Utmattningssyndrom – Sömnmönster och sömnbehov. 

Ni vet när man råkat somna fastän man trodde ögonen skulle hålla sig öppna? Just där befinner jag mig nu. Jag ligger på soffan under min mjuka filt och småmyser.

Så många människor ber om ursäkt eller känner någon form av pinsamhet för att sova middag. Det står så ofta i tidningar att det ska man inte göra. Men samtidigt går tröttna människor runt här i västvärlden och frågan är om det kanske just beror på sömnbehovet?


Man ska sova på natten och vara vaken på dagen. Man ska gå upp tidigt och lägga sig tidigt, då har man liksom det rätta sömnmönstret och det accepterade sömnmönstret. Vi blir stressade när vi inte kan somna nattetid och räknar inte den tiden som sovs på dagen som en del av sömnmönstret.

Ändå hävdar så många sig vara kvälls eller morgonmänniskor. Kan det då inte vara så att vi faktiskt precis som i allt annat är olika även i sömnmönstret? Att vissa av oss helt enkelt sover bäst på dagen eller länge på morgonen, medan andra av oss sover bäst tidiga kvällar och nätter?

Vad är det som säger att det ena är mer naturligt än det andra? Varför förfasas världen av människor som “sitter uppe hela nätterna“? Nu när jag varit sjuk och lärde mig att sova igen har jag märkt att mitt sömnmönster är från runt 22-23:00 på kvällen tills runt 9:00-10:00 på morgonen. Vissa dagar sover jag dessutom middag.

Nu kanske sömnen blir extrem eftersom jag har utmattningssyndrom, men jag tänker mer att min kropp nog helst vill sova länge på morgonen och vara uppe längre på kvällen. För rent spontant är det då jag mår som bäst.

Nu är jag lärare och våra arbetstider är förlagda på dagtid fortfarande. Men vad vet man? Kanske man i framtiden tar bort klockan efter korna som ska mjölkas och förskjuter skoldagen? För vad jag läst så ska faktiskt barn och tonåringar sova längre på morgonen än vi låter dem göra.

Madeleine Stenberg

Bloggare sedan 2004. Bor i Falun med min son William född 2004. Är utbildad lärare, förskollärare, doula och hjälpmamma samt kursledare i Amningshjälpen. Studerar till specialpedagog.

14 thoughts on “Utmattningssyndrom – Sömnmönster och sömnbehov. 

 • 8 januari, 2017 at 19:25
  Permalink

  Jag tror absolut att det är olika, från person till person 🙂
  Jag själv försöker undvika att sova på dan-för då sover jag lätt lite för länge och sover då oftast sämre på natten. Så personligen försöker jag undvika det 😉

  Om man är olika på andra punkter, som människor .. varför ska då inte detta kunna vara olika-det tror jag att det är! 🙂

  Sv: Var såå gott 😉
  Annie recently posted..Söndagsfika ..

  Reply
  • 8 januari, 2017 at 20:57
   Permalink

   Är många det är så för :). Men är nog olika från människor tänker jag 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2017 at 19:28
  Permalink

  Ja, du har en poäng. Jag är definitivt en kvällsmänniska men kan nog räkna på en hand hur många gånger jag har sovit mitt på dagen. Men det är för att jag inte mår bra av det så det faller sig liksom naturligt!

  SV: Näe, köper aldrig kläder därifrån. Har dålig koll på vad de har dessutom.
  Mamma Malin recently posted..I Ramnaparken

  Reply
  • 8 januari, 2017 at 20:54
   Permalink

   Ja tror absolut att man ska följa sitt sömnmönster :). Mår man dåligt ska man ju inte sova på dagen 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2017 at 19:29
  Permalink

  Jag förstår verkligen inte varför folk ber om ursäkt för att de sover middag, ibland behöver man ju ta det lugnt!!
  Gabriella recently posted..Maria Nila

  Reply
  • 8 januari, 2017 at 20:54
   Permalink

   Nej undrar också det :). Vi prioriterar lugnet för sällan 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2017 at 19:46
  Permalink

  Intressant inlägg med bra tankegångar! Tror också det kan vara nyttigt med “powernaps” om dagarna, önskar jag kunde lägga mig ner och koppla av så på dagen ibland för att öka koncentration och piggheten resten av dagen 🙂
  Johanna Utterberg recently posted..TITTAR BAKÅT

  Reply
  • 8 januari, 2017 at 20:53
   Permalink

   Det tror jag också. Upplever som du att man får mer koncentration och pigghet efteråt 🙂

   Reply
 • 8 januari, 2017 at 20:10
  Permalink

  Jag tror du har helt rätt i att vi alla har olika sömnmönster och sömnbehov och för vissa passar det inte riktigt in med samhällets standard. Vore ju underbart om det gick att anpassa arbetstid efter sitt sömnmönster!☺
  Kattis recently posted..Resetips – Barcelona – Barcelona zoo

  Reply
  • 8 januari, 2017 at 20:52
   Permalink

   Visst är det nog så :D. Ja jag tycker också det skulle vara en dröm verkligen 😀

   Reply
 • 8 januari, 2017 at 20:15
  Permalink

  Du alltså jag kan gärna erkänna att dagarna som i morg ja börjar tidigt o slutar tidigt men ibland då måste jag sova en sväng för att liksom orka med resten utav dagen o allt man ska göra…

  Tack vännen den är köpt på ikea lika dan i köket =) Ville ha en tine k som ser lika dan ut men kostar typ 4 ggr mera ha ha men ja dessa duger har haft dem nåt år nu o älskar dem ännu faktiskt båd i rummet o köket kram kram
  ullie recently posted..Att hitta den DÄR känslan liksom …

  Reply
  • 8 januari, 2017 at 20:51
   Permalink

   Skönt att flera har det så :D. Härligt när man vågar erkänna 😀

   Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: