Vårens examensarbete, och en tisdag.

Så var det tisdag, fast den känns helt klart mer som en söndag. Anledningen är så klart att imorgon återgår jag till vardagen igen. Det betyder en vår med jobb och studier. Jag har en känsla av att denna vår kommer kännas väldigt intensiv men också passera snabbare än att jag förstår det.

Det är många av er som undrar vad vi kommer skriva vårat examensarbete om. Jag jobbar i grundskolans tidigare år, alltså F-6. Linda-Marie som jag ska skriva med jobbar i förskolan med barn från 1-5, sedan är det Stefan som också skriver med oss och han arbetar på högstadiet alltså 7-9. Vi kommer att skriva vårat examensarbete kring barn som är tidiga läsare, men som sedan hamnar i problematisk skolfrånvaro. Vårat examensarbete kommer där med att fylla både särskilt begåvade barn men även barn som tidigt börjar vara hemma från skolan. Vi vill undersöka om det redan tidigt går att upptäcka barn som är i riskzonen för detta. Det här examensarbetet kommer vara extremt spännande att skriva om, då det fyller många spännande komponenter. Vår handledare sa redan första gången att ingen skrivit om detta tidigare och tycker därmed att vi borde studera vidare på masternivå för att kunna forska i ämnet.

Nu vet inte jag om detta är något för mig. Men visst det är lockande? Jag visste redan när jag sökte in på lärarprogrammet 2008 att jag ville förändra skolan för de barn som inte trivs där. Att förändra betyder att lägga ner tid på att hitta lösningar, och det är sådant jag älskar. Lösningar, hitta problemet för att försöka hitta rätta delarna för att få lösa upp. Hur som helst det är så nära nu, en vår med examensarbete det ska bli roligt och tufft på samma gång. Tänk att jag i juni är specialpedagog! Så nära och så himla obegripligt!

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

68 thoughts on “Vårens examensarbete, och en tisdag.

 • 7 januari, 2020 at 19:20
  Permalink

  Så bra det blir för kommande barn. Barnen behöver engagerade pedagoger. Lycka till, förstår att det kan bli ett tuff period framöver.

  Reply
 • 7 januari, 2020 at 20:07
  Permalink

  Men det är skönt med lite mjukstart på jobbveckan… hoppas att det går bra på torsdag när du börjar sent 🥴🤩
  Linnéa recently posted..Måndag, onsdag, fredag

  Reply
 • 7 januari, 2020 at 20:30
  Permalink

  Det låter som ett väldigt intressant ämne att skriva om! Ser fram emot att läsa om resultatet ni kommer fram till. Kram och lycka till med stegen nu när jobbet kommer igång 💖💖💖
  Heléna recently posted..Bäverjakt vid strömmen

  Reply
 • 7 januari, 2020 at 20:34
  Permalink

  Vilket spännande ämne ni har valt & kul att ni som skriver jobbar med så blandade åldrar. Fint att du vill ändra för de barn som inte trivs i skolan, hoppas på dig!

  Reply
  • 7 januari, 2020 at 21:01
   Permalink

   Ja det är verkligen ett spännande ämne, och det kommer bli väldigt kul att skriva just eftersom det blir så stort spann 😀

   Reply
 • 7 januari, 2020 at 20:40
  Permalink

  Men så spännande det låter, det här skulle jag gärna vilja veta mer om framöver. Kanske att ni kommer fram till något som kan hjälpa mig med mina barn som har svårigheter i skolan. Häftigt att det “bara” är våren kvar nu. Intensivt kommer det bli såklart men så mycket ni kommer lära er!
  Hannas krypin recently posted..Jag blir inte klok på mig själv

  Reply
  • 7 januari, 2020 at 21:00
   Permalink

   Absolut, jag kommer definitivt att skriva om saken. Har en känsla av att det är där min hjärna kommer vara mycket i vår 🙂

   Reply
 • 7 januari, 2020 at 20:50
  Permalink

  Lycka till med allt det där, du kommer att fixa det galant och att studera, skriva om just barn i den situationen känns väldigt viktigt!! Att ingen gjort det tidigare förvånar mig, så det är på tiden!

  Reply
  • 11 januari, 2020 at 21:11
   Permalink

   Det tror jag säkert att vi gör, är sista terminen så rullar nog bara på 🙂

   Reply
 • 7 januari, 2020 at 21:15
  Permalink

  Åh, låter som en väldigt spännande uppsats! Gud vad skönt att skriva ihop sådär. Jag skriver min magisteruppsats nu till våren och vi måste skriva ensamna. Om man skriver ihop med någon/några som kompletterar en bra är ju det så mycket lättare och roligare 🙂
  charlotte.linden.se recently posted..5 saker du inte ska säga till en person med ångest

  Reply
  • 9 januari, 2020 at 11:20
   Permalink

   Det är verkligen det :D. Så trist :/. Vet att det är många högskolor/universitet som tycker att man ska det. Jag tror liksom mer på att skriva i par för då kan man bolla idéer 🙂

   Reply
 • 7 januari, 2020 at 21:23
  Permalink

  Allt för många barn blir hemmasittare, väldans bra om Ni hittar en fungerande lösning.
  Skolan ställer både stora krav och har väldigt lite ansvar… en dålig kombination.

  Reply
 • 7 januari, 2020 at 21:38
  Permalink

  Vad kul att ni har kommit på vad ni ska skriva om =) vad härligt att du vill ha lite förändring för dem barnen som inte trivs för det är ju meningen att barnen ska trivas i skolan =) ha en fortsatt mysig tisdagskväll =)
  Therese recently posted..Godmorgon finisar 😊…

  Reply
  • 9 januari, 2020 at 11:18
   Permalink

   Ja det är verkligen det :). Det vill jag verkligen. Alla barn förtjänar att trivas i skolan 🙂

   Reply
 • 7 januari, 2020 at 21:43
  Permalink

  Det arbetet kommer bli jätte intressant ju!!! Det hade jag velat läsa. Min grabb började bli hemma från skolan i årskurs 6..
  Jennifer recently posted..Njuter av.. !?!

  Reply
  • 11 januari, 2020 at 21:11
   Permalink

   Ja det tror jag med. Jag kan dela det sen när vi är klara, förstår att du blir extra intresserad då 🙂

   Reply
 • 7 januari, 2020 at 22:30
  Permalink

  Vilket oerhört intressant ämne examensarbetet ska handla om! Jag är nästan lite förvånad över att det inte har forskats i ämnet tidigare. Något som jag ägnat många år att fundera på är varför inte (åtminstone var det så förr) väldigt begåvade barn fick möjlighet att utvecklas i sin egen takt. Med lite flera utmaningar och mer stimulans, skulle man kunna förhindra uttråkningen som kan uppstå när man sitter och väntar på att andra ska bli färdiga så man får gå vidare i undervisningen. Uttråkningen av för enkla uppgifter och bristande stimulans kan ju med lite otur leda till frånvaro såsmåningom.
  Lillan Kind recently posted..Något skönt jag ska göra oftare

  Reply
  • 9 januari, 2020 at 11:19
   Permalink

   Jag tror att mycket fokus legat på det som haft det svårt, det är inte helt okej på ett sätt i Sverige att vara “duktig”. Man ska liksom vara medelmåtta helst.

   Reply
 • 7 januari, 2020 at 22:41
  Permalink

  Det känns faktiskt som söndag för mig med. Ska själv till skolan imorgon och jag går in på min sista vecka på denna kurs. Låter verkligen spännande erat examensarbete 🙂

  Reply
 • 7 januari, 2020 at 23:50
  Permalink

  Otroligt roligt och spännande, och sammansättningen av er grupp är ju perfekt! Älskar själv research och gräva fram information både via nätet och med hjälp av personliga intervjuer. Önska er lycka till!
  BP recently posted..Weekly Photo Challenge: Vecka 2 – ”sur”

  Reply
 • 7 januari, 2020 at 23:55
  Permalink

  Blir så nyfiken på ert examensarbete och vilken bra idé att forska om detta. Kan säga att många barn har problem i skolan och lider av svår ångest och vill inte gå dit. De passar inte in i det hårt pressande systemet, vilket skadar självförtroende och speglar allt de gör. Resultatet blir barn som får ångest och vägrar gå till skolan som följd. Tänk om det fanns något som kunde hindra det och att skolan såg dessa barn tidigt så skulle alla barn få den skolgång de så väl behöver. Så viktigt ämne ni valt, hoppas att ni får fram massor med bra saker.
  Mina recently posted..Damma av gamla klassiker

  Reply
  • 9 januari, 2020 at 11:21
   Permalink

   Ja så är det verkligen. Det är inte alls lätt idag att gå i skolan :). Det hoppas jag verkligen med 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2020 at 05:47
  Permalink

  Erat examensarbete vill jag gärna läsa, när ni är klara! Så intresserad och spännande ämne det verkar! Så kul att ni är tre studenter med tre olika inriktningar, som ska skriva ihop. Så tråkigt att skriva ett arbete själv.
  Junitjej recently posted..Läsplatta eller inte?

  Reply
  • 9 januari, 2020 at 11:22
   Permalink

   Åh det kan du få göra :). Det kommer komma upp på DIVA så då kan jag lämna länk här :). Ja verkligen, och så tungt dessutom 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2020 at 05:49
  Permalink

  Så spännande med erat val på examensarbete. Jag hoppas att ni kommer hitta bra info för att utföra erat arbete. Så spännande att ingen annan har valt det som examensarbete innan
  Jennysvardag recently posted..Lockar i håret

  Reply
  • 9 januari, 2020 at 11:18
   Permalink

   Visst är det :D. Ja absolut tror att detta ämnen blir väldigt kul att gottna ner sig i 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2020 at 06:21
  Permalink

  Förstår att det måste kännas HELT SJUKT att du snart är färdig med det du gjort så länge. Jag tycker att det är så fint att läsa om en människa som vill förändra skolgången för de som har det tufft, för det behövs verkligen. Jag skulle ha behövt dig när jag var yngre! Och ert arbete är verkligen beundransvärt på så många vis. Kommer det upp publikt någonstans efter arbetets slut så får du gärna länka det till mig 🖤
  Moa Larsson recently posted..ATT BLICKA UT ÖVER FLYTTKARTONGER

  Reply
  • 9 januari, 2020 at 11:17
   Permalink

   Åh tack <3. Jag förstår precis hur du menar. Jag var själv en elev som skulle behövt mer stöttning i skolan. Speciellt på högstadiet när jag tröttnade totalt på skolan och bara lämnade den mer eller mindre. Det är så sorgligt idag med vetskapen jag har. Jag önskar någon hade försökt får mig att tro på mig själv, istället för att bara se mig som skolkare :(. Ingen stannar hemma från skolan, lämnar skolan för att det är kul. Man lämnar för att det är för jobbigt att vara där.

   Reply
 • 8 januari, 2020 at 06:24
  Permalink

  det låter ju som ett väldigt intressant examens arbete ni valt, kan ju finnas många olika orsaker till att barn börjar få sämre närvaro i skolan. riktigt spännande ämne att grotta in sig i 😀❤
  jessica recently posted..Dag 7 hur var jag som barn?

  Reply
 • 8 januari, 2020 at 06:54
  Permalink

  Spänande ämni ni har valt 😊 tycker det är jätte bra att man kan hjälpa barn barn i skolan om man ser riskfaktorer redan i början av skolgången😊
  Amanda recently posted..Promenera mera

  Reply
 • 8 januari, 2020 at 07:09
  Permalink

  Låter som en spännande kurs ändå och intressant 🙂 Jag hoppas innerligt att allt går bra vännen 🙂 Puss

  Reply
 • 8 januari, 2020 at 07:13
  Permalink

  Wow, vilket intressant ämne. Jag har alltid haft jätteproblem att komma på något att skriva om när det ska skrivas examensarbeten. Ska bli kul att se vad ni kommer fram till ☺

  Reply
  • 9 januari, 2020 at 11:15
   Permalink

   Förstår, tycker också det är svårt med arbeten men detta kändes verkligen så rätt 😀

   Reply
 • 8 januari, 2020 at 09:27
  Permalink

  Det låter som ett mycket intressant ämne att skriva om. Jag har mött tidiga läsare som fortsatt på den inslagna banan men också tidiga läsare som inte gjort det. Vad är det som gör att blir så olika…

  Lycka till!
  Znogge recently posted..Julen åkte ut…

  Reply
  • 9 januari, 2020 at 11:14
   Permalink

   Jag funderar också på sådant. Sen dessa barn som får fortsätta traggla fastän de kan :(. Förstå hur tråkig skolan måste vara då.

   Reply
 • 8 januari, 2020 at 09:37
  Permalink

  Men ohh så viktigt, Kan tro att det är väldigt givande med då ni är sammansatta från olika åldrar =D,

  Reply
 • 8 januari, 2020 at 09:37
  Permalink

  Det där är intressant. Så lätt att glömma den gruppen. Gäller att vara “lagom” bra i skolan. Min man stod nog där. Skolkade sig igenom hela högstadiet och lärarna hittade honom i biblioteket. Skolan måste vara en utmaning för alla barn, en utmaning som både ger en del men också att det ska kännas rimligt att uppnå målen.
  Madde recently posted..Har jag något handikapp?

  Reply
  • 9 januari, 2020 at 11:13
   Permalink

   Så kul att du tycker det. Visst är det så, skolan fr inte bli tråkig för någon.

   Reply
 • 8 januari, 2020 at 10:15
  Permalink

  Det här låter superspännande och du får gärna uppdatera om det mer sen. Min son var tidig läsare och är specialbegåvad.. Jag brukar ofta fundera på ifall han kommer att trötta, om det allting kommer vara så enkelt för han eller om han blir uttråkad
  Natascha recently posted..Ett måste!

  Reply
  • 9 januari, 2020 at 10:47
   Permalink

   Det ska jag absolut göra :). Flera vill läsa sen så kan lägga ut det när det är klart :). Jag förstår att det är så, ett tips är att be läraren om att ge honom mer utmaningar. Han kanske ska träna mer på läsförståelse och återberätta texter som ett exempel 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2020 at 12:20
  Permalink

  Vilket spännande och välbehövligt examensarbete. Tyvärr är det många barn som inte trivs av en den ena eller andra orsaken. En kan vara att de blir mobbade t.ex. Lycka till med det och skriv gärna
  mer om det för ämnet är väldigt intressant 🙂 kram
  Lisa recently posted..Promenad i grådasket

  Reply
 • 8 januari, 2020 at 17:56
  Permalink

  Det finns ju så många former av problem man kommer i kontakt med, ungdomarna som kommer till skolan, skolkar eller lämnar nästan varje lektion men befinner sig i skolan hela dagen… Fick en elev med det problemet till min lilla grupp, då slutade skolket och lämnandet av klassrummet… Med en diagnos orkade han inte koncentrera sig i en klass på 24 elever, varje tappad penna störde, någon som reste sig, stolskrap m.m.

  Intressant med tidiga läsare och deras frånvaro.. Intervjuar ni barn och föräldrar? Spännande arbete, hoppas du delar med dig lite. 👍😊
  Kort recently posted..Läste om bränderna i Australien…

  Reply
  • 11 januari, 2020 at 21:09
   Permalink

   Ja dessa elever som ställs krav på som blir så svåra för dem att uppnå. Tänk att vara så ljudkänslig :(. Ja det ska bli jättespännande, vi kommer intervjua specialpedagoger. Mycket på grund av den etiska aspekten :). Kommer absolut att dela med mig 🙂

   Reply
 • 9 januari, 2020 at 05:51
  Permalink

  Men så kul! Du får lägga ut en länk till examensarbetet när det är klart! Jag var själv en tidig läsare, fick den avancerade läseboken direktiv första klass och hade lätt för att lära mig utan att plugga… saknade helt studieteknik. Det gick superbra hela grundskolan men gymnasiet fick jag lägga lite mer energi på utan någon bra studieteknik. Högskolan gick ju bra men mest för att alla arbetade mot ett gemensamt mål och jag studerade i grupp. Heja er! 😊👍🏻
  Anna recently posted..Liten blir stor

  Reply
  • 9 januari, 2020 at 07:29
   Permalink

   Det kan jag göra, den hamnar ju säkert på DIVA. Ja det där med studietekniken är viktig samt att förstå vad man läser. Märker ibland att barn kan läsa men inte förstår innehållet, båda sakerna ska ju tränas på 🙂 .

   Reply
 • 9 januari, 2020 at 20:13
  Permalink

  Otroligt vad tiden går fort. Det låter som ett passande examensarbete och vill du gå vidare så vore det en perfekt merit för dig i framtiden. Jag tycker att det duger som även att specialpedagog, vilket behövs i många skolor runtom i Sverige. Bra jobbat!!

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: