Mina tankar med detta inlägg går till familjemedlemmar, vänner, kollegor, elever som misst människor ur sitt liv.

Så skedde det igen, skolattacker. Obehagligt nog så talas det knappt om saken, ja visst det syns i media i notiser. Men inte mer än så, när polisen blev mördad i somras var det tyst minut och folket stod upp mot våldet, helt i sin rätt!

Men ändå känns det märkligt när jag tänker på hur lite som människor tycks bry sig om skolattacker? Hur lite det tycks beröra människor att vi har personer som går in och dödar personal på skolor?! Visst det talas så klart om misslyckanden, eleven sågs inte i skolan, kände sig utsatt och det finns alla möjliga anledning och förklaringar till varför en elev skadar, hotar eller till och med dödar! Men när någonsin talar vi om hur vi ska förebygga att detta aldrig sker?

Att höra elever säga att den vill spränga hela skolan, döda dig eller kalla dig för könsord hör mer till regel än undantag. Man blir ganska avtrubbad, jag vet med detta att många inom min yrkeskår kommer säga att: Jag har aldrig… fast det spelar ingen roll om du aldrig fått höra saken själv, INGEN ska behöva bli hotad eller kallas för nedsättande ord på sin arbetsplats eller behöva oroa sig för att bli dödad! Vad exakt ger vi då för signaler till de andra eleverna?!

Skolan ska vara en plats fri från kränkande behandling, men om vi vuxna tillåter oss att bli behandlade så. Ja då tillåter vi indirekt att eleverna även behandlar varandra på samma sätt och gör det till okej för eleverna att stå ut att bli kränkta dagarna i enda.

Jag skriver sällan om skolan i min blogg. Helt enkelt för att det är känsligt, varje ord kan någonstans påverka mig. Men jag börjar ledsna ur!

Blir det några RIP för dessa två vuxna som dött igår? På sociala medier som Facebook? Kommer vi se någon färg på olika storys? Kommer folk stå upp för ”skolpersonalen” med olika bilder? Får dem en hashtag? Något i stil med: #Ingetmeravåldiskolan ? Jag tror inte det, men vem vet kanske jag ska bli förvånad…

18 kommentarer

 1. Man blir beklämd, ledsen och förbannad. Vad är det för fel på folk?
  När skall det bli ett slut på detta daltande med våldsverkare?

 2. Åh, man blir ju så ledsen och arg när man hör om det här. Det är sorgligt att det ska behöva gå såhär långt och att så många ska behöva drabbas innan något händer. Jag hoppas verkligen att det blir någon sorts förändring nu!

 3. Ja det är verkligen så sorgligt, det som skall vara en trygg plats för barnen blir till något som de istället är rädd för. Många barn får Uppleva alldeles för mycket skit, sånt som man önskar de fixk slippa, de är oroliga nog över kriget och allt annat som hänt med covid osv, så att sånt händer får en verkligen att tvivla.

 4. Ja usscch och fyvale, hemska tanke. Det är hemskt att tänka på, det är så tufft klimat i skolan nu att man knappt vill lämna barnen där, så sorgligt alltingen =( Hualigen

 5. Godmorgon!

  Jättebra inlägg ??

  Det är skillnad på folk & folk. Tänker det där med polisen blev skjuten & några elever/lärare blir skjutna ?. Det ska inte va så. Men så är det.

  Det är fruktansvärt att det blir skol skjutningar där elever & lärare ska känna sig trygga & lära sig saker!
  Men jag tror det är så att lärare eller föräldrar inte lyssnar. Dem tar personer som nämner något hemskt ord inte på allvar. Tror inte jag.
  Jag hörde på Nyhetsmorgon att lärare förbundet ska ha tyst minut & han som är anhållen ska troligtvis bli häktad idag onsdag. Så det får vi hoppas på.

  Vi får väl starta en hashtagg då ?. #ingetvåldislolan

  Ta hand om dig & va rädd om dig❣️?

 6. Fruktansvärt det som sker! Läser ju inte nyheterna då det blir för mastigt men just det här hörde jag om på Rix morgonzoo. Förstår inte hur människor kan göra såna här saker. Ena stunden är man full med liv, nästa bara borta.

  Det är ingen lätt arbetsmiljö för lärare som får ta emot så mycket skit och knappt får ta i med hårdhandskarna även när det behövs. Så som nyhetsrapporteringen sett ut så är det eleverna som är fredade medan lärare som vågar säga ifrån blir av med jobbet. Så ska det inte vara!

 7. Det är så förfärligt allt det som sker i vår värld i dag. Man känner sig så maktlös.
  De flesta vill ha fred, de flesta vill andra bara gott och sprida kärlek.
  Men de som gör det onda syns…
  Hemska saker har alltid hänt, men de kommer liksom mer in i våra vardagsrum nu då allt rapporteras via tv, radio och sociala medier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa