Under många år har jag sett människor skriva: “Det som skrivs i gruppen, stannar i gruppen.” Som att människor tror att ord som skrivs ut i cyberrymden likt ett rum hos en kurator eller psykolog skulle hamna under tystnadsplikten. Av respekt för varandra borde man inte tala om vad som skrivs, men till saken hör att det som skrivs på nätet, syns för alla på nätet.

Det här är därmed väldigt intressant när jag ser hur människor skriver om sina läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, lärare och förskollärare. Det berättas om vilka puckon som befinner sig på diverse vårdcentraler och skolor. Införandet av fotoförbud på skolor och vårdenheter, handlar lika mycket om integritet för människorna som går till platsen så som människorna som arbetar på platsen.

Om du är missnöjd med något är det inte internet du ska vända dig till utan instansen direkt. Varje gång någon skriver ut vilka puckon som jobbar här och var, eller berättar om vilken idiot förskolläraren var som inte hade koll på Måns mössa som låg i en vattenpöl, tänker jag på att just denna förskollärarens bästa kompis kanske sitter i gruppen och läser. Jag tänker även på att bakom historien med mössan, så kan det varit så att förskolläraren precis hjälp Hanna som blödde näsblod och därmed inte sett lilla Måns mössa i vattenpölen. Föräldern kanske fått veta vad som låg bakom om hen istället för att skriva ut det på nätet, frågat personalen istället.

Bakom varje händelse ligger det en historia. Att få medhåll från 100 personer kan kännas upplyftande, men tänk på att 1 person sitter där och läser och känner sig som en jubelidiot trots att denna gjort sitt bästa men att det råkade bli fel, och du aldrig frågade henom om saken först.

27 kommentarer

 1. Bra skrivet! Jag själv är väldigt irriterad och arg över mitt gamla jobb och är så intresserad över att skriva ut det på internet. Men jag vet att det varken hjälper mig eller företaget genom att få medhåll från okända människor på internet. Genom att kunna få ut sin frustration på sin familj eller vänner är mycket skönare 🙂 <3

 2. Ibland skrivs det väldigt konstiga saker om diverse olika personer. Och det är ju inte så kul att få läsa det. Av erfarenhet så vet jag att många föräldrar tror att pedagoger på förskolan kan hålla reda på vem mössa som är vems och vems vantar som är vems. Jag är väldigt försiktigt och tänker till med vad och hur jag skriver saker på nätet.
  Jennysvardag recently posted..Onsdag

 3. Vilket bra inlägg!
  Många människor verkar tro att om man hänger ut någon eller något så blir allt mycket bättre men de funderar aldrig på hur de själva framstår. Om man har problem med en läkare kan inte Facebook hjälpa till att lösa problemet utan man måste ta tag i det själv. Kan verkligen gå igång på många diskussioner folk har i grupper på Facebook och i bland undrar man hur dumma de är.

  Läste för någon dag sedan en kompis inlägg om företaget hon jobbar på där hon spydde galla över dem och hur de behandlade sin personal. Undrar om hon fattade att vem som helst kan se det och hur det känns att gå dit dagen efter.
  Bra att du tar upp detta <3
  Mina recently posted..Vad vi delar med oss av till andra

  1. Det där med att gå igång, jag känner så väl igen mig där :-o. Man sitter och förbryllas över hur folk beter sig genom att öppet skriva ut om företag och dylikt. Man har ju också som anställd ändå som plikt att vara trogen sin arbetsgivare, misstänker att man rent av kan bli uppsagd för såna där företeelser.

 4. Skönt att du tagit upp detta för jag har tänkt på det ett antal gånger på sista tiden. Jag tror att de flesta människor gör så gott dom kan! Och jag som jobbar på förskola vet ju också hur det kan se ut när man är ensam med alldeles för många barn & ska vara på alla ställen samtidigt. En mössa kan då bli bortprioriterad för något som är viktigare – ett barn ♡
  Sanna recently posted..Make me up ♡

  1. Ja det tänker jag också. Inga människor är fel och fläckfria, man gör det man kan och ibland misslyckas man. Alla gör fel på jobbet ibland, finns ingen som gör rätt varje dag. Man gör fel, gör om och gör rätt dagen efter. Bättre då att fråga varför istället för att skriva om det i grupper och loggar på Facebook.

 5. Har faktiskt reflekterat en hel del över det här. Jättebra skrivit av dig! Folk sprider ut en massa på sociala medier och tror stenhårt på att det som sägs stannar i gruppen och på Facebook. Har sett så mycket skit & väldigt tveksamma historier. Riktigt farligt när man bara får höra en persons upplevelse fast situationen kan ha en helt annan historia bakom som du säger. Många som delar med sig om väldigt privata saker också. Helt onödigt att skvallra en massa & dessutom farligt att dela med sig av en massa privat information. Sen förstår jag inte vad man vinner på att göra det heller.
  Yela recently posted..Varför webbhotell?

 6. Väldigt bra skrivet =) har faktiskt inte tänk på det och det borde jag ha tänkt. Men jag brukar ibland göra saker innan jag tänker och speciellt om jag blir irriterad över något, jag vet att jag måste jobba på det =)
  Therese recently posted..Halva veckan har gått…

 7. Ett mycket bra inlägg! Minns att en tjej som spytt galla över sitt jobb hos McDonalds på Facebook för några år sedan fick sparken. Ibland undrar jag hur man tänker, eller rättare sagt inte tänker. Det finns nåt som heter vett och etikett. Ingen är perfekt, men de flesta gör sitt bästa, och misstag eller fel gör vi alla. Att hänga ut en person/arbetsplats på sociala media är bara så himla dumt och det gör man bara inte.
  BP recently posted..Träd och panik

 8. Vilket bra inlägg. Precis så med näsblodet kan det ju faktiskt vara. Skolans sekretess ställer ju också till det ibland. Man kan helt enkelt inte kommunicera allt till alla föräldrar. Självklart ska man agera om man känner att något är fel, men kanske inte på Facebook. Det spelar liksom ingen roll att man har ett gäng sekretessinställningar, någon kan ändå sprida det man har skrivit vidare. Jag skulle kunna prata länge om det här. Anonyma forum ska vi bara inte prata om, men där blir i alla fall inte enskilda personer lika utpekade.
  Inne hos Ina recently posted..Dags för höstlov!

  1. Ja det är ju så. Sen kan jag tycka att man måste tänka till innan man skriver vissa saker. Vet en som skrev ut att skolan hade låtit barnen välja lucia. Blev världens liv och folk var skitarga kallade skolan helt inkompetent och vissa menade på att anmälan för diskriminering var på sin plats… Visade sig sedan när denna förälder argt och peppad/uppmuntrad från sin “crew” går till läraren att det inte alls varit någon som fått välja utan lottning. Barnet hade inte rätt ord och förståelsen mellan de olika. Föräldern skriver saken i tråden och jag kände när jag läste att. DETTA händer hela tiden, varför inte fråga läraren först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: