Små ljuskällor så här i hösten.

img_2763

Jag passade på att tända två ljus alldeles nyss, nu luktar det så där härligt gott här hemma. Doftljus och höstmörker som redan fallit över Falun. Klockan är inte ens 18:00 på kvällen, man märker mer och mer att årstiden förändras nu. Tiden och känslorna, jag vet inte vad man ska säga men nog är det så att det är ganska vackert på hösten? Nu faller alla löven och när man tittar ut står fler och fler träd nakna och några få är kvar med färger. Det är bara tio dagar kvar av oktober! Ynka tio dagar, det är som att tiden går fort just nu. Många skriver om advent, någon annan börjar räkna ner till julen. Jag skräms något av att det gått så fort i år, inte för att det egentligen är så hemskt med tiden men jag tycker 2016 snabbat på och det här året har inte direkt varit lyckobringande. Av något underligt vänster brukar jämna år vara tuffa år för mig. Ja inte 2004 då när William föddes, och det finns så klart undantag som med allting, men i stort brukar udda år vara lättare år vad det beror på är väl en slump. Men det är klart man man funderar ibland.

Idag har jag städat också. Dammsög, tvättade av golven, dammade och tvättade. Sen städade jag toaletterna också, förutom det tog jag mig en promenad på över 6 kilometer och tro mig det var jätteskönt.

Jag gick och lyssnade på P3 dokumentär om Estoniakatastrofen. Så hemskt historia, jag minns när det var. Jag kom upp på morgonen och alla vi som gick i årskurs 4 det året skulle cykla till Hansjö och Eva för att skörda grönsaker. Jag avskydde verkligen den där cykelturen! Den var hemsk och vidrig, att cykla uppför med obehandlad och oupptäckt astma, och dessutom inte helt sist i ledet med en vältränad person bakom… Ja ni hör ju själva, det var vidrigt! Man var helt svettig och fick skäll hela vägen för man hade så “dålig kondis”. Idag känner jag bara att tänk om man vetat om sin astma på den där tiden. Hur mycket enklare livet varit då, idrotten jag avskydde. Alla gånger jag valde att gå istället för springa på idrotten, alla dåliga resultat och lärare som gnällde på att man inte fick någon luft… Ja bara säger det tiden som elev var fasiken inte rolig, man ska aldrig gnälla på någons kondis, man vet inte vad som ligger bakom.

Jag gick med obehandlad astma tills jag var 16 år och fick ett astmaanfall för första gången… Tror ni läkarna skrev ut medicin då? Nä utan det föll mellan stolarna och när jag var 17 år fick jag Bricanyl för första gången. Där missade läkarna att ge mig Pulmicort så jag gick utan astmamedicin i ytterligare ett år innan jag fick den också. Idag inser man ju varför astma är som den är för min del, obehandlad astma i så många år. Men man ska väl inte klaga? Dessutom så tappade jag helt tråden ser jag, så tillbaka till tråden.

Estoniakatastrofen på P3 dokumentär alltså, gud så sorgligt! Alla dessa människor som dog, och alla dessa människor som frös ihjäl i vattnet. Dessutom kan man ju inte annat än fundera kring konspirationsteorierna kring Estonia hur mycket som faktiskt stämmer? Något lär ju hänt med tanke på hur regeringen smusslat med saken, jag skulle verkligen rekommendera er att lyssna på denna verkligen intressant.

Nä nu ska jag börja med middagen!

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

56 thoughts on “Små ljuskällor så här i hösten.

 • 21 oktober, 2016 at 22:25
  Permalink

  Sådana lmpor är så fina, har också städat och fejat på här idag

  Reply
 • 21 oktober, 2016 at 23:08
  Permalink

  Ja,det finns några mer eller mindre stora händelser som man särskilt minns.Mordet på Olof Palme,Estoniakatastrofen,9/11.Man vet nästan exakt vad man gjorde de dagar dessa händelser inträffade.Jag bor i ett hus där förre ägarens dotter omkom i katastrofen.Astma blir allt vanligare och man kan ju fundera över vad det beror på.

  Reply
  • 23 oktober, 2016 at 19:23
   Permalink

   Ja usch :(. Palmemordet minns jag inte. Jag tror jag var 2 år när det skedde men en hemsk historia det med. Usch så hemskt :(.

   Reply
 • 22 oktober, 2016 at 10:50
  Permalink

  Det är ju så mysigt den här årstiden med tända ljus och mörker 🙂 Ja, Estonia var verkligen hemskt. Jag var inte så gammal så jag kommer inte ihåg så mycket dock!

  Reply
 • 22 oktober, 2016 at 11:08
  Permalink

  Så fin bild 🙂 Det är härligt med hösten-alla tända ljus och myset 😉
  Har inte lyssnat på just den men andra p3 dokumentärer,dem är verkligen bra!

  Sv: Ja verkligen 🙂

  Kramar

  Reply
 • 22 oktober, 2016 at 11:41
  Permalink

  Åh, så fint! 😀 Vill med ha en sådan där lightbox eller vad dom nu heter 😀

  Reply
 • 22 oktober, 2016 at 13:17
  Permalink

  Skönt då har du ett rent och fint hem. Ja usch estonia, vissa dagar glömmer man aldrig vad man gjorde. Skall leta upp dokumentären.

  Reply
 • 22 oktober, 2016 at 15:37
  Permalink

  Helt sjukt vad fort det går nu med alla löv som faller…men lite extra mysigt att tända ljus hemma istället. Estonia kommer jag ihåg allt för väl, var hemma sjuk från skolan och såg alla direktrapporter på tv hela dagen. Riktigt hemskt!

  Reply
 • 22 oktober, 2016 at 16:38
  Permalink

  Det är så härligt att tända ljus i det här höstvädret samt att det är skönt att lysa upp lite i mörkret! 🙂

  Sv; nej, det är inte ett dugg roligt. Men det känns faktiskt mycket bättre nu! 🙂

  Reply
 • 22 oktober, 2016 at 16:57
  Permalink

  vilken fin ljustavla på fotot 🙂
  jobbigt att det tog så lång tid innan du fick medicin <3

  Reply
 • 22 oktober, 2016 at 17:26
  Permalink

  Vad effektiv du varit!! Och den podden har jag lyssnat på, verkligen att rekommendera till andra!! 🙂

  Reply
 • 22 oktober, 2016 at 17:55
  Permalink

  Vad mysigt du gjort! Det bästa med hösten är ju alla ljus man får tända! Skönt att du fått hjälp med astman.. Hemskt dock att det ska ta sådan tid..!

  Bra jobbat med städningen! Klapp på axeln 😀

  Reply
 • 22 oktober, 2016 at 23:34
  Permalink

  Det är härligt med doftljus!
  vilka är dina favoritdofter? 🙂

  Dokumentären ska jag absolut lyssna på! Jag var för liten för att minnas det då, men det har blivit ett antal kryssningar på senare år och det är ändå relevant och en viktig tragedi i svensk historia…

  SV: Den är bra tycker jag. Särskilt budskapet. Var den du är, du är fin som du är, sluta spela spel för andra runtomkring, för du är fin…

  Reply
  • 23 oktober, 2016 at 20:24
   Permalink

   Visst är det :). Luktar riktigt gott :). Jag gillar nog det mesta hehe. Märkligt egentligen kanske :). Ja usch :(. Verkligen hemskt och man undrar ju över orsakerna där.

   Reply
 • 23 oktober, 2016 at 01:08
  Permalink

  estonia va så hemsk hemstk kände en del som va me usch
  va duktig du varit gud o ja som bara fixar

  önskar dej en fin söndag söta du kramar

  Reply
  • 23 oktober, 2016 at 20:23
   Permalink

   Usch så hemskt :(.
   Ja men det är rätt skön terapi har jag insett att städa. Jag har egentligen alltid tyckt om det men på senare året har jag inte haft orken.

   Reply
 • 23 oktober, 2016 at 17:55
  Permalink

  så fint. jag älskar att tända massa ljus nu under hösten och vintern 🙂

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: