Så var det tisdag, fast den känns helt klart mer som en söndag. Anledningen är så klart att imorgon återgår jag till vardagen igen. Det betyder en vår med jobb och studier. Jag har en känsla av att denna vår kommer kännas väldigt intensiv men också passera snabbare än att jag förstår det.

Det är många av er som undrar vad vi kommer skriva vårat examensarbete om. Jag jobbar i grundskolans tidigare år, alltså F-6. Linda-Marie som jag ska skriva med jobbar i förskolan med barn från 1-5, sedan är det Stefan som också skriver med oss och han arbetar på högstadiet alltså 7-9. Vi kommer att skriva vårat examensarbete kring barn som är tidiga läsare, men som sedan hamnar i problematisk skolfrånvaro. Vårat examensarbete kommer där med att fylla både särskilt begåvade barn men även barn som tidigt börjar vara hemma från skolan. Vi vill undersöka om det redan tidigt går att upptäcka barn som är i riskzonen för detta. Det här examensarbetet kommer vara extremt spännande att skriva om, då det fyller många spännande komponenter. Vår handledare sa redan första gången att ingen skrivit om detta tidigare och tycker därmed att vi borde studera vidare på masternivå för att kunna forska i ämnet.

Nu vet inte jag om detta är något för mig. Men visst det är lockande? Jag visste redan när jag sökte in på lärarprogrammet 2008 att jag ville förändra skolan för de barn som inte trivs där. Att förändra betyder att lägga ner tid på att hitta lösningar, och det är sådant jag älskar. Lösningar, hitta problemet för att försöka hitta rätta delarna för att få lösa upp. Hur som helst det är så nära nu, en vår med examensarbete det ska bli roligt och tufft på samma gång. Tänk att jag i juni är specialpedagog! Så nära och så himla obegripligt!

68 kommentarer

 1. Det låter som ett väldigt intressant ämne att skriva om! Ser fram emot att läsa om resultatet ni kommer fram till. Kram och lycka till med stegen nu när jobbet kommer igång ???

 2. Vilket spännande ämne ni har valt & kul att ni som skriver jobbar med så blandade åldrar. Fint att du vill ändra för de barn som inte trivs i skolan, hoppas på dig!

 3. Men så spännande det låter, det här skulle jag gärna vilja veta mer om framöver. Kanske att ni kommer fram till något som kan hjälpa mig med mina barn som har svårigheter i skolan. Häftigt att det ”bara” är våren kvar nu. Intensivt kommer det bli såklart men så mycket ni kommer lära er!

 4. Lycka till med allt det där, du kommer att fixa det galant och att studera, skriva om just barn i den situationen känns väldigt viktigt!! Att ingen gjort det tidigare förvånar mig, så det är på tiden!

 5. Åh, låter som en väldigt spännande uppsats! Gud vad skönt att skriva ihop sådär. Jag skriver min magisteruppsats nu till våren och vi måste skriva ensamna. Om man skriver ihop med någon/några som kompletterar en bra är ju det så mycket lättare och roligare 🙂

  1. Det är verkligen det :D. Så trist :/. Vet att det är många högskolor/universitet som tycker att man ska det. Jag tror liksom mer på att skriva i par för då kan man bolla idéer 🙂

 6. Allt för många barn blir hemmasittare, väldans bra om Ni hittar en fungerande lösning.
  Skolan ställer både stora krav och har väldigt lite ansvar… en dålig kombination.

 7. Vad kul att ni har kommit på vad ni ska skriva om =) vad härligt att du vill ha lite förändring för dem barnen som inte trivs för det är ju meningen att barnen ska trivas i skolan =) ha en fortsatt mysig tisdagskväll =)

 8. Vilket oerhört intressant ämne examensarbetet ska handla om! Jag är nästan lite förvånad över att det inte har forskats i ämnet tidigare. Något som jag ägnat många år att fundera på är varför inte (åtminstone var det så förr) väldigt begåvade barn fick möjlighet att utvecklas i sin egen takt. Med lite flera utmaningar och mer stimulans, skulle man kunna förhindra uttråkningen som kan uppstå när man sitter och väntar på att andra ska bli färdiga så man får gå vidare i undervisningen. Uttråkningen av för enkla uppgifter och bristande stimulans kan ju med lite otur leda till frånvaro såsmåningom.

 9. Det känns faktiskt som söndag för mig med. Ska själv till skolan imorgon och jag går in på min sista vecka på denna kurs. Låter verkligen spännande erat examensarbete 🙂

 10. Otroligt roligt och spännande, och sammansättningen av er grupp är ju perfekt! Älskar själv research och gräva fram information både via nätet och med hjälp av personliga intervjuer. Önska er lycka till!

 11. Blir så nyfiken på ert examensarbete och vilken bra idé att forska om detta. Kan säga att många barn har problem i skolan och lider av svår ångest och vill inte gå dit. De passar inte in i det hårt pressande systemet, vilket skadar självförtroende och speglar allt de gör. Resultatet blir barn som får ångest och vägrar gå till skolan som följd. Tänk om det fanns något som kunde hindra det och att skolan såg dessa barn tidigt så skulle alla barn få den skolgång de så väl behöver. Så viktigt ämne ni valt, hoppas att ni får fram massor med bra saker.

 12. Erat examensarbete vill jag gärna läsa, när ni är klara! Så intresserad och spännande ämne det verkar! Så kul att ni är tre studenter med tre olika inriktningar, som ska skriva ihop. Så tråkigt att skriva ett arbete själv.

 13. Så spännande med erat val på examensarbete. Jag hoppas att ni kommer hitta bra info för att utföra erat arbete. Så spännande att ingen annan har valt det som examensarbete innan

 14. Förstår att det måste kännas HELT SJUKT att du snart är färdig med det du gjort så länge. Jag tycker att det är så fint att läsa om en människa som vill förändra skolgången för de som har det tufft, för det behövs verkligen. Jag skulle ha behövt dig när jag var yngre! Och ert arbete är verkligen beundransvärt på så många vis. Kommer det upp publikt någonstans efter arbetets slut så får du gärna länka det till mig ?

  1. Åh tack <3. Jag förstår precis hur du menar. Jag var själv en elev som skulle behövt mer stöttning i skolan. Speciellt på högstadiet när jag tröttnade totalt på skolan och bara lämnade den mer eller mindre. Det är så sorgligt idag med vetskapen jag har. Jag önskar någon hade försökt får mig att tro på mig själv, istället för att bara se mig som skolkare :(. Ingen stannar hemma från skolan, lämnar skolan för att det är kul. Man lämnar för att det är för jobbigt att vara där.

 15. det låter ju som ett väldigt intressant examens arbete ni valt, kan ju finnas många olika orsaker till att barn börjar få sämre närvaro i skolan. riktigt spännande ämne att grotta in sig i ?❤

 16. Spänande ämni ni har valt ? tycker det är jätte bra att man kan hjälpa barn barn i skolan om man ser riskfaktorer redan i början av skolgången?

 17. Wow, vilket intressant ämne. Jag har alltid haft jätteproblem att komma på något att skriva om när det ska skrivas examensarbeten. Ska bli kul att se vad ni kommer fram till ☺

 18. Det låter som ett mycket intressant ämne att skriva om. Jag har mött tidiga läsare som fortsatt på den inslagna banan men också tidiga läsare som inte gjort det. Vad är det som gör att blir så olika…

  Lycka till!

 19. Men ohh så viktigt, Kan tro att det är väldigt givande med då ni är sammansatta från olika åldrar =D,

 20. Det där är intressant. Så lätt att glömma den gruppen. Gäller att vara ”lagom” bra i skolan. Min man stod nog där. Skolkade sig igenom hela högstadiet och lärarna hittade honom i biblioteket. Skolan måste vara en utmaning för alla barn, en utmaning som både ger en del men också att det ska kännas rimligt att uppnå målen.

 21. Det här låter superspännande och du får gärna uppdatera om det mer sen. Min son var tidig läsare och är specialbegåvad.. Jag brukar ofta fundera på ifall han kommer att trötta, om det allting kommer vara så enkelt för han eller om han blir uttråkad

  1. Det ska jag absolut göra :). Flera vill läsa sen så kan lägga ut det när det är klart :). Jag förstår att det är så, ett tips är att be läraren om att ge honom mer utmaningar. Han kanske ska träna mer på läsförståelse och återberätta texter som ett exempel 🙂

 22. Vilket spännande och välbehövligt examensarbete. Tyvärr är det många barn som inte trivs av en den ena eller andra orsaken. En kan vara att de blir mobbade t.ex. Lycka till med det och skriv gärna
  mer om det för ämnet är väldigt intressant 🙂 kram

 23. Det finns ju så många former av problem man kommer i kontakt med, ungdomarna som kommer till skolan, skolkar eller lämnar nästan varje lektion men befinner sig i skolan hela dagen… Fick en elev med det problemet till min lilla grupp, då slutade skolket och lämnandet av klassrummet… Med en diagnos orkade han inte koncentrera sig i en klass på 24 elever, varje tappad penna störde, någon som reste sig, stolskrap m.m.

  Intressant med tidiga läsare och deras frånvaro.. Intervjuar ni barn och föräldrar? Spännande arbete, hoppas du delar med dig lite. ??

  1. Ja dessa elever som ställs krav på som blir så svåra för dem att uppnå. Tänk att vara så ljudkänslig :(. Ja det ska bli jättespännande, vi kommer intervjua specialpedagoger. Mycket på grund av den etiska aspekten :). Kommer absolut att dela med mig 🙂

 24. Men så kul! Du får lägga ut en länk till examensarbetet när det är klart! Jag var själv en tidig läsare, fick den avancerade läseboken direktiv första klass och hade lätt för att lära mig utan att plugga… saknade helt studieteknik. Det gick superbra hela grundskolan men gymnasiet fick jag lägga lite mer energi på utan någon bra studieteknik. Högskolan gick ju bra men mest för att alla arbetade mot ett gemensamt mål och jag studerade i grupp. Heja er! ???

  1. Det kan jag göra, den hamnar ju säkert på DIVA. Ja det där med studietekniken är viktig samt att förstå vad man läser. Märker ibland att barn kan läsa men inte förstår innehållet, båda sakerna ska ju tränas på 🙂 .

 25. Otroligt vad tiden går fort. Det låter som ett passande examensarbete och vill du gå vidare så vore det en perfekt merit för dig i framtiden. Jag tycker att det duger som även att specialpedagog, vilket behövs i många skolor runtom i Sverige. Bra jobbat!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa