Tipspromenad runt gruvan, och mat på Gamla Staberg.

Idag var det dags för Lions Tipspromenad runt Gruvan. Alltid lika roligt, men var rejält svåra frågor den här gången tyckte jag. Det enda jag visste var faktiskt den nya Hertigen av Dalarnas namn. Får helt enkelt läsa på till framtiden!

Det är väldigt fint runt Falu gruva, jag är verkligen där alldeles för sällan. Vet att många säger att det ska vara så speciell luft där vintertid. Det är rätt häftigt att det stod mellan Falun och Stockholm som huvudstad i Sverige från början. Falun med sin koppargruva var nämligen en anledning till många jobb. Fast arbetsförhållandena var inte speciellt trevliga. Det är också anledningen till att växtligheten i Falun inte är speciellt bra. Gruvområdet eller “fel sida ån” som vissa här kallar det var det fattigas sida och den sidan jag bor på “rätt sida ån” var den gräddhyllan där alla rika bodde och det märks fortfarande när man vandrar i Villastaden. Sidorna kallade för “Den gruvliga och den ljuvliga“. Nu fick ni lite historia här om stan, om ni så ville eller ej.

Här lämnade vi in våra tipsrader och började göra oss redo för att åka och luncha tillsammans. Vi hade bestämt oss för Gamla Staberg, fördelaktigt hade jag rabatthäfte så vi fick åka 2 för 1 vilket blev jättebra.

Som ni vet har jag en vegetarisk kosthållning, men jag äter ost och ägg. Jag är inte vegetarian utan har en kosthållning mot det hållet. Det är för att min mage mår bäst av den saken, och min mage är högprioriterad eftersom jag har IBS.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

12 thoughts on “Tipspromenad runt gruvan, och mat på Gamla Staberg.

 • 24 september, 2017 at 20:18
  Permalink

  Vilken rolig grej där vid gruvan 🙂 Kul med lite historia och så god maten såg ut =)

  Reply
  • 24 september, 2017 at 21:06
   Permalink

   Ja jättekul verkligen :D. Roligt att du tycker det :). Är verkligen jättegod mat där 🙂

   Reply
 • 24 september, 2017 at 21:12
  Permalink

  Jag har bara åkt/kört genom Falun, roligt att få veta lite om Din stad.
  Jag är ju väldans förtjust i Mora 🙂

  Reply
  • 24 september, 2017 at 21:53
   Permalink

   Kul :). Det är väldigt fint här :).
   Mora har jag varit i nästan hela uppväxten, gick nian där och två år på gymnasiet. Är från grannorten 🙂

   Reply
  • 24 september, 2017 at 21:55
   Permalink

   Ja jättekul :D. Hehe ja det gäller ju att man läst på innan många gånger 🙂

   Reply
 • 24 september, 2017 at 21:33
  Permalink

  Så roligt med tipspromenad 😀 Länge sedan jag var i Falun nu, men jag har iallafall varit nere i koppargruvan och ätit falukorv och slanggurka och lyssnat på spelmän i folkdräkt – riktigt rolig upplevelse 😀 Kram <3

  Reply
  • 25 september, 2017 at 20:11
   Permalink

   Ja det är jätteroligt :). Åh så kul att du besökt Falun :). Det är väldigt fint här faktiskt, och kul också det du berättar om 🙂

   Reply
 • 25 september, 2017 at 11:51
  Permalink

  Tänk det kommer jag ihåg att det sas när jag själv var där, med la famillia för många år sen=D… sjukt men ännu mer sjukt intressant!

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: