Läste i Dalarnas tidningar att dom just nu söker fler blodgivare då blodet tagit slut på vissa ställen och dom på grund av detta fått lov att köpa in blod från Gävle. Jag tänkte därför passa på att skriva och rekommendera alla som KAN och VILL ge blod att ringa på ett inskrivningssamtal för att kolla om du kan ge blod. Det tar ungefär en halvtimme. Många sjukdomar eller mediciner som förut gav nej att ge, har idag fått godkännande att ge. Bland annat gäller detta för mig som haft blodpropp. För bara några år sedan fick jag inte ge, idag får jag ge. Så vill du ge men fått nej en gång för något år sedan? Prova idag igen, reglerna kan ha förändrats.

Du får skriva på en hälsokontroll, sedan går du och en av personalen igenom dina frågor. Om allt ser bra ut får du gå ut och lämna vanliga rör blod för att kolla och du inte har HIV samt gulsot samt att dom kollar upp din blodgrupp. När du tagit alla dessa test så får du gå hem. Efter några veckor om allt ser bra ut får du en kallelse och får gå och lämna blod på riktigt för första gången.

Det som händer då är att du en en gång fyller i en hälsokoll (denna gång mycket mindre) , då får sedan gå in välja en present (skiljer sig säkert i olika landsting men jag skriver utifrån Falun nu) eller ge en gåva till olika fonder. Efteråt får du sätta dig i en stol som påminner som den man går till hos tandläkaren, du får en boll att klämma handen på samt att man drar åt sedan stoppas nålen in och du lämnar blod. Det tar mellan 5-10 minuter och i alla fall här i stan står alltid en personal med. När allt är klart så sätts bandage på och du får juice och sedan sitta en stund och sakta sänkas ner i vanligt läge i stolen, sen får du gå ut ta dig någon fika. Brukar vara mackor choklad, kaffe eller annat gott. Sen kan du gå hem. Som kvinna får du lämna blod 3 gånger per år. Som man får du lämna 4 gånger. Det gör inte ont och jag som lämnat två gånger kan säga att det är rätt avkopplande. Man får väldigt rus i kroppen efteråt och känner sig pigg och glad. Du får med 1 karta järntabletter varje gång.

Bra att veta om blodgivning:

Du ska vara mellan 18-60 år för att få ge blod.
Du måste väga minst 50 kg
Du får inte vara gravid eller fött barn dom senaste 9 månaderna.
Du måste förstå och tala Svenska. (Detta så du inte blir lurad av någon att ge och ej förstår vad du gör)
Du har ett svenskt personnummer.

Vill du ha mer information? Klicka på länken och du kommer till Regler för blodgivning. Texten ovan är ett utdrag därifrån men det står mer på sidan. TVEKA inte om du vill ge. Ditt blod kan rädda livet på nyfödda bebisar, gravida kvinnor och barn. Din insats är viktig!

2 kommentarer

  1. Jag e livrädd för nålar & sprutor. Så blodprov e alltid en väldigt jobbig grej för mej. Nu kommer jag snart få lov att gå igenom d minst 4 ggr =/
    Iaf. På tal om blodprov. Förra året tog jag mod till mig & skulle ner här & ge blod. Bara pang fick jag idèn & drog dit me en vän. Sen visade d sej att jag inte kunde, för mina kärl syntes så dåligt. Vilket kändes både lättande, men oxå tråkigt, för jag ville verkligen, d skulle kännas så bra att göra en sån grej.
    En eloge te alla som ger blod!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: