Tankar och åter tankar.
Jag har valt vår tids kvinnoyrke. Jag jobbar i skolans värld och således med barn. Det finns män i skolans värld också men de flesta män väljer helst högstadiet eller gymnasiet. Vad de beror på finns det ju olika teorier om men att en man klarar barn i yngre åldrar är det väl ingen som tvivlar på så det handlar nog mycket om intresse och kanske oron för att bli anklagad för saker. När jag gick på låg och mellanstadiet gick det ett rykte om att vår idrottslärare varit med i fäbojäntan. Nu är väl detta mer regel än undantag på många skolor. De flesta hävdar än idag att “min mattelärare, idrottslärare” eller vad det nu kan vara har medverkat i en porrfilm. De är prestige måste jag säga när det finns en lärare på nästan varje skola som knäck extra som porrskådis vilket drar mig in på denna fredagsmorgons tankar angående löner.
Om en person ur typiska kvinnoyrken med dåligt betalt, lärare, sjuksköterska, undersköterskor, städare med mera väljer att utrycka sitt missnöje angående sin lön kommer det alltid någon med en pinne uppstoppad i röven och säger: valde du de yrket får du skylla dig själv. Du visste att lönen var dålig! Bit ihop och ta det eller byt yrke.
Att jag då blir innerligt förbannad känner jag mig nu att jag måste skrika ut!
Jag tycker inte att det är okej att behöva byta bort sitt drömjobb för att lönen för låg, eller att människor som trivs på sitt arbete och vill jobba med saken ska få lägre län bara för att kvinnor är en majoritet på arbetsplatsen. Det är inte så att en person inom kommun och landsting jobbar mindre och därmed får lägre lön, det sitter någonstans i tankarna att det inte är tillräckligt fina jobb. Fina jobb att sitta på kontor med snygga kläder, fula jobb att städa korridorer. Fina jobb att tala i telefon och gå på möten, fula jobb att springa mellan dörr till dörr för att hjälpa patienter. Fina jobb att träffa nya kundkontakter, fula jobb att undervisa och vårda andras barn.

Klart ett fint jobb är värt mer än ett fuljobb tänker du som uttrycker att “du visste att du skulle få dålig lön när du valde det här yrket”. Men hur kan ett jobb vara mindre värt än ett annat? Hur kan två människor 7-16 dag vara olika värderat?

Jobb som jobb ska löna sig. Du ska kunna känna att de du ger på arbetsplatsen får du tillbaka i plånboken.

Kanske är det så att lärare knäcker extra som porrskådisar till slut, för att få ihop ekonomin. Kanske är det vi inom kvinnoyrken ska behöva göra för att höja våra fuljobbs status. För porrbranschen är den enda bransch där kvinnor tjänar mer än männen och uppenbarligen tycker ju vissa att det är den vägen kvinnor bör gå…

2 kommentarer

  1. Yes övertexten är så sann! jag jobbar som personlig assistent och man inser hur dålig lönen är, dock klagar jag INTE jag älskar mitt jobb och jag får så mycket glädje tillbaka, men tänk på oss inom vården och vi som jobbar med personer, borde inte det vara mer betalt än att hålla på med maskiner?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: