Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Läraryrket

Lärare: Årets decemberbok – Jul i Stora Skogen av Ulf Stark.

admin-ajax.php
I år läser jag den här boken för klassen. Det är jättefina bilder, och jag har elever som alla hänger med i texten och ställer frågor. Jag tycker om boksamtal och lägger tid på läsförståelse. Jag insåg igår när jag läste denna bok med de fina bilderna hur viktigt det är med bilderböcker även för barn som går i skolan. Eller det är något jag ofta tänker på, när vi har högläsning har jag alltid smartboaden igång och googlar ord och bilder. Även om man kan se bilder i huvudet är det ju även bra med bilder som syns.

Som lärare använder jag många olika metoder och redskap hela tiden, kanske för att jag fortfarande efter dessa år provar mig fram. Igår lärde jag ut nians multiplikationstabellen på 3 olika sätt, först genom saga, sedan genom sång och sist med fingrarna.
Det väl även kul när en kollega besökte klassen igår mitt under vår matematiklektion och säger; OJ så många lärstilar du har igång samtidigt. Jag reflekterar inte över saken tillräckligt det vet jag, eftersom jag sagt till eleverna att använda alla ytor vi har i klassrummet under lektionerna är de verkligen precis överallt när vi jobbar, men de jobbar också. Någon sitter vid arbetsplats, någon sitter i ett hörn, några sitter tillsammans och diskuterar matematik, en tredje står vid pulpeten och skriver, några ligger på mage på golvet och jobbar. När dem kör fast börjar dem med att fråga en vän och sedan om de inte kan hjälpa frågar dem mig.

Jag kallar mig ingen superpedagog, jag examinerades 2012, men jag tror på att låta barn hitta sin egen studieteknik och att barn är kompetenta nog att själva komma på hur dem lär sig saker, men med stöd av vuxen ibland.

Det slår mig dagligen numera hur glad jag är över mitt jobb. Det här yrket är så spännande och utmanande på samma gång.

Jul i stora skogen hittar du här, jag har dock lånat boken av en kollega.

38 Comments

  1. Håller med dig i vad du skriver, de hittar ofta ett sätt att lära sig. Den boken skulle jag vilja köpa har varit ute efter en julbok till lillan, för den finns väl att få tag på?

    Kram

  2. Så är det. Barn behöver inte bli tillsagda för att göra sitt bästa utan de behöver ju få använda sin fantasi lite också. Så det tycker jag var bra gjort av dig och kul med bilderbok. Ulf Starks böcker läste jag mycket för min brorsdotter 😀

    Sv; kul att du gillade inlägget! 😀

  3. Tycker det låter riktigt klokt det du säger och vad givande jobb du har och kan tro det är en toppenbra bok

    Ja hoppas på sätt och vis att vi slipper undan, men visst vore det skönt att då det gjort, men inte till jul =D/:(

  4. Tycker det e bra att använda olika metoder o at man gör som man tycker e lättast sjuälv o kanske oxå lär sej bäs utav dem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa