Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Barn i sorg Sorg & saknad

En kväll i April och mötet med min pappa.

Idag hörde jag fiskmåsarna ovanför maxi. Jag bara kikade dit och tänkta VÅÅÅR, och innan de hade jag hört små fåglar kvittra. Jag kan inte låta bli att njuta av ljudet av dessa vackra djur som lockar våren hit. Jag älskar våren och sommaren, snön försvinner mer och mer och nu ser man asfalten mellan förskolan och vårat hem där sällan någon annan går än jag och William.

Jag gick över till grannen för att hämta William innan. Min granne är barnmorska så av en slump kom vi in på förlossningar. Det hela började med att William gick in på hennes toalett och gömde sig i mörkret jag sa då att han är mörkrädd så jag är väldigt impad av att han törs det där. Så sa jag att han är rädd för spöken men att jag sagt till honom att jag tror spöken är änglar och inte alls farliga. På något vis har detta lugnat William dom senaste dagarna. Jag har nämligen berättat om ”mötet” med pappa som jag upplevde när William föddes. Vissa kan säkert ha teorier om att det inte stämmer, det finns inga vetenskapliga belägg osv. MEN jag vet vad jag kände, jag är säker på min sak. Det kom bara ur mig idag när jag pratade med min granne, vet inte varför jag brukar akta mig för att säga såna saker för det upprör människor men jag såg att hon verkligen trodde mig och det kändes så SKÖNT, för jag ser tvivlande i alla andras ögon.

När jag födde William den där dagen den 3 Oktober 2004 var jag rädd. Visserligen gick förlossningen snabbt men jag var rädd. Ultraljudet som visat en cysta, ojämnhjärtrymt, och stressen över att inte alls veta om jag skulle föda ett friskt barn. När jag låg där stannade tiden, jag minns hur jag liksom ”klev” ut från min kropp och tiden stannade om bara för en sekund. Jag såg min kropp ligga där och sakerna runt mig och hur ont jag hade och hör någon viska tätt in till mitt öra ”oroa dig inte HAN är frisk” för att sedan komma tillbaka till min kropp och känna sånt lugn som att inget skulle hända, allt skulle gå bra. Det gjorde det också han föddes frisk.

Dagen efter när vi låg på neonatal avdelning 33 här i Falun, för observation barn dom in William till mig och la honom i mina armar i det lilla rum som egentligen var en skrubb och sonens pappa sprang i väg på toaletten. När jag låg där ensam kände jag en kall vind komma in i rummet och än en gång stannade tiden. Jag kände så hans närvaro trots att jag inte sett honom på elva år, jag visste att det var min pappa som klivit in i rummet för att hälsa på sitt barnbarn, jag kände det. Jag sa då, ”visst är han fin” och det jag får som svar är en smekning på min kind och en vind som försvinner i väg från mig.

Folk vill säkert tolka det som något annat, men jag vet vad jag kände och vad som var där. Jag tror på andar och änglar, jag kan inte säga om det finns något men jag tror helt klart att dom som en gång lämnat oss kan komma tillbaka till oss när vi verkligen behöver dom eller när något speciellt händer i våra liv. Vissa människor är mer mottagliga än andra. Vi som är mer mottagliga kanske är dom som framställs som konstiga eller inte har vetenskapligt rätt, men vi dömer inte er som vill ha vetenskapliga bevis på allt, döm inte därför heller dom som känner något.

I alla fall så kom vi in på förlossning på grund av detta, jag tänkte vilket spännande jobb dom har barnmorskor att få hjälpa barn till världen. Mitt jobb kommer att vara att hjälpa barnen till att bli starka individer för att klara vuxen livet. När man jobbar med människor är det alltid så att man hjälper dom som behöver en mest. Jag tror att det tuffaste och bästa yrke man kan ha, är det yrket där man hjälper människor på ett eller annat sett, oavsett storlek på människan.

1 Comment

 1. 2010-04-09 @ 08:31:07

  Håller me. Härligt att våren e på väg. Man börjar verkligen se & höra tecken nu. Känns riktigt gött. Men inte sett ngn tussilago än. Då kommer min riktiga vårlycka

  Folk som inte upplevt ngt ”onaturligt” själva tvekar ju oftast när de hör om sånt. D får man räkna me. Jag själv tvivlar oxå en del, men tror ändå inte d e omöjligt. Jag vill tro. Vill att man ska kunna få kontakt.

  Svar:
  Nog e jag rätt stressad av mej allt. D märks när jag jobbar oxå. Känner hur jag stressar upp mej för ingenting. Kan aldrig göra ngt i lugn takt. D e lixom inte d att jobbet i sej e stressigt, jag bara e sån. Försöker alltid tänka att jag ska ta d lugnt. Men d går inte.

  Jaså har åldern ökat te 35 för ”risk” te DS. Jag har alltid hört 30. Mamma va 27 när hon fick brorsan.
  D e svårt den här frågan me arborter när man får vetskapen om hur d kan ligga till me sitt barn. Nu har ju jag själv vuxit upp me en bror som har DS tex. Jag vet inte om jag skulle fixa att ha ett barn me DS. D kräver så mkt jobb, tid & ork. Vet ju själv hur åsidosatt en annan blev. Hon hade ju inte tid lr ork för en annan. Så jag vet inte hur jag skulle ställa mej om jag fick den diagnosen kastad i ansiktet vid en graviditet. Jag förstår om du tycker d låter hemskt, me tanke på att min bror har d. Jag älskar honom lika mkt som alla mina andra syskon. Men jag vet ju som sagt hur allt kommer bli. Vet inte om jag orkar. Därför känns d nästan som att jag hellre skulle ha låtit bli & skaffa barn, då ”risken” finns att d skulle kunna bli så. D e en tuff & svår fråga detta som sagt.
  Visst dom e människor dom oxå. Hur goa & glada som hellst. Men. D e inte bara guld & gröna skogar. Som många i våran släkt tror t.o.m. Men dom har aldrig sett baksidan me allt.
  Jisses jag tror jag skulle kunna skriva hur mkt som hellst om denna saken, nu får jag ge mej. Jag har så svårt att få ur mej i text hur jag menar ibland. Så du kanske har missolkat mej helt & tycker jag e dum i huvudet nu.. Men men.. D e så mkt. Du får gärna fråga om d e ngt du undrar, istället för & tycka jag e knäpp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: