Söndagstankar och ätstörningsproblematiken.

Det är söndag, jag har inte varit ut på någon promenad idag och igår var det heller ingen längre promenad. Ska ut och gå tipspromenad i Kniva senare och tänker att det då kommer ge mig promenad i alla fall. William ska laga köttbullar åt oss till kvällen så enligt mina beräkningar blir det nog i samband med att vi tar promenaden.

Jag pratade med dietisten i veckan. Hon tyckte att jag var stressad och måste tänka till kring kosten och motionen. Det är klart att det blir mer åt tvångsmotions för mig än enbart en skön stund för kroppen. Jag önskar någonstans att intag av mat kunde komma till ett lugn hos mig, men denna sommar har verkligen inte varit bra för mig. Jag har helt tappat rutinerna med frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål med normal motion däremellan. Istället har jag frukost, kanske mellanmål och lunch, glömmer oftast mellanmålet och äter middag och kvällsmålet? Ja du, det är som bortblåst. Det handlar inte om att jag inte vill, utan mer att jag glömmer. Rutinerna är liksom sprängda, jag vet att när jag börjar jobba igen kommer det falla naturligt. Då kan jag lägga in mat efter rasterna och det blir lättare men nu, det går inte.

Det är ett evigt jobb, hur gör andra? Sitter rutiner för mat inne hos alla utom mig? Det känns så, det känns som att nästan alla har rutin och naturligt matbeteende. Jag känner ju inte ens mig hungrig på mellanmål om det nu inte är så att jag startat dagen med två timmars snabb promenad efter frukost men annars. Jag kan lätt vara utan middag, lika så känns det som att jag inte äter så sakta som jag borde. Jag är visserligen sist kvar med maten numera det var jag aldrig förut, men ändå det är svårt.

Antar att det här bidrar till att jag dimper i mitt humör också, känner mig inte helt på topp, jag hoppas det vänder snart.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

42 thoughts on “Söndagstankar och ätstörningsproblematiken.

 • 21 juli, 2019 at 16:15
  Permalink

  Alltså det är så himla svårt det här med maten tycker jag. Innan jag blev diabetiker åt jag frukost och middag.. Jag små åt iof där I mellan, mest onyttigt faktiskt.. Nu måste jag ha minst 3 mpl om dagen för blodsockrets skull osv. Tycker de e lite knepigt.. Önskar jag kunde råda dig ❤️
  Michaela recently posted..Inlagd på Danderyds sjukhus

  Reply
  • 22 juli, 2019 at 23:22
   Permalink

   Jag förstår att det blir så, för dig som är diabetiker kanske det blir naturligt också att verkligen ta och få rutiner eftersom man har insulinet att tänka på.

   Reply
 • 21 juli, 2019 at 16:55
  Permalink

  Usch ja det där med mat och träning kan verkligen ställa till det! Jag hoppas det löser sig för dig snart så du kan få må bra! Det förtjänar du

  Reply
 • 21 juli, 2019 at 19:19
  Permalink

  Sommaren överlag är ju jättelätt att man tappar sina rutiner och då kan jag tro då då det är så viktigt för dig just för ätstörningarna att det blir väldigt fokus på det och att det blir en väldigt jobbig grej, men som du säger då man börjar jobba igen kommer man in bättre i rutiner

  Reply
 • 21 juli, 2019 at 20:00
  Permalink

  Hoppas det blir bättre med dina rutiner, försöker hålla på mina.
  Dock är jag en riktig fika människa- lite för mkt gott i gott.
  Äter man inte rutin mässigt så dimper mitt humör också efter ett par timmar.
  Kram till dig

  Reply
  • 22 juli, 2019 at 23:17
   Permalink

   Jag hoppas också det, det här blir så dumt på många sätt.

   Reply
 • 21 juli, 2019 at 20:52
  Permalink

  ja men ja är väldigt dålig på mellan mål särskilt om ja e själv o inga barn hemma glömmer a åta n särskilt oxå på sommaren det är varmt o man vill inte äta
  Hoppas din dag varit bra utan promenader
  vilken fin header så jätte mysig bild på dej kramar
  Ullie recently posted..Beautiful love it ❣

  Reply
  • 22 juli, 2019 at 23:17
   Permalink

   Ja och för mig blir det så dumt som är sjuk liksom, jag måste ju försöka komma ihåg maten.

   Reply
 • 21 juli, 2019 at 21:36
  Permalink

  Hoppas du hittar tillbaka till dina rutiner igen! ?

  Reply
 • 21 juli, 2019 at 22:31
  Permalink

  Så fin header, verkligen finfin bild.

  Matproblematik… ja.
  Här har vi nån form av ätstörning både jag å Elin,
  å nä jag skojjar inte… jag verkar fört över mina dåliga vanor på henne,
  nu under sommarlovet så äter vi riktigt dåligt.

  Skönt ändå att Du har kontakt med dietist.

  Om Du kör matdagbok, så Du ser vad Du äter och hur Ditt ätande ser ut under en 14dagars period? Kanske kan Du på så vis få in en vana, typ som jag med mina promenader.

  Reply
  • 22 juli, 2019 at 23:18
   Permalink

   Tusen tack :D. Ja det är ju så där med matbeteende jag tror man liksom ärver dem. Man ser hur någon äter och tar efter. Det blir som en lång felbana liksom. Ja hon är bra men jag lär liksom försöka, ska göra det. Fick tips här från Sandi att prova timer så ska göra det :D.

   Reply
 • 21 juli, 2019 at 23:17
  Permalink

  Nej nu på sommaren när värmen är här så försvinner mina rutiner helt och hållet. Äter inte alls på fasta tider osv. Så du är inte alls ensa om att rutiner försvinner. Kram 🙂

  Reply
 • 21 juli, 2019 at 23:35
  Permalink

  Fina du tack för att du delar med dig❤️ Jag har också haft ätstörning och tänker ofta exakt sådär hur andra gör, om deras rutiner. Jag glömmer så ofta att äta & äter i princip bara en måltid om dagen nu, saknar helt den där känslan av att de är dags att äta. Tror de är viktigt att låta sig tappa de ibland att acceptera att de blir så men sedan ta nya tag, planera sina rutiner och ställa matlarm för att minnas. Massa kramar

  Reply
  • 22 juli, 2019 at 23:19
   Permalink

   Ja det är så svårt, man undrar ju verkligen hur andra gör 😮

   Reply
 • 22 juli, 2019 at 05:37
  Permalink

  Det blir lätt att man hamnar ur rutinerna lite under semestern. Har man småbarn hemma som jag så behöver de ändå hållas:)
  Jättefin blogg du fått förresten:)

  Reply
  • 22 juli, 2019 at 23:33
   Permalink

   Ja visst är det så, blir inte så bra bara när man går på behandling. Tusen tack 😀

   Reply
 • 22 juli, 2019 at 07:05
  Permalink

  Hoppar allt för ofta mat med, det är verkligen inte bra och gör det inte medvetet heller, det bara blir så men måste få in bättre rutiner både för det och motionen, det är verkligen ett av mina top 10 prio framöver

  Reply
 • 22 juli, 2019 at 07:26
  Permalink

  Jag vet helt klart vad du pratar om. Jag äter så dåligt. Jag hoppas oftast över frukost, äter lunch och sedan något på kvällen. De är det. Skulle behövt äta bättre för att må bättre men ja, snart är de tillbaka till rutiner och då kanske de kommer. Kramis

  Reply
 • 22 juli, 2019 at 09:14
  Permalink

  Jobbigt, hoppas det går lättare snart <3

  Reply
 • 22 juli, 2019 at 10:24
  Permalink

  Maten och alla tider är svårt på sommaren med stora barn tycker jag. Alla vaknar olika, jobbar olika tider, är hemma olika och suget efter mat stämmer inte. Nu har jag bestämt sedan två veckor tillbaka att kl: 15 om jag är hemma finns det lunch och kl: 20 middag så får de som kan och vill komma.
  Kamilla recently posted..Hejdå Vecka 29.

  Reply
  • 22 juli, 2019 at 23:21
   Permalink

   Ja det är ju så, precis som du skriver äter man och har olika mönster.

   Reply
 • 22 juli, 2019 at 10:29
  Permalink

  Nä då vännen, du är inte ensam, jag har samma problem, glömmer att äta och känner mig inte hungrig. Skulle börja med smoothies igen, men när maken började jobba så hade jag ingen att påminna mig längre. Har du provat larm på telefon? En kompis föreslog det så jag tänkte börja. Mina problem med att inte ha hungerkänsla har tydligen med min barndom att göra enligt psyk.
  Kämpa på vännen, du kommer klara att vända på det ❤❤

  Reply
  • 22 juli, 2019 at 23:13
   Permalink

   Det har jag inte gjort, men det kan nog vara ett bra tips. Tack fina du, har inte alls tänkt på det :). Vi får peppa varandra här <3

   Reply
  • 22 juli, 2019 at 23:14
   Permalink

   Risken för mig med sånt är att jag glömmer äta helt och hållet.

   Reply
 • 22 juli, 2019 at 12:23
  Permalink

  GRATTIS på namnsdagen! 🙂
  Själv har jag ingen, men brukar fira då det är Johanna, för det är väldigt nära mitt namn som är Johanne. Kollade nu – GAAAHH!!! – det var igår! Äsch. Det går bra att fira retroaktivt också 😉
  Sen brukar jag slå till den 27 december också då jag säger: Idag är det Johannes namnsdag. Funkar det med 😀
  Ama de casa recently posted..Veckan som gick

  Reply
  • 22 juli, 2019 at 23:14
   Permalink

   Klart du får fira idag istället :D. Ja johannesdagen funkar ju också :D.

   Reply
 • 22 juli, 2019 at 13:33
  Permalink

  Förstår verkligen att det är tufft för dig, då jag också ramlat in i en negativ period också. Ett tips är att ställa in någon form av timer med motivation.

  10:00 mellanmål. Du förtjänar att äta som vem som helst.

  Detta var bara ett exempel men kämpa på!
  Kram
  Miss Philipsen recently posted..När du blivit fången istället för fri

  Reply
  • 22 juli, 2019 at 23:29
   Permalink

   Jättebra att du skriver detta fina du. Det är ju sånt här man glömmer. Tack för tipset 😀

   Reply
 • 22 juli, 2019 at 16:31
  Permalink

  Va fint o få hjälpt med kött bullar det blev jag sugen till med potatismos . Bra du har någon som kan hjälpa den med stressen
  Michelle recently posted..Helgen som varit …

  Reply
 • 22 juli, 2019 at 18:12
  Permalink

  Grattis på namnsdagen! Vilka fin och underbara mellan namn du har! Så fint du tog din mormor namn! ❤️❤️

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: