Drog med Lisa till stadsbiblioteket och letade efter bra böcker för arbete med de yngre barnen. Jag och Lisa insåg rätt snabbt att nästan alla böcker riktar sig till tjejer och frågorna som ställs är “hur ser din drömkille ut” åt flickorna och åt pojkarna “hur ser din drömtjej ut”. Jag och Lisa reagerade starkt på detta. Varför utgår alla böcker ifrån att barnen är heterosexuella? Det är inte märkligt alls att vi på grund av detta har barn som skriker bög på skolgården åt varandra när vi redan från början utgår ifrån att eleverna är heterosexuella. Något jag känner att jag vuxit med sedan jag började läsa den här sex och samlevnadskursen i höstas är min syn på heteronormativitet och hur viktigt det är att sluta tänka så. Jag har alltid sett mig själv som fördomsfri, alltid tänkt att jag behandlar människor lika. Jag insåg under en föreläsning hur knäpp jag är, våran föreläsare pratar på och säger sedan jag och min fru. Föreläsaren var kvinna, genast märker jag hur jag i min hjärna försöker ställa om den bilden jag fått av henne. JAG lovar er att KÄNSLAN jag upplevde var skrämmande för mig själv, jag insåg att jag utgår ifrån att ALLA är heterosexuella. Just i de ögonblicket insåg jag hur viktigt det är att ALDRIG förutsätta att eleverna i min klass är heterosexuella, utan istället bör jag som en blivande lärare inte tänka i dessa banor alls.

I den här kursen har jag förstått vilka fel lärare gör när de undervisar i ämnet, hur många elever känner att de inte lärt sig något. Eleverna får sällan svar på de frågor de verkligen vill ha svar på. Frågor som kretsar i ett barns huvud är inte befruktning, det är mer om man är normal. Om man har för liten snopp, eller om ens bröst aldrig ska börja växa. I Lgr11 kommer det tryckas på sexualkunskap i skolan, ändå så läggs den enda 30 poängs kursen helt i sex och samlevnad ner i vår. Det är en sorg för mig att jag endast hunnit läsa femton högskolepoäng. Det som ger mig mer sorg är att höra hur folk inte för sin värld kan begripa varför jag som blivande lärare läser 15hp sex och samlevnad. Idag när jag och Lisa frågade om böcker om sex och samlevnad fick vi genast böcker om den medicinska biten, den med reproduktion, det vanliga vaginala samlaget. Det är folks bild av sex och samlevnad, vi ska prata om hur vi gör barn. Men att sex faktiskt kan vara för nöjesskull de talar vi aldrig om. Vi gör sex till något tabubelagt fast sex borde vara det mest naturliga att tala om.

Människor tror att det bara är att undervisa i sex, men ingen lärare som inte studerat sex och samlevnad borde få undervisa i ämnet. Ett ämne som är något de flesta en dag stöter på. De ämnet borde vara ett av våra viktigaste, och trots detta är det de ämnet flest tycker är totalt onödigt att läsa om. Visst är det märkligt?

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: