Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Ätstörningar

Söndagstankar och ätstörningsproblematiken.

Det är söndag, jag har inte varit ut på någon promenad idag och igår var det heller ingen längre promenad. Ska ut och gå tipspromenad i Kniva senare och tänker att det då kommer ge mig promenad i alla fall. William ska laga köttbullar åt oss till kvällen så enligt mina beräkningar blir det nog i samband med att vi tar promenaden.

Jag pratade med dietisten i veckan. Hon tyckte att jag var stressad och måste tänka till kring kosten och motionen. Det är klart att det blir mer åt tvångsmotions för mig än enbart en skön stund för kroppen. Jag önskar någonstans att intag av mat kunde komma till ett lugn hos mig, men denna sommar har verkligen inte varit bra för mig. Jag har helt tappat rutinerna med frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål med normal motion däremellan. Istället har jag frukost, kanske mellanmål och lunch, glömmer oftast mellanmålet och äter middag och kvällsmålet? Ja du, det är som bortblåst. Det handlar inte om att jag inte vill, utan mer att jag glömmer. Rutinerna är liksom sprängda, jag vet att när jag börjar jobba igen kommer det falla naturligt. Då kan jag lägga in mat efter rasterna och det blir lättare men nu, det går inte.

Det är ett evigt jobb, hur gör andra? Sitter rutiner för mat inne hos alla utom mig? Det känns så, det känns som att nästan alla har rutin och naturligt matbeteende. Jag känner ju inte ens mig hungrig på mellanmål om det nu inte är så att jag startat dagen med två timmars snabb promenad efter frukost men annars. Jag kan lätt vara utan middag, lika så känns det som att jag inte äter så sakta som jag borde. Jag är visserligen sist kvar med maten numera det var jag aldrig förut, men ändå det är svårt.

Antar att det här bidrar till att jag dimper i mitt humör också, känner mig inte helt på topp, jag hoppas det vänder snart.

42 Comments

 1. Alltså det är så himla svårt det här med maten tycker jag. Innan jag blev diabetiker åt jag frukost och middag.. Jag små åt iof där I mellan, mest onyttigt faktiskt.. Nu måste jag ha minst 3 mpl om dagen för blodsockrets skull osv. Tycker de e lite knepigt.. Önskar jag kunde råda dig ❤️

  1. Jag förstår att det blir så, för dig som är diabetiker kanske det blir naturligt också att verkligen ta och få rutiner eftersom man har insulinet att tänka på.

 2. Usch ja det där med mat och träning kan verkligen ställa till det! Jag hoppas det löser sig för dig snart så du kan få må bra! Det förtjänar du

 3. Sommaren överlag är ju jättelätt att man tappar sina rutiner och då kan jag tro då då det är så viktigt för dig just för ätstörningarna att det blir väldigt fokus på det och att det blir en väldigt jobbig grej, men som du säger då man börjar jobba igen kommer man in bättre i rutiner

 4. ja men ja är väldigt dålig på mellan mål särskilt om ja e själv o inga barn hemma glömmer a åta n särskilt oxå på sommaren det är varmt o man vill inte äta
  Hoppas din dag varit bra utan promenader
  vilken fin header så jätte mysig bild på dej kramar

 5. Så fin header, verkligen finfin bild.

  Matproblematik… ja.
  Här har vi nån form av ätstörning både jag å Elin,
  å nä jag skojjar inte… jag verkar fört över mina dåliga vanor på henne,
  nu under sommarlovet så äter vi riktigt dåligt.

  Skönt ändå att Du har kontakt med dietist.

  Om Du kör matdagbok, så Du ser vad Du äter och hur Ditt ätande ser ut under en 14dagars period? Kanske kan Du på så vis få in en vana, typ som jag med mina promenader.

  1. Tusen tack :D. Ja det är ju så där med matbeteende jag tror man liksom ärver dem. Man ser hur någon äter och tar efter. Det blir som en lång felbana liksom. Ja hon är bra men jag lär liksom försöka, ska göra det. Fick tips här från Sandi att prova timer så ska göra det :D.

 6. Nej nu på sommaren när värmen är här så försvinner mina rutiner helt och hållet. Äter inte alls på fasta tider osv. Så du är inte alls ensa om att rutiner försvinner. Kram 🙂

 7. Fina du tack för att du delar med dig❤️ Jag har också haft ätstörning och tänker ofta exakt sådär hur andra gör, om deras rutiner. Jag glömmer så ofta att äta & äter i princip bara en måltid om dagen nu, saknar helt den där känslan av att de är dags att äta. Tror de är viktigt att låta sig tappa de ibland att acceptera att de blir så men sedan ta nya tag, planera sina rutiner och ställa matlarm för att minnas. Massa kramar

 8. Det blir lätt att man hamnar ur rutinerna lite under semestern. Har man småbarn hemma som jag så behöver de ändå hållas:)
  Jättefin blogg du fått förresten:)

 9. Hoppar allt för ofta mat med, det är verkligen inte bra och gör det inte medvetet heller, det bara blir så men måste få in bättre rutiner både för det och motionen, det är verkligen ett av mina top 10 prio framöver

 10. Jag vet helt klart vad du pratar om. Jag äter så dåligt. Jag hoppas oftast över frukost, äter lunch och sedan något på kvällen. De är det. Skulle behövt äta bättre för att må bättre men ja, snart är de tillbaka till rutiner och då kanske de kommer. Kramis

 11. Maten och alla tider är svårt på sommaren med stora barn tycker jag. Alla vaknar olika, jobbar olika tider, är hemma olika och suget efter mat stämmer inte. Nu har jag bestämt sedan två veckor tillbaka att kl: 15 om jag är hemma finns det lunch och kl: 20 middag så får de som kan och vill komma.

 12. Nä då vännen, du är inte ensam, jag har samma problem, glömmer att äta och känner mig inte hungrig. Skulle börja med smoothies igen, men när maken började jobba så hade jag ingen att påminna mig längre. Har du provat larm på telefon? En kompis föreslog det så jag tänkte börja. Mina problem med att inte ha hungerkänsla har tydligen med min barndom att göra enligt psyk.
  Kämpa på vännen, du kommer klara att vända på det ❤❤

 13. GRATTIS på namnsdagen! 🙂
  Själv har jag ingen, men brukar fira då det är Johanna, för det är väldigt nära mitt namn som är Johanne. Kollade nu – GAAAHH!!! – det var igår! Äsch. Det går bra att fira retroaktivt också 😉
  Sen brukar jag slå till den 27 december också då jag säger: Idag är det Johannes namnsdag. Funkar det med 😀

 14. Förstår verkligen att det är tufft för dig, då jag också ramlat in i en negativ period också. Ett tips är att ställa in någon form av timer med motivation.

  10:00 mellanmål. Du förtjänar att äta som vem som helst.

  Detta var bara ett exempel men kämpa på!
  Kram

 15. Va fint o få hjälpt med kött bullar det blev jag sugen till med potatismos . Bra du har någon som kan hjälpa den med stressen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: