Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Högkänslighet

Val idag, val jag gjort och val jag ska göra.

Det är val idag, även om jag redan nyttjat min rösträtt i form av att förtidsrösta är det ändå idag det är valdagen. Dagen innan man vet någonting mer än det lilla val man själv gjort. Jag tänkte skriva om val idag, inte i politisk mening utan ur mitt liv om valet av livets vägar.

När jag började blogga 2004 hade jag gjort det största valet hittills i mitt liv. Jag hade valt att bli mamma. Jag valde att skriva ner allt som skedde under graviditeten i min dagbok på en sida vid namn Lunarstorm. Varje dag skrev jag om livet, hur det kändes och delge mitt liv för människor jag kände eller som var totala främlingar för mig egentligen. Jag valde att utan jobb, utbildning och även partner bli mamma. Det beslut jag aldrig ångrat, men ett val som var helt rätt för mig.

Utöver detta livsavgörande val så gör jag precis som andra val hela tiden. Val som på ett eller annat vis banar vägen i mitt liv, vissa val kan jag styra andra är med påverkan av någon annan. Någonstans är det ändå mina egna val som oftast känns bäst i magen, valet där jag lyssnat på mitt hjärtas röst.

Men så finns det val efter vägen som jag inte kan påverka, val jag blir tvingad till att ta del av och som får mig att må dåligt. Jag är en orolig själ, jag tror många gånger att jag nog inte är skapad för denna stressade del av världen. Jag borde bo i ett lugn, där valen inte var lika livsavgörande. Där jag själv tog hand om mitt utan påverkan av alla faktorer som stressar mig dagligen. Där jag slapp ha en rädsla över att bli sjuk, eller slippa rädslan över att träffa någon jag inte vill möta.

Jag önskar mig en lugn plats där livet bara fick vara, där jag kunde andas frisk luft utan att känna att jag måste prestera något eller göra andra i min väg glada. Där jag slipper överanalysera varje litet ord någon sagt till mig eller om mig. Jag önskar mig fri från känslan av att oroa mig över livet och de val jag gjort eller kommer göra idag och främst framtiden. Jag önskar mig fri från att av ett minne svepas över med ångest över något som skedde i min barndom, ungdomsår eller i vuxen ålder. Jag önskar mig fri från känslan att alltid planera för framtiden, att alltid se katastrofer kring mig som är min strategi för att överleva.

Med trauman som jag upplevt, har mitt huvud lärt sig att ha en plan för allt. Plan för att slippa drunkna när nästa katastrof inträffar, jag vet att när något känns för bra kommer käftsmällen att smasha mig tillbaka till verkligheten så som den är.

Det finns val som gjort mig lycklig som valet att bli mamma. Men så finns det val som gjort mig olycklig och som jag omöjligt kunnat påverka för livets väg tagit mig ditåt.

Jag önskar mig fri från min inre oro, jag önskar mig fri från val som skrämmer mig och val jag inte kan påverka. Jag önskar så att min psykolog och det faktum att jag går och pratar med någon äntligen ska få mig att våga tala, att reda ut vägen och att bli fri. Att jag är en känslomänniska är konstaterat, att jag lider av PTSD lika så, men jag vill bli fri så som fåglar på himlen. Fri att andas och fri att leva mitt liv utan oro, men något sker runt mig. Jag gråter hos psykologen numera. Jag har aldrig gråtit tidigare, trots att jag gått hos skolpsykologer, skolkuratorer, BUP och öppenvården. Trots att jag gått hos terapeuter som vuxen har ingen lyckats nå mig där på insidan, eller fått mig att öppna min mörka box.

Men nu hon min psykolog har på något vis lyckats öppna min lilla box och alla mina känslor flödar ur min kropp. Jag gråter, stundvis skriker mitt inre. Jag har upplevt sorg, katastrof och vrede. Ilska och ledsamhet, men även mycket kärlek i mitt liv. Tyvärr har sorgen, ilskan, vreden och rädslan till slut fått övertaget kring mig fullt ut. Trots att jag aktivt gjort val för att hamna här, så kom jag hit en dag. Men det viktigaste valet jag gör i livet just nu är att äntligen bli fri från mina inre demoner. Fri från rädslan, fri nog att kunna andas. Jag gör det viktigaste valet i mitt liv just nu, jag väljer vägen att bli totalt fri!

47 Comments

  1. Så bra inlägg om olika livsval och hur man kommit fram med hjälp val längs vägen. Hoppas att du får prata ur dig det som gjort ont under livet och att det får dig att må bättre, klokt val att be om hjälp tycker jag 🙂

  2. Vad härligt det låter, den där friheten.. Det är bra att din psykolog lyckats nå dig på det sättet. Hoppas du får känna dig sådär fri snart. <3

  3. Jag känner i gen mig en del, stressen och pressen man känner inför ett samhälle. Att kunna prestera och göra bra väl oavsätt vad. Men dom valen man gör som blir bra för en själv, är ändå mer viktiga val känner jag många ggr. Även det är viktigt i vårt samhälle vem som styr upp det, är de minst lika viktigt att vi själv mår bra i oss själva!??

  4. Så starkt av dig att skriva den här texten. Jag gjorde också valet att bli mamma utan partner och det är det bästa valet jag har tagit. Att leva i ett lugn utan stress skulle jag också vilja göra. Jag hoppas verkligen att du kommer känna dig fri en dag. ?

    1. Tack, den är tagen direkt ut hjärtat. Visst är det så ett fint beslut. Jag har haft turen i att min sons pappa och jag är vänner fastän vi inte är ett par. Men det är ändå ett starkt val i livet :).

  5. vi ska oxå iväg o rösta idag 😀

    de e så underbart att få bli mamma 🙂 haha ja lunarstorm, lite synd att den sidan inte finns längre haha

    glöm aldrig hur stark du är <3

  6. Väldigt starkt skrivet, och jag kan relatera till en hel del av dina ord. Ibland väljer man rätt, ibland fel, och ibland väljer livet åt en för att man inte tänkte på att välja. Jag har också gått igenom fruktansvärt mycket, men har förträngt och inte klarat att berätta. Nu när jag tillsist gått sönder vill jag inget hellre än att bli fri från allt. Jag vill bosätta mig på en enslig plats och slippa bördan av alla enorma prestationskrav. Jag vill bara få vara, och vägen till att resa mig igen går nog via frihet. Jag har alltid lyckats resa mig från livets hårda käftsmällar, men den senaste tog nästan livet av mig.

  7. Känner absolut igen mig i det du skriver 🙂 Att bli mamma är verkligen det finaste man kan bli. Hoppas du får en fin söndag kommer bli spännande att följa valet ikväll 🙂

  8. Jag tror (eller vet ;-)) att kroppen lär sig av det som hänt tidigare, det lagras så att säga i minnesbanken, och just oro är en sån sak som triggar och gör att kroppen är bered på strid med den sabeltandade tigern trots det varit utrotad i tusen år
    Jag har ju en liknande stress, oro eller ångest, jag är ständigt i beredskap, min kropp kan icke slappna av.
    Nu påstår jag icke att jag VET exakt hur Du känner och mår, men jag tror jag har en aning och kan säga att jag förstår.
    Att välja rätt och veta att det blir bra är svårt, att välja må bra låter enkelt men är inte en enkel uppgift.
    Det enda vi vet är att just nu så lever vi…

  9. Val är nog det vi gör mest om dagarna tror jag… Val när vi skall kliva upp, val om vad vi skall äta, ha på oss för kläder, vad vi skall hitta på under dagen.. osv… Ibland är våra val även hur vi skall må… Val val val – hela tiden =) Hehehehe…

  10. Så jättefint skrivet. När jag kom till sista stycket om att du börjat gråta kände jag en lättnad, även om jag inte är riktigt säker varför. Kanske för att det känns som att gråta är det som man behöver ibland. Och som du skriver så har du nu öppnat dig, och det är ju då det är möjligt att ta dig vidare eller just bli fri. Jag hoppas verkligen det blir så för dig och att du blir fri demonerna. <3

  11. Känsligt inlägg, men bra! Tårarna hjälper oftast en att må bättre!

    Svar: Han hade syskonens namn på handlederna och det var ju någon som bytade namn för 1 1/2 år sedan haha räcker upp handen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa