och inspirerande pedagoger även i högstadiet och gymnasiet. Har stött på enstaka personer men bytt till vuxenutbildning eller bytt bana helt.
  Ariella recently posted..Matleverans

  Reply
  • 31 oktober, 2018 at 18:27
   Permalink

   Åh förstår, det är ju så där vad man tycker är roligt också tycker det blir lite skoj bara :).

   Reply
 • 31 oktober, 2018 at 09:35
  Permalink

  Fy vilken hemsk lärare. Snacka om att ha valt fel yrke. :/
  Fint resultat du fick! Jag har försökt göra liknande tester många gånger men inte haft tålamod att göra det ordentligt. Fick även göra olika tester inför min nuvarande anställning och var ju då också såklart nervös över att bli testad. Jag gör helt enkelt inte bra ifrån mig vid såna här test. 🙂

  Reply
  • 31 oktober, 2018 at 19:46
   Permalink

   Ja hon var verkligen hemsk :(. Inte alls någon man tyckte om :(. Ja det var roligt :D. Åh förstår det är ju ganska mycket där man lär hålla på att vara fokuserad :-p

   Reply
 • 31 oktober, 2018 at 09:38
  Permalink

  Men åh, grattis till dig!
  Vad roligt att få läsa, jag gillar också att göra såna där tester men jag ligger långt under dig för jag har svårt att se saker logiskt.

  Reply
  • 2 november, 2018 at 23:45
   Permalink

   Tusen tack fina du <3 . Visst är det roligt :D. Detta är lite logik men även annat med i 🙂

   Reply
 • 31 oktober, 2018 at 09:39
  Permalink

  Grattis till dig, vad roligt att se.
  Jag gillar också sådana tester men ligger långt under dig, för jag har svårt att se sånt här på ett logiskt sätt.

  Reply
  • 31 oktober, 2018 at 18:29
   Permalink

   Det tror jag säkert inte du gör :). Alltså jag är också dålig på det logiska tänket :-p. Det är INTE min starka sida 😉

   Reply
  • 31 oktober, 2018 at 18:30
   Permalink

   Ja det är ju inte så kul alla gånger, men man har ju liksom olika självförtroende så är det ju 🙂

   Reply
 • 31 oktober, 2018 at 10:33
  Permalink

  Jag är likadan, tror inte att jag kan något även om jag får det svart på vitt.. Jag vet känslan och förstår dig. Men tänk på allt du är, du är en ung stark mamma, en lärare och du hjälper gravida kvinnor på olika sätt plus att du har en fin blogg! Så kul med detta test, jag började med det men orkade inte avsluta så vet inte vad jag fick?
  Chanelle recently posted..Sömnparalys del 1- Fakta

  Reply
  • 2 november, 2018 at 23:45
   Permalink

   Det är så tungt att man känner så och ser sig själv på det sättet. Tack fina du, det var verkligen jättefint skrivet <3

   Reply
 • 31 oktober, 2018 at 11:11
  Permalink

  Jag tycker också tester är roliga, det där ska jag ta o göra ikväll.
  Angående din lärare, du har fått din revansch mot henne, hon trodde inte på dig men jäklar vad fel hon hade. DU är grym och kan massor. Det ser vi läsare via din blogg. Önskar så att jag bara fick ge dig den kramen du behöver. Du verkar vara en genuint fin människa.

  Reply
  • 2 november, 2018 at 23:46
   Permalink

   Ja gör det :D. Ja hon var hemskt, det känns bra att ha lyckats 🙂

   Reply
 • 31 oktober, 2018 at 11:17
  Permalink

  Wow vilket bra resultat, var länge sedan jag gjorde ett sådant, kanske ska testa igen.
  De där med lärare är så viktigt, det är trots allt de som formar oss till stor del, tråkigt att du råkat ut för en sådan.

  Reply
 • 31 oktober, 2018 at 12:28
  Permalink

  Blev ju tvungen att testa. Kom nog upp i över medel (110-120) men stressade så gjorde hela testet på 15 min skrattar Testat mensas riktiga test för 15 år sedan och kom nästan med

  Reply
  • 31 oktober, 2018 at 12:31
   Permalink

   Så intressant :D. Har du provat att göra testet igen? Min son har klarat MENSAS-test på nätet :D. Men han är för ung för att söka för att göra det riktiga 🙂

   Reply
 • 31 oktober, 2018 at 12:31
  Permalink

  Vad skönt att bara få känna att du är bättre än vad din självkänsla säger just nu?
  Men din lärare alltså, vissa ska inte vara lärare ?

  Reply
 • 31 oktober, 2018 at 12:39
  Permalink

  Vad tråkigt att du upplever dig själv på ett sådant sätt.
  Man måste aldrig förlåta någon som har gjort en illa men om man hittar rätt redskap så att man kan släppa taget mentalt om händelsen eller personen så har de inte längre makt över dig och dina tankar.
  Förstå mig rätt här, jag säger absolut inte att det är lätt eller att det finns någon slags universallösning. Gudarna ska veta vilket bagage jag själv har kånkat runt på.

  Det finns ingen ursäkt till att en lärare får ett barn att må dåligt, det gör mig bara arg att höra.
  Jag tänker dock att det måste finnas så mycket mer positivt hos dig än du tror då människor låter dig ha hand om sina barn och du dessutom får vara med vid ett av de säkerligen största händelserna i deras liv.

  Ta hand om dig och låt inte de negativa tankarna om dig själv ta över för mycket, var snäll mot dig själv!
  Sara recently posted..En fjäril?

  Reply
  • 31 oktober, 2018 at 15:19
   Permalink

   Fina ord du lämnar <3. Jag försöker och går hos en psykolog men ska även skrivas in på ätstörningsenheten här i Dalarna. Så en dag kanske jag blir fri från mina demoner 🙁

   Reply
   • 31 oktober, 2018 at 16:11
    Permalink

    Jag är helt övertygad om att du kommer att besegra sina demoner så jag tycker att vi raderar ordet ”kanske” ur den meningen.
    Modet att ta fighten mot både inre demoner och ätstörningar visar på en enorm inre styrka.
    Du kommer att fixa detta. Du har ju redan bågat ta första steget!
    Sara recently posted..Bli inte bekväm.

    Reply
 • 31 oktober, 2018 at 13:16
  Permalink

  Det första jag tänkte på var att fråga var din låga självkänsla kommer ifrån men sedan fick jag svar. Jag är inte alls förvånad över dina resultat, i mina kontakter med dig var det länge sedan jag kom fram till att jag hade att göra med en smart tjej ? Jag vet att du redan vet det men jag tänker skriva det ändå: du vet att ”störda” människor finns överallt. Du vet att det var fel på den läraren och inte dig. Jag tycker att du ska vara stolt över dig själv, le mot dig själv och säga:” Fy fasiken vad jag är bra!” För det ÄR du! Glöm aldrig det! Kram ❤️

  Reply
  • 31 oktober, 2018 at 13:39
   Permalink

   Åh tack fina du, vilka otroligt vackra ord <3. Blir verkligen varm inombords av detta <3. Det är spännande att ta del av vad andra tänker om en, ens egen bild och andras kan vara så olika. Tusen tack fina du <3

   Reply
 • 31 oktober, 2018 at 14:12
  Permalink

  Usch, så hemskt med såna lärare. Jag har också upplevt skräckexempel i skolan och är aldrig säker på mig själv, även om sedan andra kan säga att jag är allmänbildad o.s.v så kan jag känna igen mig i det du skriver. Jag har också fått uppfattningen om att du är en smart tjej, så var stolt över dina fina resultat!
  Nilla recently posted..Halloween!

  Reply
  • 31 oktober, 2018 at 15:22
   Permalink

   Ja hon var verkligen en ren mardröm :(. Undrar fortfarande över hur hon tänkte, blir ledsen över att så många upplevt personer som varit på fel plats. Tack fina du <3

   Reply
 • 31 oktober, 2018 at 16:34
  Permalink

  Mitt IQ ligger på 120+, fick göra ett IQ test som barn då jag är högbegåvad och vill verkligen göra ett riktigt mensa test så jag kan få den exakta siffran. Tänk dock på att IQ egentligen inte har att göra med hur smart man är utan hur logisk man är 🙂
  Melissa recently posted..Imorgon är det Felkod40 LAN!

  Reply
  • 31 oktober, 2018 at 19:42
   Permalink

   Åh så kul :D. Gör mensatestet du kommer garanterat in då tänker jag :D. Håller med dig det har inget med sådant att göra, finns så mycket mer :). Är nog bara det jag menar att jag själv bedömer mig som ganska osmart 🙂

   Reply
 • 31 oktober, 2018 at 17:26
  Permalink

  Det där med att ens självkänsla inte är bra kan jag relatera till. Men så skönt att kunna motbevisa den och se att du faktiskt är duktig 🙂

  Reply
  • 31 oktober, 2018 at 18:00
   Permalink

   Ja det är skönt ibland att få någon bild av att man kan mer än man tror 🙂

   Reply
 • 31 oktober, 2018 at 17:57
  Permalink

  Så intressant att testa sig 😀 ! Känner igen det där med mardröms lärare ??

  Reply
 • 31 oktober, 2018 at 18:25
  Permalink

  Det är jättesorgligt att du har så låga tankar om dig själv helt i onödan, men nu har du ju fått svart på vitt att du ska vara stolt över dig själv och att du duger precis hur bra som helst!❤
  Jag hade också en lågstadielärare som jag tyckte var dum mot mig, och det var jättejobbigt minns jag. Hon tillrättavisade mig mycket vasst och kallade mig något otrevligt inför hela klassen när jag låg för långt fram i skolboken. Så jag har stött på en kärring jag också kan jag säga.

  Reply
  • 2 november, 2018 at 23:44
   Permalink

   Det är så många som betett sig så där mot sina elever, jag förstår inte hur de tänker. Jag fick min beskärda del av dåliga lärare. Från 1:an tills jag hoppade av gymnasiet, sedan är min revans att bli lärare själv. Numera är dock lärare betydligt bättre än förr. Man jobbar mer med relationer, men istället så finns det resursbrist vilket gör att fler elever ändå inte får den hjälp de behöver. Lärare som lämnar yrket, avsaknad av pengar och kompetens 🙁

   Reply
 • 31 oktober, 2018 at 19:04
  Permalink

  Nej ååå nej jag hatar såna lärare! Jag hade en i matte på gymnasiet som stod i klassrummet och frågade mig och jag var helt dum i huvudet. Jag gick ut med en tvåa i betyg. Sen kom jag till gymnasiet och fick MVG i matte A och B… Mer fel på läraren då va?
  Jag gör inte såna intelligenstips, jag lever hellre i min värld och låtsas att jag är ett snille =)
  Fnulan recently posted..Kan du svaret?

  Reply
  • 2 november, 2018 at 23:42
   Permalink

   Usch såna där ska absolut inte jobba som lärare, ibland undrar man vad de tänkte :(.

   Reply
 • 31 oktober, 2018 at 19:31
  Permalink

  men woow vilka bra resultat du fick 😀
  Du ska aldrig se ner på dig själv när du är så här smart <3

  Reply
 • 31 oktober, 2018 at 20:22
  Permalink

  Åååh vad roliga tester. Vad högt iq du har! Sjukt <3

  Reply
 • 31 oktober, 2018 at 20:27
  Permalink

  Vilket roligt testa, jag måste testa detta!
  Jag kan faktiskt inte få nog av tester, det är såå himla kul 😛

  Fy vad hemskt att drömma om den där kärringen… jag känner dock igen mig. Har också haft en sån kärring i ett klassrum!

  Kram fin du<3

  Reply
 • 31 oktober, 2018 at 21:35
  Permalink

  Åh vad spännande! Det är såna där saker som är riktigt roligt att hålla på att pyssla med. Men roligt att få reda på sitt resultat. Måste själv testa för att se vad jag får. Har precis som du inte förväntningar att komma över 100 haha 😀 // Petra Elisabeth

  Reply
  • 2 november, 2018 at 23:47
   Permalink

   Ja gör testet det är jättekul :D. Det är lite typiskt kvinnor säger experter att inte tro sig få höga resultat :/

   Reply
 • 31 oktober, 2018 at 21:51
  Permalink

  Vad roligt med såna tester, testade för något år sen. Inte på just denna men någon annan. Kommer dock inte ihåg hur jag låg till. Säkerligen sjukt dåligt. haha

  Reply
 • 31 oktober, 2018 at 22:16
  Permalink

  Usch, vad fruktansvärt att höra hur du blev bemött av din lärare som barn. Vidrigt!
  För övrigt kanske det är bra för dig att få se såhär svart på vitt att du faktiskt är smart. I och med att din hjärna vill att du ska tro det motsatta 🙂

  Reply
 • 31 oktober, 2018 at 22:54
  Permalink

  Vilken idiot till lärare du hade i skolan. De fanns tyvärr många av dem förr då de saknade respekten för andra människor.

  Grattis till dina fina resultat. skönt att få den bekräftelsen när man varit nedtryckt av en idiot.
  Kamilla recently posted..Mellan stjärntecken och nya dofter.

  Reply
  • 2 november, 2018 at 23:40
   Permalink

   Ja hon var definitivt på fel plats den människan :(. Ja verkligen 🙁

   Reply
 • 31 oktober, 2018 at 23:31
  Permalink

  Jag hoppas du kommer över tanken som säger till dig att du är korkad.. Hur kan en människa låta sig påverka en så hemskt… DU ÄR INTELLIGENT OCH VÄRLDSPINGLA <3

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: