Bilden tog jag på mig och William i söndags när han byggt en koja åt oss.

Men då till ämnet! Nu ska här skrivas om min IBS som stoppar mig i vardagen. Ballongmage, uppblåst, gasfylld och alltid i ett behov av toalett. 

Att planera varje dag efter att veta hur magen ska reagera. Det är inte kul alls, att gå ut och äta betyder oftast att jag lär gå och hålla mig. Magen kurrar och blir svullen, sen tarmarna som lever rövare i magen. Ibland när man sitter på toaletten trots att jag nu haft IBS i cirkus 13 år, tror jag att nu kommer jag att dö. Svetten som droppar från huvudet, magen och tarmarna som rör sig runt i magen och ett hemskt illmående som nästintill är omöjligt att förklara. 

Det som egenligen varar i några minuter känns som flera timmar, och det känns alltid konstigt i magen efteråt. När tarmarna flyttar sig och magen känns mjuk från sitt tidigare hårda utspända läge. 

Jag märkte en intressant sak som heltidssjukskriven att magen funkade något bättre då. Ska inte överdriva men det var ändå inte den där dödskänslan, är inte dum och inser ju att stressen påverkar min mage. 

Alla bäst mår också magen av vegetarisk eller vegansk mat. Jag försöker undvika laktos och gluten, men ibland slinker det ner ändå. Kött är rena döden för magen, så då blir det vegetariskt för det mår tarmarna bäst av. 

Har du IBS? Hur påverkar det dig? Vad kan du äta och inte äta? 

18 kommentarer

 1. Jag fick IBS-diagnos 2010. Jag har bra månader ibland tack och lov! För mig är det varannan vecka omöjligt att gå på toan och varannan vecka behöver jag ALLTID vara nära en toalett. Båda veckorna gör viss mat väldigt väldigt ont. Jag kan definitivt inte äta vitlök. Kött är också svårt. Och råa rotsaker/kål av olika slag. Men jag äter det ändå ibland… haha.
  ljuva julia recently posted..Saker jag ser fram emot i vår

  1. Hemskt sånt där :(. Är precis så där för mig med, sen när man liksom aldrig till 100% kan veta om något nytt kommer orsaka kaos i magen också :(. Vitlök och lök överlag är rena döden för min mage, och chips och godis.

 2. Jag har IBS. Icke diagnostiserat av läkare iofs. Men symptomen stämmer.
  Känner igen det där att behöva veta var toalett finns. Och att anpassa maten så man inte får ett ras när man ska iväg på nått.
  Jag kör laktosfritt. Magen mår så mycket bättre bara av det. Det jag inte kan äta är: lök,vitlök, kål, bönor, linser, mat med grädde i.
  Då rasar magen och jag blir sittande med kramp, svettas o mår skit medan magen krampar. Kan bli sittande frn en halvtimme o upp till över en timme. Ingen idé att lämna toastolen. För det ska ut…Jag brukar ta Imodium 2mg när det sättet igång. Då lugnar det sig fortare iaf.

  1. Usch ja, precis så där är det för mig också! Galet hemskt :(. Inget man önskar någon annan verkligen. Kontakta VCT tycker jag, jag fick min diagnos i höstas. Så nu vet man ju att det verkligen är den saken :(.

 3. Jag har också IBS. Jag kan inte mjökprodukter, sojaprodukter,lax,ägg bönor, ägg, päron eller äpple och de enda grönsakerna som funkar är morötter ärror och tomat. Är allergisk mot ägg och soja så tyvärr går qournprodukter( innehåller äggviteprotein) och sojafärs mm bort. Ur miljöns perspektiv känns det inte alls bra eftersom jag bara äter nötkött och fisk. Dock köper jag alltid svenskt kött och får mycket från mina föräldar där jag vet att det är bra djurhålling och jag köper alltid ekologisk frukt och grönsaker. Tyvärr påverkar min IBS mitt dagliga liv väldigt mycket, jag kan behöva springa på toa väldigt akut p.ga magknip, är ofta uppsvälld och gasig och har ont. Att gå på toa är ju en mindre pina, eftersom jag har IBS med förstoppning är det svårt att tömma tarmen ordenligt och det är riktigt smärtsamt. Jag blir blek kallsvettig och vrider mig av smärta. Har problem med förstoppning trots medicinering.

  1. Förstår dig precis, är precis så där för mig också. Jag äter också bara svenskt kött och i första hand ekologiskt, men måste dra ner på köttet helt för magens skull känner jag :(. Det är hemskt, funderat en del i hur magarna kan bli så här och varför. Om det är miljön och stressen vi lever i som orsaker denna växande sjukdom.

 4. Läkqrnq misstänkte crohns på mig för ett par år sen då jag hade kramper i magen, trodde verkligen att jag skulle dö. Men tack och lov har det inte hänt igen och det verkade vara en inflammation i tjocktarmen istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: