Dark Mode Off / On
Hemma hos mig

Små ljuskällor så här i hösten.

img_2763

Jag passade på att tända två ljus alldeles nyss, nu luktar det så där härligt gott här hemma. Doftljus och höstmörker som redan fallit över Falun. Klockan är inte ens 18:00 på kvällen, man märker mer och mer att årstiden förändras nu. Tiden och känslorna, jag vet inte vad man ska säga men nog är det så att det är ganska vackert på hösten? Nu faller alla löven och när man tittar ut står fler och fler träd nakna och några få är kvar med färger. Det är bara tio dagar kvar av oktober! Ynka tio dagar, det är som att tiden går fort just nu. Många skriver om advent, någon annan börjar räkna ner till julen. Jag skräms något av att det gått så fort i år, inte för att det egentligen är så hemskt med tiden men jag tycker 2016 snabbat på och det här året har inte direkt varit lyckobringande. Av något underligt vänster brukar jämna år vara tuffa år för mig. Ja inte 2004 då när William föddes, och det finns så klart undantag som med allting, men i stort brukar udda år vara lättare år vad det beror på är väl en slump. Men det är klart man man funderar ibland.

Idag har jag städat också. Dammsög, tvättade av golven, dammade och tvättade. Sen städade jag toaletterna också, förutom det tog jag mig en promenad på över 6 kilometer och tro mig det var jätteskönt.

Jag gick och lyssnade på P3 dokumentär om Estoniakatastrofen. Så hemskt historia, jag minns när det var. Jag kom upp på morgonen och alla vi som gick i årskurs 4 det året skulle cykla till Hansjö och Eva för att skörda grönsaker. Jag avskydde verkligen den där cykelturen! Den var hemsk och vidrig, att cykla uppför med obehandlad och oupptäckt astma, och dessutom inte helt sist i ledet med en vältränad person bakom… Ja ni hör ju själva, det var vidrigt! Man var helt svettig och fick skäll hela vägen för man hade så ”dålig kondis”. Idag känner jag bara att tänk om man vetat om sin astma på den där tiden. Hur mycket enklare livet varit då, idrotten jag avskydde. Alla gånger jag valde att gå istället för springa på idrotten, alla dåliga resultat och lärare som gnällde på att man inte fick någon luft… Ja bara säger det tiden som elev var fasiken inte rolig, man ska aldrig gnälla på någons kondis, man vet inte vad som ligger bakom.

Jag gick med obehandlad astma tills jag var 16 år och fick ett astmaanfall för första gången… Tror ni läkarna skrev ut medicin då? Nä utan det föll mellan stolarna och när jag var 17 år fick jag Bricanyl för första gången. Där missade läkarna att ge mig Pulmicort så jag gick utan astmamedicin i ytterligare ett år innan jag fick den också. Idag inser man ju varför astma är som den är för min del, obehandlad astma i så många år. Men man ska väl inte klaga? Dessutom så tappade jag helt tråden ser jag, så tillbaka till tråden.

Estoniakatastrofen på P3 dokumentär alltså, gud så sorgligt! Alla dessa människor som dog, och alla dessa människor som frös ihjäl i vattnet. Dessutom kan man ju inte annat än fundera kring konspirationsteorierna kring Estonia hur mycket som faktiskt stämmer? Något lär ju hänt med tanke på hur regeringen smusslat med saken, jag skulle verkligen rekommendera er att lyssna på denna verkligen intressant.

Nä nu ska jag börja med middagen!

56 Comments

 1. Ja,det finns några mer eller mindre stora händelser som man särskilt minns.Mordet på Olof Palme,Estoniakatastrofen,9/11.Man vet nästan exakt vad man gjorde de dagar dessa händelser inträffade.Jag bor i ett hus där förre ägarens dotter omkom i katastrofen.Astma blir allt vanligare och man kan ju fundera över vad det beror på.

 2. Det är ju så mysigt den här årstiden med tända ljus och mörker 🙂 Ja, Estonia var verkligen hemskt. Jag var inte så gammal så jag kommer inte ihåg så mycket dock!

 3. Så fin bild 🙂 Det är härligt med hösten-alla tända ljus och myset 😉
  Har inte lyssnat på just den men andra p3 dokumentärer,dem är verkligen bra!

  Sv: Ja verkligen 🙂

  Kramar

 4. Helt sjukt vad fort det går nu med alla löv som faller…men lite extra mysigt att tända ljus hemma istället. Estonia kommer jag ihåg allt för väl, var hemma sjuk från skolan och såg alla direktrapporter på tv hela dagen. Riktigt hemskt!

 5. Det är så härligt att tända ljus i det här höstvädret samt att det är skönt att lysa upp lite i mörkret! 🙂

  Sv; nej, det är inte ett dugg roligt. Men det känns faktiskt mycket bättre nu! 🙂

 6. Vad mysigt du gjort! Det bästa med hösten är ju alla ljus man får tända! Skönt att du fått hjälp med astman.. Hemskt dock att det ska ta sådan tid..!

  Bra jobbat med städningen! Klapp på axeln 😀

 7. Det är härligt med doftljus!
  vilka är dina favoritdofter? 🙂

  Dokumentären ska jag absolut lyssna på! Jag var för liten för att minnas det då, men det har blivit ett antal kryssningar på senare år och det är ändå relevant och en viktig tragedi i svensk historia…

  SV: Den är bra tycker jag. Särskilt budskapet. Var den du är, du är fin som du är, sluta spela spel för andra runtomkring, för du är fin…

  1. Visst är det :). Luktar riktigt gott :). Jag gillar nog det mesta hehe. Märkligt egentligen kanske :). Ja usch :(. Verkligen hemskt och man undrar ju över orsakerna där.

 8. estonia va så hemsk hemstk kände en del som va me usch
  va duktig du varit gud o ja som bara fixar

  önskar dej en fin söndag söta du kramar

  1. Usch så hemskt :(.
   Ja men det är rätt skön terapi har jag insett att städa. Jag har egentligen alltid tyckt om det men på senare året har jag inte haft orken.

 9. Åh det är ju så mysigt med levande ljus nu på hösten, sen skadar det ju inte om man myser ner sig under en filt heller då 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: