Dark Mode Off / On
Lärarprogrammet Specialpedagogprogrammet

Lärare: Specialpedagog eller speciallärare? Att välja?

img_0421En sann lärare som dricker kaffe.

Jag har sedan jag gick lärarprogrammet tänkt att jag kommer vilja utveckla mig inom något mer. Tanken att stanna endast som lärare kanske inte fanns där till fullo. I våras sökte jag till specialpedagogprogrammet men då jag inte blev antagen på grund av att examensbeviset kom så sent när jag fick det, så fick jag helt enkelt vänta ett år till. Nu sitter jag då här i valet och kvalet att söka för hösten 2016, programmet är tre år långt men på halvfart och 15 högskolepoäng per läsår. Jag har helt tiden tänkt specialpedagog men börjar nu fundera kring om jag helt enkelt ska söka till speciallärare istället? Det verkar som att många anser att dessa två utbildningar borde slås ihop till en och samma. Jag vet inte hur jag ska göra, och i mars är det dags att börja söka. Har jag någon som läser min blogg som kan hjälpa mig att reda ut var den bästa utsikten för jobb finns?

32 Comments

 1. Jag har ingen aning om vilket som ger störst möjlighet till jobb, men speciallärare låter alldeles underbart 🙂 Det behövs verkligen vettiga människor som tar hand om såna barn som mina, det är guld värt för alla inblandade 🙂

 2. Låter intressant ju 🙂 tycker att du ska göra som du vill, om du är osäker, sök iallafall och kommer du in så kommer du in – du får ju helt enkelt bestämma då, om du ska gå vidare i framtiden ELLER stanna där du är 🙂

  Lycka till <3

 3. Hej fina jag tror att kan man så är det ju alltid bra att läsa till kurser i vad man är utbildad till och samtidigt chansen till mer ansvar och jobb.. du ska ju göra det du känner för och det som känns bra för dig..

  Önskar dig en fin Alla hjärtans dag..

  Kram

 4. visste inte att det va två olika yrken!
  Min mamma har jobbat med barn med speciella behov hela sitt förskolelärareliv typ men är ”bara” vanlig förskolelärare. Vad är det för skillnad på det? asså speciallärare och specialpedagog?

  1. Det är det :). Förskollärare arbetar med barn från 1-7 år, ibland även på fritids. Specialpedagog eller speciallärare arbetar oftast med barn mer ensamma. Specialpedagogen ska hjälpa läraren att se vad som eleven behöver extra, medan specialläraren hjälper elever som behöver lite extra för att nå målen :).

 5. Först och främs känns det som att du ska tänka på vad du själv är som människa när det gäller med att hantera med andra… alla har inte den där det:et i ledarskap, specialpedagog har ju den handledande rollen medan speciallärare inriktar mer åt en specifik lärande ämne. Det är väl det jag tycker främst att du ska fundera på =)… LYCKA TILL med valet i kvalet! TREVLIG VECKA på dig nu

  1. Ja precis, samtidigt får många specialpedagoger idag göra speciallärarens jobb så man funderar lite på den saken. Det lutar mer och mer åt speciallärare. Det känns så spännande på något vis :).

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: