Jag har som skrivet igår varit hemma denna vecka. Det känns som kroppen verkligen behövde denna sjukvecka för att må bättre. Jag ska till jobbet på möte idag som varit inbokat och igår kände jag att nu börjar jag återhämta mig, kände mig faktiskt återhämtad och utvilad i morse. Men jag blir hemma denna vecka då finns energin sedan på måndag igen.

Det har varit för mycket för mig, de senaste månaderna. Mormor som fick cancer och dog på två månader. Idag är det tre månader sedan hon lämnade jorden. Jag tänker på henne varje dag, och när jag drog lappen för dagen idag tänkte jag ”Idag har jag varit ifrån dig i tre månader” Det är en obeskrivlig saknad jag känner. Var även över en månad sedan jag var till psykologen som jag ska till idag. Behöver verkligen prata och få redskap just nu.

Jag säger att det varit mycket och det har det, utöver mormors bortgång så har även Björns mormor dött strax innan jul, döden kommer alltid i tre sägs det och jag det har varit tre dödsfall runt mig nu varav två inom släkten och sedan andra utanför. Sedan är det stressen med jobbet som tar sitt, och så studierna.

Fick ett lugn inombords igår när jag fick tillbaka min tentamen, den var godkänd. Det betyder att jag nu har halva min utbildning färdig. Den är 90 högskolepoäng sammanlagt utlagd på tre år, och är alltså på avancerad nivå. Jag har alltså läst 45 högskolepoäng i dagsläget inom just det här programmet. Tror jag har sammanlagt 409,5 högskolepoäng i dagsläget, det är väldigt bra presterat av någon som lärarna berättade för aldrig skulle studera vidare.

En människa orkar inte mer än hon orkar, och jag behövde dra i nödbromsen. Det gör mig nog till en medveten människa att veta mina gränser för saker, jag känner mig och min kropp utan och innan. Det gäller bara att få andra att förstå det jag säger. Det är något som är svårt för mig, jag kan inte säga nej.

43 kommentarer

 1. Du är verkligen en klok människa. Jag blir imponerad varje gång jag kikar in här av dina kloka ord och tankar. Jag har nog läst kring… 145 hp hittills.. 🙂 Samt undersköterskeutbildningen och butiksäljareutbildning (på komvux de två). Samt en slutförd gymnasieutbildning på samhällsprogrammet. 🙂

 2. Vad skönt att läsa att du börjar känna dig återhämtad. Det är viktigt med pauser och ge kroppen en chans till vila och återhämtning. Grattis till godkänd tenta. Så skönt att ha ett moment mindre att tänka på.

 3. Så bra att du stannade upp och pausade! Det bättre att ta de där dagarna när det börjar svämma över istället för att köra på tills det verkligen brister och återhämtningstiden blir så mycket längre. Du har verkligen haft mer än man ska behöva under en lång period nu. Hoppas att det går bra på mötet idag!

 4. Det var verkligen bra gjort utav dej att du lyssnade på hur du mår innan de blir försent. Jag beklagar sorgen . ? har oxå stor med om närstående som fått cancer alldeles för tidigt i livet och vet hur svårt det är att repa sej efter en sån sak . Hoppas du mår bättre snart igen och ta dag för dag är mitt råd o inte stressa

 5. Åh, låter verkligen som att du behöver den här veckans ”vila” och det kanske är lite av kroppens sätt att säga ifrån att du måste ta det lugnt.
  Det tar mycket på en att sörja och ibland låter man sig inte göra det i den utsträckning som man kanske skulle behöva.
  I sverige är det dessutom svårt för vardagen rullar lixom på och inte många kan få ledigt när en släkting har gått bort.

  GRATTIS till tentamen… jag är impad av dina högskolepoäng… själv besitter jag 7,5 poäng efter att ha gått en kurs via jobbet (barn och flerspråkighet har jag för mig den hette).

  Ha en fin dag,

  Kram kram

 6. Så klokt tänkt, man måste verkligen lyssna på sig själv, sin kropp och se hur mycket man själv orkar ❤️

 7. Du är så duktig trots ditt mående som klarat halva utbildningen, det är inte mycket kvar och du kommer ta dig egenom varje fas. Jag hejjar på dig och hoppas du snart känner dig lite piggare?

 8. Bellis brukar säga det man kan kan man, samt hon säger det man orkar orkar man, det är så sant som det är sagt faktiskt hon har så rätt i det.

 9. Det är jobbigt att mista någon nära. Min pappa fick diagnosen några veckor innan han dog. Eller egentligen bara 4 dagar men jag misstänkte cancer redan veckor innan. Inte lång tid det i heller. Beklagar sorgen!

 10. Beklagar verkligen sorgen! Min morfar gick bort 2015 och tänker fortfarande på honom. Man glömmer nog aldrig utan bara försöker lära sig leva utan just den personen. Det är ju extra jobbigt om man står varandra nära vilket vi gjorde.
  Styrke kramar från mig till er!

 11. Skönt att du klarade den, en sak mindre att tänka på!
  Förstår att det varit mycket för dig och tycker det är skönt att du lyssnar på kroppen och är hemma, hoppas du finner lugnet snart <3

 12. Gud vad jobbigt för dig att varit med om så mycket på så kort tid. Beklagar för alla dödsfall du har haft runt dig på senaste. Hoppas inte det kommer ske några mer nu

 13. Jag kan verkligen förstå den obeskrivliga saknaden du känner efter din mormor. <3 Det här att döden sägs alltid komma i tre fick jag erfara förra året. Hoppas att ditt besök hos psykologen hjälper dig att må bättre.
  Det är bra att du har gett dig själv tiden att bli frisk genom att stanna hemma hela veckan. Grattis till att tentan blev godkänd!

 14. så skönt att du äntligen är frisk och återhämtat dig ordentligt nu! Grattis till att fått godkänt på tentan och skönt att det nu endast är halva tiden kvar av utbildningen! 🙂

 15. Så bra att du har psykologen idag nu när du är hemma och inte mår hundra. Var rädd om dig. Klokt att bromsa och lyssna på sig själv.

 16. Saknaden gör verkligen ont. Känner också en obeskrivlig saknad efter min mormor. Du gör så rätt i att ta en vecka och vara hemma och vila upp dig. Det är så bra att du känner din kropp och lyssnar på vad kroppen förmedlar. Jag önskar att jag var lika duktigt som du med att verkligen känna efter och vara hemma när jag känner att jag inte orkat med stressen som är på jobbet. Skönt att du känner dig bättre. Storm styrkekram ❤️

 17. Super att du känner din kropp såpass väl att du tillslut drog i nödbromsen. Är så otroligt starkt.
  Tråkigt att höra om dödsfallen, beklagar

 18. Massa styrkekramar, verkligen! Så himla tragiskt och jag beklagar massor. Skönt att det känns bättre efter en vecka hemma, det kan behövas ibland. <3

 19. Bra att du drar i nödbromsen i tid! Att förlora nära och kära är enormt påfrestande och en stor sorg. Det krävs återhämtning efter något sådant <3 Ta hand om dig och va snäll mot dig själv <3 Kram

 20. Du behöver verkligen mer NEJ till andra och mer JA till dig själv. Hoppas mötet med psykologen gav några nya eller påminde om gamla verktyg, för det hörs i dina rader att du behöver något att hantera dagarna. Det är en enorm press att gå igenom så mycket sorg och utmaningar på kort tid. Du vet vart jag finns om du behöver skriva av dig❤️

 21. Det där med att säga nej kan verkligen vara svårt. Man vill ju så gärna hjälpa och ställa upp för andra att man på något sätt faller själv till sist om man inte är försiktig.
  Jag vet, det är lätt att säga det, men jag har verkligen haft problem även själv med det. Jag har bestämt mig för att öva mig på just att säga nej, och då bara nej utan någon djupare förklaring till varför.

 22. Hoppas du har hunnit vila ordentligt nu så att du blir frisk 🙂 Så roligt att du lyckades med tentan 🙂 Grattis till det 🙂

 23. Du skriver mycket bra i inlägget, och jag fastnade för sista stycket om att få andra att förstå. Det är så svårt. Jag kan uppleva att även om jag vet mina gränser kan det vara svårt att stå emot de där personerna som inte förstår eller bara ska säga emot. Det också tar mycket energi.
  Skönt att du har fått vila nu dessa dagar så blir nästa vecka mycket bättre. 🙂

 24. Härligt att ha så många högskolepoäng, resten går fort ska du se ❤
  Kroppen behöver vila ibland, skönt att du såg det tycker jag ❤
  Dödsfall är tuffa och man sörjer hela sitt liv tyvärr, än är dina sår öppna, tillslut kommer de bli ärr, ärr som kommer svida då och då, ärr som du kommer märka av. Låt såren läka, ge dem tid ❤

 25. GRATTIS till tentan, men det kanske inte betyder så mkt just nu? Jag är stolt över att du stannat hemma och tar igen månader av stress på många sätt. Skönt att läsa att du ändå ser framåt och positivt. Heja dig hjärtat

 26. Beklagar verkligen sorgen <3

  Det är starkt att känna sin kropp och att lyssna på den. Fortsätt med det för du är den enda du behöver leva med hela livet så då behöver du vara rädd om dig. Hoppas fredagen och helgen bra bra (:

 27. Härligt att tentan gick bra, så det blir något positivt mitt i allt. Det är tufft att förlora någon nära och så snabbt, jag fick aldrig träffa min mormor hon dog 2 år innan jag föddes

 28. Skönt och höra att du börjar må bättre nu och har mer energi. Att få prata med någon är bra så hoppas du får lite råd nu hur du ska hantera allt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa