Våren har en förmåga att bringa fram rörelseglädjen inom mig. Jag vill röra mig på våren, tycker om känslan av att ta mig på en promenad och bara gå en stund. Lyssna på någon pod eller prata med en vän, i andra fall så bara lyssna på fågelkvitter.

Något jag upplever nu genom min promenader är att fler och fler människor är i rörelse. För varje dag som går syns det något nytt, det är snö som försvinner och vattenflödet som ökar. Det är människor som går med sina hundar och glatt hälsar när vi möts, alla är så glada vi ler mot varandra. Det är en stor skillnad att gå en kall vintermorgon mot en varm vårdag. Människor är mer villiga att tala med varandra, att se varandra i ögonen och hälsa.

Jag talade ofta med människor som kommer från andra länder. De berättar ofta om uppfattningen de får från andra om hur aviga vi i Sverige är mot nya människor. De jag mött berättar sedan att deras personliga uppfattning är att; “Det är inte sant, ni är alltid vänliga och hjälpsamma“, min teori är att det dels beror på vart man bor, samt att rötägg finns överallt. Jag tror även att det kan bero på när i tiden man besöker Sverige. Vintertid är vi inte speciellt sociala, det tror jag beror på det mörker vi lever i som gör oss slöa och trötta. Medan under vår och sommar blir vi sociala och vill umgås, kanske för att vi då får i oss D-vitamin från solen. Jag tror även att många svenskar är blyga och reserverade mot människor tills vi känt in oss kring vem det vi precis möter.

Det är nämligen så att det jag läst att en uppfattning om svenskar är att, om du lär känna oss har du en vän för livet. Det är nog så, vi vårdar våra vänskapsrelationer högt och visar varandra respekt. När du blir vän med en svensk får du en vänskap på djupet, vi lyssnar och bryr oss. Inte alla så klart, vi måste ju komma ihåg att alla är olika. Men jag tror flertalet av oss är väldigt vänliga egentligen.

Jag tror kraften av solen och D-vitamin har en stor påverkan på vårt humör, för nu lever vi upp igen vi i mörka Sverige. Vi är gladare, snart sitter vi längsmed strandserveringar eller uteserveringar och pratar och skrattar högt. Vi njuter av D-vitamin med sin lyckosamma kraft. Nu är solen här, äntligen blir vi trevliga igen!

26 kommentarer

 1. Vilket bra och sant inlägg! Tror helt på det du skriver, att årstiden påverkar oss på många sätt och hur vi upplever varandra. Kan inte annat än att hålla med. Fint svar du skrev hos mig. Det värmde!

 2. D-vitaminer är jätteviktiga året om!! Men visst är det så att våren väcker även människan ur idet.. Helt plötsligt ser vi grannarna.. ?

 3. Håller med, tror typ hela Sverige går i mentalt ide på vinterhalvåret.. men när vårsolen kommer kryper vi ut ur våra grottor och blommer ut, haha! ?☀

 4. Det där med att svenskar är reserverade skojade jag med en kanadensisk beauty guru om på Twitter för ett par år sedan. Han tyckte att det var så roligt att han skickade ett doftljus från Givenchy i present och lovade att aldrig sätta sig sidan om mig på bussen om vi skulle mötas där 😉 Tror mycket på att det är som du skriver. Svenskar överlag kanske inte är de mest öppna till en början, men väldigt hjälpsamma när isen väl är bruten.

 5. Precis vad jag också hört! Att vi är svåra att komma nära men att vi är supersnälla, raka och ärliga. Här i Tunisien har vi alltid haft jättebra rykte som trevliga och snälla, och bra kunder. 😛 Men som sagt, verkar vara svårt för invandrare i början att hitta svenska vänner.
  Påminner om en gång när vi lånade gräsklipparen av en svensk granne. Han kom och lämnade den till oss (en sån där som tillhör hyresföreningen så alla får turas om) och gubben gav han ett stort knippe färsk mynta (vår egenodlade så inget konstigt, haha) som tack. Var artig och tackade killen som kollade på maken som om han hade 4 ögon och tentakler, tog myntan och sen småjoggade därifrån med panikslaget ansikte. SÅ awkward. Vi stod kvar där som fån, haha. Gubben min konstaterade den dan att vi kanske inte skulle få några svenska vänner i grannskapet. 😛

  1. Spännande det där :). Här där jag bor är vi också väldigt öppna så många som flyttat hit från olika delar av världen känner sig alltid välkomna här. Det är jättefint :).

 6. Ja håller med härligt att se människorna kommer som ut då värmen kommer men ja.. nu är de inte så kul här men i torsdags!!

 7. Jag håller med om det du säger att människor allmänt blir mer sociala och pratglada när våren och sommaren kommer! Det är som att alla kliver tillbaka ut ur sitt ide och plötsligt är fyllda med ny livsglädje.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: