Dark Mode Off / On
Författarens egna ord.

När man hör någon säga till en person att: DU borde tänkt dig för innan du skaffade en till!

Jag måste få ventilera mig om en händelse jag upplevde här i veckan. Jag befann mig för att välja tapeter. Helt plötsligt börjar det höras upprörda röster bakom mig. Det är en kvinna och personal från stället som har en dispyt om lägenheter. Det hela handlar om att kvinnan som tydligen går på aktivitetsstöd vill ha en större lägenhet. Hon bor i en tvåa med två barn, bostadsbolaget säger då att man bestämt att inte ge större lägenheter än just tvåor till personer med aktivitetsstöd eller socialbidrag.

Jag försöker att inte lyssna, men det blir svårt eftersom rösterna höjs. Kvinnan säger då uppgivet och aningen irriterat ”MEN jag har ju en tredje på väg”, det är här nu det obekväma sker. För personalen svarar kvinnan med ”HADE jag varit du, hade jag inte skaffat en tredje om jag inte haft ett jobb. DU borde tänkt till före”.

Nu är det ju så att man får tycka och tänka vad man vill. Men sånt där säger man väl ändå inte till någon? Jag blev alldeles paff, och började känna att det där med att välja tapeter var svårare än svårast. Dels för att jag avskyr såna där situationer när folk bråkar och är upprörda, men även för att jag har så grymt svårt att koncentrera mig fortfarande på en sak eftersom jag har utmattningssyndrom.

Kvinnan började med att hon behövde större, och personalen säger åter igen att det var väldigt olägligt av henne att bli gravid igen. Personligen känner jag väl att ingen har med den saken att göra? Och än mindre har man väl rätten att slänga något sådant i ansiktet på något? Kvinnan ifråga går med orden ”JAG tycker ni har väldigt konstiga regler” och personalen bemöter detta med ”JA tyck det då!!!”. Nu jobbar inte jag med sånt här, men rent spontant ger det väl inte ett speciellt bra intryck utåt att sätt säga så där. Kvinnan kommer ju förmodligen inte tala speciellt bra om stället? Eller?

Sedan händelsen har jag gått runt och grubblat i detta. Mest för att jag är som en svamp med sånt här. Jag suger åt mig konflikter och mår dåligt av dessa själv. Jag tänker på kvinnan. Ibland önskar jag bara att man slapp se saker så inte allt åkte rakt in i mitt system hela tiden. Jag önskar jag hade ett filter som kunde filtrera bort sånt här, så jag slapp fundera och ta till mig andra människors känslor. Men så här är det väl när man är HSP antar jag, man kommer alltid få allt på sig oavsett man vill eller inte.

Hur är ni? Brukar ni ge er in i diskussioner eller blir ni som jag. En sådan som blir förstenad och bara mår dåligt? Jag tror inte någon av kategorierna är fel, jag tror båda gör rätt. Bara det att man är olika människor och reagerar olika på olika saker.

54 Comments

  1. Eller hur :-o. Jag blev helt mållös och sen vad gör man själv? Man känner sig dum som står bredvid, men samtidigt vet man ju inte vad man ska säga eller göra heller? Folk kan ju bli ännu mer förbannade om man lägger sig i. Menar alltså båda :/.

 1. Hatar verkligen när folk kommenterar andras livsval, blir så irriterad. Men jag är som du, håller mig utanför. Om det inte handlar om personer jag känner, såklart. Men okända människor vill jag inte gärna diskutera sådant med.

 2. Men fy vilken hemsk kommentar! Vem säger så till en annan människa?! Förstår verkligen att du blev upprörd. Jag är oftast som du, att jag blir förstenad, men när folk går på mig personligen har jag blivit bättre på att säga ifrån.
  Det jag blir glad av när jag läser det här inlägget är iallafall att du reagerar, det betyder att du nånstans inte tycker att det här är okej <3
  sv: åh, dom är ju sååå goda! Kommer lätt att köpa Jalapeno Poppers igen 😀

 3. Men stackars henne. Vilket fruktansvärt mottagande från personalen. Hade jag varid där hade jag nog gått därifrån i protest och varit väldigt noga med att övrig personal forstod att det var därför jag gick. Hur kan man säga något sådant till någon annan människa! Förstår att du blir upprörd och tänker mycket på det..

 4. Utan att lägga någon som helst värdering i om ett tredje barn är ”smart” eller inte i kvinnans situation så tycker jag det verkar ha varit ett väldig oprofessionellt bemötande av bostadsbolaget. Personalen borde ha nöjt sig med att förklara rådande regler för henne och hänvisat till dem, de har ingen rätt att angripa henne på ett personligt plan på det sättet tycker jag.

  1. Ja precis, den värderingen kan man ju hålla för sig själv. Vad som är rätt och fel spelar ju liksom ingen roll kan man tycka. Alla gör ju som man vill. Men vad man tycker säger man ju inte bara till folk 😮

 5. Jag är en person som inte brukar lägg mig i, utan jag brukar mer gå runt och tänka på det. Men försök att inte tänka på det (även fast det är sjukt svårt) och ha en fin söndag!<3

 6. Men fy vad otrevligt sagt! Hon har väl ingen aning om någon bakgrund eller något, och ändå – så säger man ju inte! Men vissa personer säger ju verkligen precis vad dom tänker..

 7. Jag skulle aldrig ge mig in i en diskussion mellan andra som inte rör mig. Däremot tycker jag att det är mer illa av personen som kommeterade kvinnans graviditet än det var av kvinnan att behålla barnet.

 8. Väldigt oproffisonellt bemötande av personalen jag tycker det inte är okej. Förut var jag likadan jag stelnade/blev chockad, idag brukar ja lägga mig i diskussioner om jag känner att den ena partern blir utskämd offentligt på något sätt. Kram fina 🙂

 9. Men vad oproffsigt! Finns ju inget som säger varför kvinnans blev gravid och det är inget man kan ifrågasätta. Tycka får man väl göra om allt men då kan man låta bli att säga det.

 10. ja kan bli jätte arg efteråt varför jag inget sa.. så säger man verkligen inte hade blivit rasande Kanske inte ens va meningen att det skulle bli ?? usch
  folk tänker sej inte för

  Önskar dej en fin måndag kram

 11. Är det två vuxna människor hade jag absolut inte lagt mig i, en helt annan sak om det är en vuxen som skriker eller är arg på ett barn, då lägger jag mig i. Två vuxna personer kan argumentera stör mig inte alls, bra att kunna ventilera och det kunde tydligen båda enligt din beskrivning.

 12. Jobbigt att vara med på ett hörn och höra sånt 🙁 Och nä jag tycker absolut inte någon har rätt att säga så. Vi gör olika val och håller inte med varandra om allt men val måste ändå respekteras..

 13. Näe ger mig aldrig in i sådant som jag inte har att göra med men ibland kan man ju inte låta bli att lyssna. Sen är det mannen som får diskutera med mig, haha. Men känns väldigt skumt att personalen på stället säger något sådant! Väldigt oproffessionellt.

 14. Märkligt hur en del bemöter andra. Tycker att det är upp till kvinnan att skaffa en tredje om hon vill, vad hon har för skäl till detta har inte personalen med att göra.

 15. Bra att du tar upp detta och skriver om det, tycker jag!
  Jag blir som du, typ förstelnad och chockad ..
  Väldigt märkligt beteende av personal på en affär, där skulle inte jag vilja handla ..

  Kramar

 16. Jag är inte konflikträdd av mig och kan ganska lätt gå in i diskussioner MEN jag skulle nog låtit detta vara. Jag är inte så inne i barnämne och skulle därför hållit mig borta…
  Men det är svårt att avgöra här hur jag själv skulle göra, isf skulle jag nog försökt vara diplomatiskt men troligen skulle jag gått därifrån för allt med barn&människor är inget jag lägge energi på faktiskt… hårt men sant! Är mer för Djur&Naturen faktiskt.
  Ha en fin vecka tjejen =)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: