Varför jag säger nej till plast.

IMG_7264

Jag har funderat ett tag på att skriva detta, jag började plastbanta 2014. Jag sålde och slängde då ut allt med plast från köket. Övergick till att istället använda glas och naturmaterial. Det blev helt enkelt så när jag läste om giftet som finns i plast men även hur plastpåsar dödar våra hav. Vi är nästa alla ganska på det klara med att man inte ska slänga olja i haven eller förorena vår natur, men när det kommer till plast och dess inverkan på naturen tycks det vara svårt att ta in problematiken. Plastpåsar är ett stort problem i våra vattendrag, jag har sett bilder på hur djur krupit in i påsarna och sedan dött. Jag skaffade mig tygkassar och handlar numera alltid med tygpåsar, det här är så enkelt att ta med sig. Man kan alltid ha med sig en tygpåse, den tar ingen plats och det är enkelt att packa i dem. Tygpåsar gör även att man sparar pengar, för varje 2 krona som du betalar vid varje köp tänk dig då hur mycket påsar du får men även hur mycket pengar du skulle spara om du bara struntade i den där påsen.

Lika är det i andra butiker, jag tackar nej till påsar. Varför ska jag ha en kasse för att bära kläder i? Jag kan lika gärna lägga ner kläderna i min tygkasse, för så här är det plastpåsarna är ett problem. Om man kan minska användningen av plastpåsar varför gör man då inte detta? Jag fick höra för några år sedan att det ses som snålt att inte ta en påse, jag tänker att ställs jag mellan att utses som en snål person och rädda ett liv så är valet ganska enkelt. Jag är hellre en som folk tror är snål än någon som dödar helt i onödan.

Nästa gång du går till affären, fundera på om du verkligen behöver den där plastpåsen? Om den är värd 2 kronor och djur som kvävs ihjäl, eller om du faktiskt kan plocka med dig en tygpåse istället.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

32 thoughts on “Varför jag säger nej till plast.

 • 12 oktober, 2016 at 14:01
  Permalink

  Intressant inlägg. Jag försöker tänka mig för en extra gång innan jag skaffar plastprodukter till dottern men i övrigt har jag inte tänkt närmare på det.

  Reply
  • 13 oktober, 2016 at 12:32
   Permalink

   Ja det är ett miljöproblem med plast så jag hoppas att fler känner att dem vill tänka till kring ämnet 🙂

   Reply
 • 12 oktober, 2016 at 16:43
  Permalink

  Bra inlägg! 🙂

  Sv:Tack så mycket 🙂
  Känns lite bättre idag iaf 🙂

  Kramar tillbaks 😉

  Reply
  • 13 oktober, 2016 at 12:32
   Permalink

   Jättekul att det uppskattades :D. Hoppas det väcker en tanke hos dig 🙂

   Reply
 • 12 oktober, 2016 at 16:56
  Permalink

  Bra skrivet! Har själv tänkt på detta många gånger och har skaffat mig tygpåsar för att slippa ta plastpåsar men det är otroligt hur många gånger jag glömmer dom hemma när jag ska handla!:/

  Reply
  • 13 oktober, 2016 at 12:32
   Permalink

   Prova lägga tygpåsen i din vanliga handväska om du har en sån, eller lägg ner plånbok eller nycklar i den. Så kommer man automatiskt ihåg att alltid ta med en 🙂

   Reply
  • 13 oktober, 2016 at 12:31
   Permalink

   Kul att det uppskattades och hoppas ämnet väckte en tanke hos dig 🙂

   Reply
 • 12 oktober, 2016 at 17:34
  Permalink

  Jättebra inlägg! Jag ska verkligen tänka mer på detta i framtiden.

  Reply
 • 12 oktober, 2016 at 18:09
  Permalink

  bra inlägg! jag har med mig en tyg kasse som in mormor har gjort 😀 kram

  Reply
 • 12 oktober, 2016 at 18:14
  Permalink

  Jag hade faktiskt ingen aning om det här! Tack för upplysningen! Ska absolut försöka använda mindre plast och plastpåsar osv! 🙂

  Reply
  • 13 oktober, 2016 at 12:29
   Permalink

   Ja gör det :D. Ju fler vi är som säger ifrån desto större påverkan kan vi göra för att avveckla plasten 🙂

   Reply
 • 12 oktober, 2016 at 19:09
  Permalink

  Hejsan
  Jag håller verkligen med dig angående plast påsar.
  Hoppas att du mår lite bättre nu.
  Mitt liv åker bergochdalbana nu .
  Tackar flör din fina blogg

  Reply
  • 13 oktober, 2016 at 12:28
   Permalink

   Visst är det bra :D. Fler borde gå över till papper eller tyg 🙂

   Reply
 • 12 oktober, 2016 at 19:50
  Permalink

  Jag gillar att du är så medveten om plasteländet.Visst tänker man på det och är absolut medveten om hur mycket gift plast innehåller.Det är sorgligt hur tillverkare struntar i hur det påverkar oss.Hur f.. är det ens möjligt att ha hormonstörande plaster i till exempel nappar och nappflaskor? Var finns tillsynsmyndighetern? Jag har faktiskt en papplåda som jag tar med mig in i affären när jag handlar.Jag tycker att det dessutom är väldigt praktiskt istället för att fippla med plastkassar som är otympliga och som välyer så lätt i bilen.Annars är det svårt att hitta alternativ till plastförpackningar.Till exempel BOB saft finns endast i plastflaskor.Önos är glas men väldigt mycket dyrare också.Men jag är medveten och försöker hitta alternativ.

  Reply
  • 13 oktober, 2016 at 12:25
   Permalink

   Ja det är hemskt! Köper sällan saft och sånt, men brukar köpa i glas även om det är dyrare tycker det är godare med :D.

   Reply
 • 12 oktober, 2016 at 20:22
  Permalink

  Tygpåse har min mormor och jag har faktiskt köpt mig en egen, även fast att jag aldrig har använt den. Glömmer alltid bort den! Men den var tänkt till att handla med eller ge bort den till min älskade mormor! 🙂

  Sv; ja, det håller jag helt med om! Det var faktiskt oerhört kul 😀

  Reply
  • 13 oktober, 2016 at 12:28
   Permalink

   Dem är jättebra, man kan ju se till att lägga ner saker i dem som man behöver så glömmer man inte bort den 🙂

   Reply
 • 12 oktober, 2016 at 20:30
  Permalink

  Vi har köpt en påse i tyg och en i plast som vi använder när vi handlar, så köper aldrig i affären. Vi kör avfallspåsarna istället, de är mer miljövänliga. Vi såg något program om det i sommras.

  Reply
  • 13 oktober, 2016 at 12:27
   Permalink

   Jättebra! Det är så viktigt att verkligen sprida denna kunskap 🙂

   Reply
 • 12 oktober, 2016 at 20:49
  Permalink

  Jättebra inlägg, ska verkligen börja ta och tänka mer på det!!

  Reply
  • 13 oktober, 2016 at 12:27
   Permalink

   Tack! Ja tänk till på den saken :). Det är viktigt att försöka göra något åt plastproblemet 🙂

   Reply
 • 12 oktober, 2016 at 22:24
  Permalink

  Tänker man till så som du skriver så är det ju inte alls bra

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: