God morgon!


Så var det tisdag och morgon igen då. Idag är det min planeringsdag hela förmiddagen, det är en rätt skön tid när man hinner med att göra allt det där som man annars inte hinner med att göra.

Såg en så intressant bild igår på instagram ifrån ett konto där användaren heter Magistertom och bilden var så slående, folk undrar vad lärare gör på jobbet. Ibland funderar jag på alla dessa pappershögar man har som lärare, alla information man ska gå på som inte har med arbetet som lärare att göra? Medan vi får mindre och mindre tid med eleverna verkar det alltid finnas ett hål att fylla med annat? Hur går det ihop? Folk undrar varför lärarkåren flyr yrket? Varför ingen vill utbilda sig? Jag tänker att lärare och sjuksköterskor har ungefär samma dilemma. Det finns alltid något mer vi måste göra, alltid det lilla extra. För en lön som inte ens ger hälften av det våra arbetsuppgifter. Efter studielån och flera år på högskola/universitet borde det synas i plånboken. När slutsumman mellan CSN och lön skiljer sig med några få tusen är det ett skämt. Vem vill arbeta med människor i Sverige och ta lån för det? När man ändå inte får lön för mödan med studier på akademisk nivå?

Jag vet man för gilla läget, men det är sorgligt. Vi kommer inte ha kvar personal som arbetar med människor i framtiden, det är ett varningstecken. Frågar man barn och ungdomar vad dem vill jobba med syns det tydligt, det borde politikerna ta till sig!

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

60 thoughts on “God morgon!

 • 19 januari, 2016 at 10:07
  Permalink

  visst är det konstigt! man tycker ju att läraryrket borde vara ett som värdesätts högre med tanke på arbetsuppgifter och vad man faktiskt har ansvar för

  Reply
  • 19 januari, 2016 at 17:29
   Permalink

   Ja håller verkligen med dig, det är skumt hur det alltid tycks finnas argument för att inte satsa på yrken där man arbetar med människor :-o.

   Reply
  • 19 januari, 2016 at 17:29
   Permalink

   Hade önskat det, men hände saker som gjorde att det inte blev så :/.

   Reply
 • 19 januari, 2016 at 13:27
  Permalink

  Du gör en så bra poäng i det här inlägget, tycker alla arbeten där en är i direkt kontakt med människor (med andra ord, jobb som man kan beskriva som “riktiga jobb” om du förstår vad du menar) förtjänar extremt mycket bättre betalt och bättre förhållanden. Att vara lärare är ett sådant VIKTIGT jobb, och som du sa- eftersom att så många bestämmer sig för att sluta arbeta som lärare eller inte utbilda sig till det- varför tar inte politikerna (eller vilka detta borde adresseras till) detta som en hint till att någonting måste förändras!?

  Reply
  • 19 januari, 2016 at 17:27
   Permalink

   Ja det är skrämmande, man tar hand om människor och styr upp så mycket. Kommer hem men fortsätter ändå alltid tänka på jobbet. Klart att det är märkligt att man då inte får pengar för de jobbet. Eller all tid man lägger ner varje dag. Det borde bli en förändring tycker jag.

   Reply
  • 19 januari, 2016 at 17:26
   Permalink

   Jag gör det, men önskar verkligen att politikerna kunde vakna :).

   Reply
  • 19 januari, 2016 at 17:22
   Permalink

   Ja om inte annat är det trist att politiker blundat i alla år :/.

   Reply
 • 19 januari, 2016 at 17:49
  Permalink

  Ja, det är sorgligt. Jag är servitris och tänker utbilda mej till syrra… haha… kul att man väljer välbetalda yrken=))

  Reply
  • 19 januari, 2016 at 17:56
   Permalink

   Ja ibland tror jag faktiskt man får mer av att fortsätta outbildad tyvärr :/.

   Reply
 • 19 januari, 2016 at 18:04
  Permalink

  Det är så trist att det har blivit som det har blivit eftersom att utan lärare i samhället skulle ingen vara utbildad, det ett utav de viktigaste yrkena som finns i samhället och det är så synd att man ser ner på det så mycket. Jag pluggar själv till lärare just nu och tycker att det är så spännande och hoppas på att det sker några ändringar i framtiden!

  Reply
  • 19 januari, 2016 at 18:22
   Permalink

   Jag hoppas detsamma, det känns så tragiskt när man tänker på det? Är sån lärarbrist och det märks när vi som redan jobbar får jobba mer än dubbelt för det saknas personal också.
   Jag hoppas fler kommer följa ditt exempel. Lönen är ju en motor och mindre arbetsbelastning.

   Reply
 • 19 januari, 2016 at 20:35
  Permalink

  Håller med! Lärare behöver få mer respekt och mer betalt, likaså vi undersköterskor.

  SV: Ah, precis vad jag tycker om henne!

  Reply
  • 21 januari, 2016 at 21:42
   Permalink

   Ja det behöver höjas. Statusen känns ganska låg, framförallt när man vidareutbildar sig och tar lån och inte får speciellt mycket tillbaka i plånboken. Det skiljer bara tusenlappar mellan csn och en lärares lön, trots det betalar jag 1300 i månaden på lånet.

   Reply
 • 19 januari, 2016 at 20:38
  Permalink

  Så tråkigt att lärare och sjuksköterskor inte får den cred de förtjänar!

  Reply
 • 19 januari, 2016 at 21:37
  Permalink

  Ja, vet hur de tär för min kompis, hon är högstadielärare och vet hon har massa jobb med sig hem jämt, speciellt vid rättning av prov osv

  Reply
 • 19 januari, 2016 at 22:40
  Permalink

  Så dåligt att lönen för lärare är låg, utan lärare skulle det inte finnas någon utbildad människa i vårt land. Förstår mig inte på varför lärarna blir så lågt prioriterade!

  Reply
 • 19 januari, 2016 at 23:04
  Permalink

  Så sjukt fel och tråkigt att det ska behöva vara så. Och att man ska leva med studieskulder resten av livet. 🙁

  Reply
  • 21 januari, 2016 at 22:11
   Permalink

   Ja det är det verkligen, det känns ju inte som att den skulden rör sig speciellt snabbt neråt direkt :/.

   Reply
 • 20 januari, 2016 at 08:28
  Permalink

  Jag hoppas du får en riktigt bra onsdag 🙂

  Reply
 • 20 januari, 2016 at 10:29
  Permalink

  Håller med dig. Jag tar hand om gamla människor, ser till att dem har det bra med mera. Men för det får man ingen lön, så förstår mina kollegor som kanske är lite sura av sig eller liknande. Men man måste verkligen ha intresse för det man gör, som lärare eller något inom vården, för annars så är det nog inte många som väljer detta yrke för att det är taskigt betalt! 😛

  Sv; tack för din röst! 😀

  Reply
  • 21 januari, 2016 at 22:10
   Permalink

   Ja det är ju så, och lön är viktigt. Det är en stor del i arbetet.

   Reply
 • 20 januari, 2016 at 14:51
  Permalink

  Har vänner som är sjuksköterskor och lärare. de säger samma sak. du har helt rätt i det du säger – inte konstigt att folk vill plugga lika länge men få en helt annan lön. Som du säger är det inte så konstigt att man föredrar andra jobb då.

  Ja, har varit lite jobbigt på slutet..
  kramar

  Reply
  • 21 januari, 2016 at 22:10
   Permalink

   Nej det är ju så, man undrar dock på hur samhället tänkt lösa detta i framtiden?

   Reply
 • 20 januari, 2016 at 16:36
  Permalink

  Det är verkligen sjukt tråkigt att lärare tjänar så otroligt lite, med tanke på allt de gör. Samma sak med sjuksköterskor! Det är inte så många som jag känner som vill bli lärare, men jag har en kompis som vill bli det faktiskt!

  Reply
  • 21 januari, 2016 at 22:09
   Permalink

   Ja det är helt galet! Man tycker ju att utbildning alltid borde löna sig.

   Reply
 • 20 januari, 2016 at 19:30
  Permalink

  Alla jobb i/för samhället är k a t a s t r o f. Tänk att tex alla undersköterskor, sjuksköterskor och poliser som finns till för oss, räddar liv, har sådana skamlöner och dåliga arbetsförhållande. Det är viktiga människor som jobbar för samhället och dem ska man ska ta vara på och vara rädda om! Som du själv skrev- Vi kommer inte ha kvar personal som arbetar med människor i framtiden. Hoppas någon snart styr upp dessa samhällsfrågor (såväl lärare som andra statliga/kommunala tjänster)

  Reply
 • 20 januari, 2016 at 20:36
  Permalink

  Jag förstår inte hur de funkar ibland innan jag blev sjuk så jobbade jag på onkologen och de drar bara ner mer och mer och det är inte konstigt att sjukvården ser ut som den gör idag. Lärare behövs för även de är ett tufft arbete idag. Sonen är sugen på att plugga till lärare men nu verkar de som han är mer inne på idrottslärare.

  Kram

  Reply
  • 21 januari, 2016 at 22:14
   Permalink

   Ja idrottslärarna har det inte bättre dem. Det är ett tufft yrke, jag kan inte se mig i framtiden som lärare om det fortsätter så här. Det är jag dock inte ensam om.

   Reply
 • 20 januari, 2016 at 21:25
  Permalink

  ja det är många yrken som folk inte har någon förståelse för,

  Reply
 • 20 januari, 2016 at 22:07
  Permalink

  ja det är så otroligt samma inom vården ja. denna lön är ju ett skämt.
  Hoppas att du har haft en fin tis o onsda i morg torsd igen fort går det.

  kram på dej

  Reply
  • 21 januari, 2016 at 22:23
   Permalink

   Det känns galet när samhället är uppbyggt så att den största delen av lönen går till bostaden.

   Reply
 • 21 januari, 2016 at 15:20
  Permalink

  Dom behöver tänka om lite känns de som 🙂

  Reply
 • 21 januari, 2016 at 17:01
  Permalink

  Lärare förtjänar mer än vad de får i nuläget, både respekt o lön 🙂

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: