Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Högkänslighet

Att förändra sitt tankemönster.

Fick så fin respons igår när jag skrev om att starta varje dag med att säga: ”idag är en bra dag” samt att ge mig själv fem positiva saker som är bra med att vara jag.

Vi lär oss att inte tycka om oss själva. Att vi är fel och gör fel. Det är så sorgligt, för alla föds med känslan av att vara perfekta. Vi föds med känslan av att duga som vi är. Ändå lär samhället oss att se på oss själva som odugliga.

Det här påverkar så klart din dag, att alltid känna att just det här med mig duger inte. Vi undviker saker, för vissa är det kläder och andra går aldrig till ett badhus. Vissa av oss struntar i sociala tillställningar och andra att följa sina drömmar. Jag påstår inte att man måste göra allt ovan för att man inte trivs med sig själv, utan det jag vill poängtera är när man gör detta för att man känner att man inte duger blir det oerhört sorgligt.

När jag föll i utmattningssyndrom 2016, så tog jag mig inte ur sängen. Jag låg fastklistrad och tog mig inte ur. Allt runt mig var en katastrof och jag grät, det fanns inget som kändes bra. När lite av min ork återvände började jag leta efter strategier. Insåg då att om jag startade dagen med ”fem bra saker med mig själv” kände jag mig gladare. Även att säga till mig själv att ”idag är en bra dag” gav mig energi och glädje.

Jag vände mitt annars negativa tankemönster där jag ständigt talade om för mig själv att jag behövde prestera mera dög som jag var. När detta skedde insåg jag för första gången vad som var viktig. Prestation och framgång var inte något jag egentligen tyckte var roligt länge. Enda anledningen till att jag la ner sådan tid var för att jag ville uppnå känslan av självacceptans men den mötte jag inte prestige eller prestation. Den kom först när jag började berätta för mig själv att jag duger.

Med att duga handlar det om min insida. Det självaste jaget, att våga älska den jag är. Jag önskar just dig känslan att lära dig älska dig själv. Din vackra insida och just den du är. Genom att ge sig själv fem bra saker och säga högt att det just idag är en bra dag, rent av den bästa i ditt liv ger du din själ precis vad den behöver allra mest. En stor kram och den kärlek som just din insida behöver.

Älska dig själv varje dag. Du förtjänar din egen kärlek, du kan vara din insidas bästa vän. Ge just dig kärlek idag.

26 Comments

  1. Ett bra inlägg <3
    Jag har problem med ångest, speciellt under natten (så klart 😉
    Men jag försöker medvetet förändra mina tankar och det börjar kännas som det blir bättre.

    Det är märkligt att man – ja vi alla… – är så bra att både nervärdera oss själva och att säga typ det där var ju bra, men Du kunde gjort det bättre… precis som om det vi gör icke duger.

    1. Åh tack fina du <3. Sen så fint att du delger din historia. Visst är det så, att det är så tråkigt att vi inte älskar varandra mera <3.

  2. Så viktigt och fint inlägg! Man kan verkligen åstadkomma mycket (eller egentligen ALLT) om man lyckas ta kommando över sina tankar! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: