Juldagens början, IBS & att vara medial.

Denna lilla filur skapade jag igår på julafton.

Jag känner att tiden för att skriva ett inlägg om julafton får bli en annan dag. Vi ska upp till Orsa idag för att träffa släkten på min sida. Igår var vi med Williams på hans pappas sida.

Två stycken julfirande på två dagar, det blir så när sonen fått två stora släkter på båda sidor. Tycker det är fint, att han har så mycket släktingar runt sig.

Jag provade äta kött igår, tänkte se hur magen reagerade samt tycker det är jobbigt när man är bortbjuden att inte kunna äta. Ångrar mig att jag gjorde det, haft jätteont i magen idag och svullen mage deluxe. Det är helt enkelt så att min kropp med IBS inte tål att äta animaliskt. Jag tog inga mängder, utan verkligen lite.

Det år ett och ett halvt år sedan jag åt kött och kroppen reagerade på precis samma sätt som på den tiden. Magsmärtor och svullnad direkt. Jag kallar mig inte vegetarian eftersom detta inte är ett aktivt val jag gjort, utan att jag har vegetarisk kosthållning. Det är liksom på sätt och vis påtvingat för mig från min trasiga mage.

Jag trodde i min enfald att magen kanske läkt ihop nu. Att tarmen som inte haft de dessa smärtor sedan i april 2017 mådde bättre. Jag har fortfarande IBS-besvär med annan mat, men tänkte att lite kött i form av lite fisk och sammanlagt 3 köttbullar och en bit hästkorv skulle vara okej. Men det tyckte inte min IBS-mage.

Det finns massor av gott vegetarian och veganskt, speciellt på restauranger och inom soppor och grytor. Men hittills har inget substitut som hälsans kök, anamma och Astrid & Aporna varit något jag riktigt tyckt om. Det blir så begränsat då anser jag. Samtidig måste jag lyssna på magen, det här funkar inte.

Jag får se vad dietisten säger den 8/1 på Dala ABC kanske hon kan hjälpa mig till att få en fungerande mage. Kanske hon vet saker för magen som är bra dessutom.

Nu ska jag fixa iordning mig. Klockan 10:00 åker vi först till Plantagen eller ICA Maxi för att köpa rosor till mormors grav, även morfars. Min mormor stod mig dock närmare även om jag så klart tyckte väldigt mycket om min morfar med. Det känns i hjärtat att besöka hennes grav istället för att sitta i hennes kök, dricka kaffe och äta en smörgås med ost och prata om livet, som jag gjort vid varje besök i Orsa sedan jag flyttade till Falun som nittonåring. Nu får jag lämna en blomma på graven, och sakna henne dagligen. Jag hör henne ibland, känner henne ta på min kind eller ta i min hand. Jag brukar prata med henne, men hon syns inte länge nu är hon här som en ande, någon som vakar över oss.

Jag tror mitt öppna sinne kommer med min högkänslighet och att det tidigare från både mammas och pappas sida av släkten funnits personer som är mediala. Jag kan förutspå saker innan det hänt, inget som kommer genom att jag framtvingar något som i spåkort eller kulor, utan det är en känsla som en inre röst som berättar saker för mig. Det är helt enkelt så att jag bara vet, men varför vet jag inte.

Nu ska jag duscha, skulle gjort det för en stund sedan men skriver fortfarande!

God fortsättning på julen, du min underbara läsare!

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

53 thoughts on “Juldagens början, IBS & att vara medial.

 • 25 december, 2018 at 07:55
  Permalink

  Magar….men jag kan tycka att det vegetariska bordet har blivit mycket bättre än vad det har varit tidigare.
  God fortsättning på det nya kommande året utan köttt 🙂
  Linda recently posted..God fortsättning

  Reply
  • 26 december, 2018 at 21:39
   Permalink

   Ja det är hemskt. Jo är väl bättre men jag gillar liksom inte så mycket av det 🙁

   Reply
 • 25 december, 2018 at 08:12
  Permalink

  Vilken söt liten filur! Jobbigt att magen protesterar även mot väldigt lite kött, om du har tid och ork så finns det bra recept på egna typ “köttbullar”, “biffar” och annat vego. Gjort med tex bönor eller nötter som grund. Kan vara värt att prova om du inte är så föetjust i halvfabrikaten. Önskar dig en bra fortsättning på julen!??

  Reply
  • 26 december, 2018 at 21:42
   Permalink

   Visst är den söt :D. Ja det är inte kul direkt :(. Jo jag vet, men är allergisk mot nötter :/

   Reply
  • 26 december, 2018 at 21:41
   Permalink

   Ja det är hemskt, men tyvärr är det nog så här mitt liv får vara :/

   Reply
 • 25 december, 2018 at 10:46
  Permalink

  Vilken söt figur! Det är jättekul att ha stor släkt faktiskt, vi firar jul 3 gånger och då är det inte ens med hela släkten!
  Tråkigt att du fått ont i magen, hoppas det går över snart! Men ändå skönt att veta svart på vitt att man inte kan äta animaliskt!

  Reply
 • 25 december, 2018 at 11:10
  Permalink

  Tråkigt med magen 🙁 Här blir det också flera julfiranden, är på väg mot de tredje nu hehe.

  Reply
 • 25 december, 2018 at 11:24
  Permalink

  Vad tråkigt att din mage reagara då du valde att unna dig lite, men då vet du ju nu att det kanske ej går då. Hoppa att det släpper snart
  Mirre recently posted..Du måste få sex helt enkelt!!

  Reply
  • 26 december, 2018 at 21:38
   Permalink

   Ja det var jättetrist :(. Tyvärr inte IBS är ju något som är kroniskt mer eller mindre :/

   Reply
 • 25 december, 2018 at 12:16
  Permalink

  Vad trist att magen reagerade så där på maten. Hoppas att magen är lugnare idag. Vad fint att du känner din mormors närvaro så starkt. Önskar dig en god fortsättning på julen.
  Hannas krypin recently posted..God Jul

  Reply
  • 26 december, 2018 at 20:38
   Permalink

   Ja det var inte jättekul direkt :(. Ja det är fint, en av de saker som får mig att må bra 🙂

   Reply
 • 25 december, 2018 at 13:31
  Permalink

  Husse har IBS och speciellt nötkött har en mycket negativ påverkan på hans mage. Tyvärr.

  Visst är det mysigt med många släktingar och firande i dagarna två är inte det sänsta.

  God fortsättning!
  Znogge recently posted..God fortsättning!

  Reply
  • 26 december, 2018 at 20:38
   Permalink

   Åh fy då :(. Förstår hur det är. Absolut det är det 🙂

   Reply
 • 25 december, 2018 at 14:32
  Permalink

  Underbart att ni har så stora släkter! Själv firar jag bara med familj då vi glidit ifrån släkten lite så saknar det! Låter inte alls kul med IBS! <3

  Reply
 • 25 december, 2018 at 14:46
  Permalink

  Så jobbigt med ibs mage. Hoppas att du kan få hjälp så din mage funkar som den ska. Måste ju vara jättejobbigt och ha de så. Så söt filur du har gjort, är det play dooh? ? så härligt att ha två stora släktet och fira jul med. God fortsättning till dig med 🙂
  Jennysvardag recently posted..En perfekt julafton

  Reply
  • 26 december, 2018 at 20:41
   Permalink

   Ja fy inte är det kul direkt :(. Typ playdoo men var tydligen något från Panduro 😀

   Reply
 • 25 december, 2018 at 15:08
  Permalink

  jag är själv lite medial ibland det är läskigt å spännande kram

  Reply
 • 25 december, 2018 at 15:23
  Permalink

  Så kul att fira 2 gånger och så roligt att ha så mycket släkt 🙂
  Jobbigt att inte kunna äta kött om man egentligen vill det :/

  Reply
 • 25 december, 2018 at 16:37
  Permalink

  Härligt med stor släkt och dubbelt firande 🙂 Men vad trist att det vart som det vart med magen. Det finns ju substitut för det mesta men det är ju ingen tröst när man inte gillar det. :/ Hoppas dietisten kan få lite rätsida på det..
  Frugan E recently posted..Så väljer jag att fira in ett nytt år

  Reply
  • 26 december, 2018 at 20:42
   Permalink

   Absolut det är det :). Ja den här ett gissel, ja om jag tyckt det var gott hade det ju varit bättre absolut.

   Reply
 • 25 december, 2018 at 18:12
  Permalink

  Så skönt när ens barn har stor släkt och man ses så pass ofta så att barnet vet vilka alla är. Jag kan inget om IBS men att utesluta kött från kosten ska alltså hjälpa?

  Reply
  • 26 december, 2018 at 20:42
   Permalink

   Absolut det är det :). Jag har gjort det och då mådde kroppen bra, i ett och ett halvt år (tills julafton) åt jag helt köttfritt. Ville dock testa på julafton om magen läkt ihop. Det hade den inte.

   Reply
 • 25 december, 2018 at 20:15
  Permalink

  Javisst är det fint med stora släkter 🙂 Det har jag med så det blir myyycket firanden, mat och klappar 🙂 Men fy vad synd att magen inte höll med dig där :((

  Reply
  • 26 december, 2018 at 20:45
   Permalink

   Ja det är verkligen det :). Ja det är inte kul med magen direkt 🙂

   Reply
 • 25 december, 2018 at 20:16
  Permalink

  Javisst är det fint med stora släkter 🙂 Det har jag med så det blir myyycket firanden, mat och klappar 🙂 Men fy stackars dig att magen inte höll med dig där :((
  NICOLE recently posted..Tänd ett ljus för allt du tror på

  Reply
 • 25 december, 2018 at 20:18
  Permalink

  IBS är verkligen inte roligt att lida av. Jag känner av min ibland när jag äter extra flåttig och fet mat. Så tråkigt att du kände av direkt. Hoppas att magen lugnar ner sig snart så du mår bättre.
  Kamilla recently posted..Juldagen bjöd på lite av varje.

  Reply
 • 25 december, 2018 at 20:23
  Permalink

  Ja ibland blir det för mycket av det goda fast man vill så gärna. Vad ledsamt med sin IBS. En grym och fruktansvärd sjukdom. Min man kan inte äta kött för då får han fantomsmärtor. Alltså du och jag kära Madeleine, vi borde se, så lika… På så många sätt. Hur ska vi lösa detta?
  KRAM
  Fnulan recently posted..Kan historien upprepa sig mer?

  Reply
  • 26 december, 2018 at 20:44
   Permalink

   Ja verkligen :/. Usch stackars din man med. Ja du VI borde ses, känner detsamma så ofta :D. Kanske vi kan mötas halvvägs? Vad blir det typ Göteborg? Haha jag har inget begrepp om avstånd :D. Kram!

   Reply
 • 25 december, 2018 at 21:07
  Permalink

  Min pappa är medial men jag har aldrig känt av att jag själv skulle vara det, eller ja, vissa skumma saker som har med siffror att göra men inget annat. Hoppas din mage blivit bättre, inte kul när det gör så ont :/
  Sara recently posted..Jul, jul, strålande jul..

  Reply
  • 26 december, 2018 at 20:37
   Permalink

   Så spännande :D. Tror att visa blir det och andra inte 🙂

   Reply
 • 25 december, 2018 at 21:21
  Permalink

  Ååh vad spännande med att vara medial, kan du se någons framtid fastän du inte träffat personen? Skulle du kunna se mig typ? Kram och god fortsättning <3

  Reply
  • 26 december, 2018 at 20:37
   Permalink

   Spännande vet jag inte, men det är väl lite så där med saken :). Kan inte se på det viset, men jag kan känna på mig saker. Brukar veta när någon är gravid utan att träffat eller sett personen, har även känt på mig när någon är på väg att lämna oss och liknade :/

   Reply
 • 25 december, 2018 at 21:30
  Permalink

  Nej men gud vilken liten gullig figur du har skapat fram ?Kött är mer svårsmält för magen så det kan bero på ökad produktion av magsyran och av den anledningen fick mag ont.Så trist att du fick smärtan efter så lite kött.Hoppas att du inte fortfarande har ont idag och ni får ha det så trevligt idag på julfirandet.Förstår att det måste vara svårt att besöka hennes grav så nära inpå hennes bort gång.

  Reply
  • 26 december, 2018 at 20:36
   Permalink

   Visst blev den söt :D. Ja det är ju så. Jag får helt enkelt ta detta som en påminnelse :). Får köra på i 1,5 år till :).

   Reply
 • 25 december, 2018 at 22:28
  Permalink

  Jag slutade också pga min mage, testade också för några år sedan och fick samma reaktion som dig. Jag tycker dock om alla substitut så kan tänka mig att det är jobbigare för dig. Hoppas du hittar något som funkar, oavsett om det är kött eller inte ❤

  Reply
  • 26 december, 2018 at 20:09
   Permalink

   Usch visst är det hemskt :(.. Önskar att jag inte var så kräsen. Det enda jag tycker är gott är liksom jobbets cornköttfärssås :-p

   Reply
 • 25 december, 2018 at 22:53
  Permalink

  Jag är likadan jag känna på mig saker, se saker innan de har hänt och jag är också högkänslig och känner lätt av andar med. Hoppas ni får en mysig dag och att du kan få hjälp med din mage 🙂

  Reply
  • 26 december, 2018 at 20:10
   Permalink

   Tror högkänslighet kan göra så man känner lite mer än andra även på det medialaplanet 🙂

   Reply
 • 26 december, 2018 at 01:03
  Permalink

  Jag förstår din saknad. Jag var hos min mamma, farmor och farfar i går, de ligger i samma grav. Min farmor stod mig också nära, men mamma saknar jag ju mest. Jag kan också känna av henne och jag pratar med henne ofta här hemma ❤
  Det är jobbigt att sakna någon nära näst intill varje dag ?

  Reply
 • 26 december, 2018 at 01:11
  Permalink

  Jag har också återkommande problem med magen. Så påfrestande! Just det där med att få problem med magen när man äter kött efter att ha vant kroppen av med det är så klassiskt : / Både min mamma och min lillebror som knappt äter kött alls säger precis samma sak!

  Reply
  • 26 december, 2018 at 20:11
   Permalink

   Ja det är hemskt verkligen :(. Just för mig var det samma reaktion som när jag åt kött, så var liksom ingen extra grej det blev precis samma.

   Reply
 • 26 december, 2018 at 07:50
  Permalink

  Det är många som reagerar på kött när de inte ätit det på länge. Undrar vad det beror på ?
  Hoppas du får en fin annandag!
  Maria recently posted..JULAFTON I BILDER

  Reply
  • 26 december, 2018 at 21:37
   Permalink

   I mitt fall beror det på min IBS och inte köttet isig, var precis så här när jag åt kött. Det har blivit bättre utan. Testade nu och fick reaktion :/.

   Reply
 • 26 december, 2018 at 07:50
  Permalink

  God Fortsättning!
  – Jag har nog aldrig hört att människokroppen inte kan äta kött, att vara “tvungen att vara vegetarian”.
  Det måste vara jobbigt om man nu egentligen gillar kött och inte har något val men ibland så är det orättvist.
  Suzanne recently posted..Jag ger den fyra av fem stjärnor!

  Reply
  • 26 december, 2018 at 21:36
   Permalink

   Tack :). Det är inte jätteovanligt fler och fler med IBS som upptäcker saken tyvärr :/.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: