Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Småbarnåren

Att välja skola för sitt barn.

Igår damp det ner ett brev i brevlådan. Ett brev från friskolan Mosaik som önskade alla föräldrar och barn välkomna att kika på skolan. Det är F-9 skola (för oinsatta så är det alltså från förskoleklass till nian) . Jag började då fundera, trots att sonen börjar skolan till hösten har jag fortfarande inte bestämt mig var han ska gå. Mest har jag tänkt att det blir väl kommunala skolan nere på stan eftersom jag aldrig när han var nyfödd tänkte på friskolorna, på den tiden fanns det också endast två stycken. Idag finns det tre, två av dom går alltså inte att komma in på där lär du ställt ditt barn i kö redan när du tröck ut barnet. Men den här nya skolan Mosaik är alltså ny. Den öppnade 2007, därför har dom än så länge endast 168 elever.
Jag har nu läst informationsbladet och känner mig sugen, om inte annat NYFIKEN! Det finns både för och nackdelar så klart. Den ända riktiga nackdelen är att dom har kristen profil och jag är ateist, men min bror gick på friskola med kristen profil när han läste på folkhögskola i Jönköping och dom hade INGET kristet alls. Och när jag läser igenom foldern verkar deras största inrikting vara musik & skapade samt mycket tema arbeten. Sådant som jag är för och som den kommunala skolan brister i.
Grejen med friskolor är att barn som går där väldigt ofta får bättre betyg, dom har mindre klasser och dom kan anställa fler pedagoger och får resuser på annat sätt än i kommunala skolor.
Jag låter väl som värsta hatisk mot kommunala skolor nu det är jag inte. Dock det är skit stora klasser, barnen får inte möjlighet att utvecklas på samma sätt som i privatskolor eftersom lärarna har större klasser i kommunala skolan, mindre pengar och mindre planeringstid. Utöver detta så har rektorerna knaper budget och ger inte barnen det bästa. Då känns friskolor som ett alternativ. Jag har också personligen skit dåliga erfarenheter av just kommunala skolor. Grundskolan var ett stort saftigt skämt, och jag kan inte tycka att det verkar blivit bättre med åren. När jag läste in gymnasiet i och med att jag hoppat av det, läste jag genom friskolan NTI. NTI är alltså en friskola även om kommunen har den till sin vuxen utbildning och jag har aldrig fått så mycket hjälp som jag fick där, och kände att jag lärde mig saker. Jag kanske ska kolla närmare på det här med friskolan Mosaik. Den ligger närmare mitt hem också, vilket blir bra för både sonen och mig. När han väl kommer gå hem från skolan själv kommer jag inte behöva oroa mig för alla vägar han måste korsa och sånt utan han har raksträcka hemåt. Skolan ligger inte många meter ifrån mig.

Hur är ni mot friskolor? Hur skulle ni gjort? Jag har hört av en förälder som har sitt barn på mosaik att dom har jätte bra pedagoger där, att musik och skapande verksamhet är jätte viktig och dom ser varje barn. Sådant är otroligt viktigt för mig, eftersom jag ska bli lärare och en del av mig vet att det är sådant jag vill lägga grunden i hos barnen jag kommer undervisa. Tacksam för tips, svar och ideér.

1 Comment

  1. 2009-11-06 @ 23:22:55

    Jag kan inte säga att jag vet så värst mycket om Mosaik men en sak som jag är ganska anti emot är deras mat polici eller vad man ska kalla det. De är väldigt petiga med vad de ska ge barnen för mat, vet att de tex vägrade att ge barnen bl.a. blodpudding och kokta grönsaker och deras ursäkt var att det är sånt som barn inte gillar. Det var oxå viktigt att morötterna var i stavar och inte skivor, som att barnen bryr sig om det?! Annars tycker jag idén med friskolor är ganska bra, de får mycket bättre hjälp där med allt, både skolarbete och personlig utveckling, de får mycket mer uppmuntran. Jag vet ju hur det var för Kia när hon gick på friskola.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: