Lärare: Årets decemberbok – Jul i Stora Skogen av Ulf Stark.

admin-ajax.php
I år läser jag den här boken för klassen. Det är jättefina bilder, och jag har elever som alla hänger med i texten och ställer frågor. Jag tycker om boksamtal och lägger tid på läsförståelse. Jag insåg igår när jag läste denna bok med de fina bilderna hur viktigt det är med bilderböcker även för barn som går i skolan. Eller det är något jag ofta tänker på, när vi har högläsning har jag alltid smartboaden igång och googlar ord och bilder. Även om man kan se bilder i huvudet är det ju även bra med bilder som syns.

Som lärare använder jag många olika metoder och redskap hela tiden, kanske för att jag fortfarande efter dessa år provar mig fram. Igår lärde jag ut nians multiplikationstabellen på 3 olika sätt, först genom saga, sedan genom sång och sist med fingrarna.
Det väl även kul när en kollega besökte klassen igår mitt under vår matematiklektion och säger; OJ så många lärstilar du har igång samtidigt. Jag reflekterar inte över saken tillräckligt det vet jag, eftersom jag sagt till eleverna att använda alla ytor vi har i klassrummet under lektionerna är de verkligen precis överallt när vi jobbar, men de jobbar också. Någon sitter vid arbetsplats, någon sitter i ett hörn, några sitter tillsammans och diskuterar matematik, en tredje står vid pulpeten och skriver, några ligger på mage på golvet och jobbar. När dem kör fast börjar dem med att fråga en vän och sedan om de inte kan hjälpa frågar dem mig.

Jag kallar mig ingen superpedagog, jag examinerades 2012, men jag tror på att låta barn hitta sin egen studieteknik och att barn är kompetenta nog att själva komma på hur dem lär sig saker, men med stöd av vuxen ibland.

Det slår mig dagligen numera hur glad jag är över mitt jobb. Det här yrket är så spännande och utmanande på samma gång.

Jul i stora skogen hittar du här, jag har dock lånat boken av en kollega.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

38 thoughts on “Lärare: Årets decemberbok – Jul i Stora Skogen av Ulf Stark.

 • 1 december, 2015 at 15:10
  Permalink

  Vilken sund syn på lärande! Hoppas att Lilly får en lika bra lärare när det väl är dags för henne 🙂

  Reply
  • 2 december, 2015 at 20:04
   Permalink

   Roligt att höra det :). Jag tror på den metoden, skolan ska vara rolig, inspirerande och lärorik på samma gång :).

   Reply
 • 1 december, 2015 at 16:41
  Permalink

  Håller med dig i vad du skriver, de hittar ofta ett sätt att lära sig. Den boken skulle jag vilja köpa har varit ute efter en julbok till lillan, för den finns väl att få tag på?

  Kram

  Reply
  • 2 december, 2015 at 20:19
   Permalink

   Det är ju så, klicka på länken nertill i inlägget här :). Där finns den med på bokus 🙂

   Reply
 • 1 december, 2015 at 17:01
  Permalink

  Så är det. Barn behöver inte bli tillsagda för att göra sitt bästa utan de behöver ju få använda sin fantasi lite också. Så det tycker jag var bra gjort av dig och kul med bilderbok. Ulf Starks böcker läste jag mycket för min brorsdotter 😀

  Sv; kul att du gillade inlägget! 😀

  Reply
  • 2 december, 2015 at 20:18
   Permalink

   Absolut, jag tror på barn. Dem är oftast bättre än vuxna på saker också 🙂

   Reply
 • 1 december, 2015 at 17:06
  Permalink

  Jag minns när jag var mindre och vi hade lässtund i skolan, ibland läste vi själva och ibland så läste lärarna. Jag gillade stunderna när lärarna läste. Vi läste mycket under december månad. 🙂

  Reply
  • 2 december, 2015 at 20:18
   Permalink

   Det är roligt, jag tycker högläsningen är viktig. Många gånger är det då eleverna får höra orden och förstår dem 🙂

   Reply
 • 1 december, 2015 at 18:09
  Permalink

  med ett par strumpor i ull så är det fixat 😀 Jag är också lärare, hur länge har du varit verksam?

  Reply
  • 2 december, 2015 at 20:16
   Permalink

   Jag har varit utbildad lärare sedan 2012 och arbetat sedan dess :).

   Reply
 • 1 december, 2015 at 19:15
  Permalink

  Det låter sjukt spännande och samtidigt väldigt mysigt! 🙂

  Reply
 • 1 december, 2015 at 20:51
  Permalink

  Kan tänka mig att den är bra 🙂 den ser mysig ut 🙂

  Reply
 • 1 december, 2015 at 21:41
  Permalink

  Tycker det låter riktigt klokt det du säger och vad givande jobb du har och kan tro det är en toppenbra bok

  Ja hoppas på sätt och vis att vi slipper undan, men visst vore det skönt att då det gjort, men inte till jul =D/:(

  Reply
 • 1 december, 2015 at 22:46
  Permalink

  Tycker det e bra att använda olika metoder o at man gör som man tycker e lättast sjuälv o kanske oxå lär sej bäs utav dem

  Reply
  • 2 december, 2015 at 19:53
   Permalink

   Det tycker jag med, är ju därför jag arbetar så iofs :).

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: