fbpx
Dark Mode Off / On
Läraryrket

Introduktionsåret för lärare, ett år med lägre lön och känsla av att inte vara värdig sin examen.

Så kommer då dagen när jag äntligen kan ta mig tiden att skriva vad jag anser om introduktionsåret som jag som nybliven lärare varit tvungen att gå igenom. Jag har blivit bedömd ytterligare ett år, fått lägre lön än andra examinerade lärare och fått gå på mentorsamtal. Jag har fått känna mig som en halvfärdig lärare, någon som är färdig men ändå inte. Jag har fått läsa in på min fritid och lagt extra tid för att bli godkänd. Under det här året har jag haft lägre lön än andra kollegor, på vissa orter i landet har personer precis som jag inte fått medverka vid lönehöjning och när lärarförbunden höjde lönerna 2012 räknades vi inte in. Vi stod således utanför och kommer alltid få minst 1000 kronor längre lön än våra kollegor som arbetat längre, tack för det facken ni värnar verkligen om oss nya lärare…
Vissa skolor har inte gett sina nyexaminerade lärare någon mentor utan godkänt dem ändå efter ett år. De fick således sin legitimation utan att läsa in, utan att ha rektor och mentor på besök som begrundade ditt arbete och gav dig respons på det du gjort. De har således sluppit känna sig nervösa över vad som ska sägas på samtalet.
Eftersom jag jobbar 75% räknades jag inte som klar till sommaren 2013, nej jag har ju inte arbetat heltid och därmed ska tiden förlängas tycker skolverket. Att arbetet inom skolan (observera att jag menar all skolverksamhet här, från F-gymnasiet) på 75% består av lika många kvällar, lika många extra uppgifter som för alla andra så varför vårt introduktionsår skulle baseras på heltid eller ej förstår jag mig inte på. Jag har lagt ner precis lika mycket tid som heltidsarbetare på introduktionsåret men skolverket ville väl bara tycka på vidden av att arbeta heltid som hela samhället är byggt på. För vi som självmant väljer 75% för det räcker och blir över ses som lite udda i ett samhället helt uppbyggt på att jobba till varje pris. Hur som helst, nu är pappret påskrivet och inskickat till skolverket och jag borde känna lycka! Jag borde känna WOW nu är jag äntligen klar, men jag känner bara bitterhet och irritation för i januari 2014 tas introduktionsåret bort och jag har således lagt ner ett år av mitt liv för ingenting. Jag har just betalat 1500 kronor till skolverket för att få min legitimation i PDF-format som jag kommer bli tvungen att skriva ut själv. 1500 för en papperslapp! 1500 för något som förmodligen inte kommer vara värt speciellt mycket när de tar bort kravet på legitimation med, för det tror jag. Jag tror hela legitimationsgrejen bara är en fluga. En fluga som kommer flyga iväg om några år och då ligger alla våra pengar i en stor sjö rakt ner i fickorna på skolverket, för de pengarna kommer knappat vara till någon nytta för samhället. Vad som är fräckt i det hela är att alla vi som varit tvungna att gå introduktionsåret är de som är tvingade att betala, alla andra har fått sin legitimation gratis. De som slipper gå på lön för outbildade tills deras legitimation kommer. Jag går alltså på lön för outbildad trots att min lärarexamen ligger i en fin mapp jag fick ifrån högskolan där jag tog min examen, men ändå ses jag som outbildad och därmed ingen riktig lärare. Jag är som vilken outbildad som helst, i samma klass som de som inte ens läst på högskola/universitet  och min lön är därefter. Tack för det skolverket och lärarförbunden, ni undrar över varför så få söker till läraryrket? Jag antar att en av anledningarna är att ni inte värnar om nya medlemmar och nya lärare, ni värnar bara om de som jobbat länge de “riktiga” lärarna. Vill även skriva att jag är glad att jag ändå haft en bra skola att gå mitt introduktionsår på där mina kollegor, mentor och övrig personal varit underbara. Men jag känner ändå mig inte helt nöjd med situationen med introduktionsår när det i många fall missgynnat oss nyexaminerade och det är endast facken och skolverket som ligger bakom den känslan för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: