Dark Mode Off / On
Läraryrket

Ledarskap.

Ibland funderar jag kring att mitt arbete som lärare. Som lärare är det viktigt att ha en stark ledarkaraktär. Även om mina elever nu är runt nio år så behöver man ändå kunna leda dem. Jag har många gånger funderat kring hur det skulle vara att leda vuxna. Hur gör man när man leder vuxna, och vad ska man tänka på. Jag kom över en sida som arbetar med just ledarskap. Detta tycker jag är väldigt spännande och jag läste på lite granna. Där står det att lyhördhet är otroligt viktigt, detta tror även jag på. Som ledare i skolan är jag väldigt lyhörd. Jag tar mig tid och känner in mina elever, detta tror jag dock många kanske inte gör när det kommer till vuxna på samma sätt. Där förväntas man mer en hårdare kommunikation. Inte alltid men ofta, trots detta tror jag att de flesta föredrar ledare som är lyhörda och kan känna av vad personen behöver. Lexeq.se erbjuder chefer ledarskapsutbildningar, och trots att jag inte är chef själv skulle jag gärna vilja gå något liknande. Detta då jag inte fått speciellt mycket om ledarskap i min utbildning. Det är ganska galet, men lärarutbildningen jag gick var mer teoretisk än praktisk vilket gjort att jag blivit självlärd i mitt ledarskap. Jag tror faktiskt alla som arbetar med människor borde gå utbildningar som dem Lexeq erbjuder, det skulle nog vara nyttigt för de flesta människor. Eller vad tror ni?

12 Comments

  1. Verkligen ledarskap är viktigt i läraryrket, där man måste kunna veta och även anpassa sig till olika grupper med olika åldrar!

  2. Att du inte fått någon praktisk ledarskapsutbildning alls låter förvånande. Man måste väl iaf få någon form av coaching så man vet vad som är ”rätt och fel”? Ledarskap tror jag dessutom att man behöver vidareutveckla hela tiden. Jag tycker du ska leta redan på någon kurs eller motsvarande som du kan gå. Kul att du har funderat kring detta och har ambitioner 🙂

    1. Helt galet nog ingår inte sånt i lärarutbildningen förutom VFU då men det är ju inte samma sak. Tycker det är helt galet, nu är jag visserligen upptränad efter några år inom jobbet men tycker om utmaningar :).

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: