Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Tonårsbarn

Akuten, röntgen och att vabba ett barn över 12.

William ramlade på parkouren i söndags. Igår hade han jätteont i handen så jag tänkte att jag får väl ringa vårdcentralen då. De ringde upp vid nio och hänvisade oss till akuten. Jag stod där på jobbet och funderade hur sjutton gör man nu? Det var bara att försöka få tag på William, springa runt på jobbet för att förklara att man behövde dra och sedan åka raka vägen och hämta upp William.

Vi kom fram till akuten, fick vänta och träffa trevliga läkare. Handen kontrollerades och sedan blev vi skickade till röntgen och ja ni vet själva hur det brukar vara på akuten. Det visade sig att handen inte var bruten men båtbenet är lite lurigt så slutar det inte göra ont ska vi dit igen.

Jag hade som tur var hört om att man kan vabba barn över 12 år om man får intyg så detta passade jag på att ta denna gång. Tycker inte riktigt att det är schysst att låta sin tonåring på fjorton år sitta ensam på akuten. Så idag vabbade jag alltså, ska skicka in pappret till försäkringskassan men ska först ha lite nya inkomstuppgifter eftersom det gamla var kopplade till mitt förra jobb.

Det blev min tisdag det, varje dag är ett nytt äventyr verkligen.

27 Comments

 1. Håller en tumme för att inget är brutet men det benet kan vara lurigt. Skönt att du kunde vabba får en tolvåring behöver vuxens stöd i sådana situationer.

  Kram

  1. Han är fjorton men tänkte att jag skulle skriva över 12 i rubriken så folk får veta att man kan vabba :).
   Ja verkligen kan tycka att man skulle få vabba utan sjukintyg fram till 16 med, många unga skulle må bra av saken :). Tack <3

  1. Spännande att det är så olika. Läkaren sa att de inte gör något ännu, men att det kan synas om någon vecka på röntgen. Jag hoppas verkligen att det inte är något :/. –
   Intressant dock att det är så olika beroende på vart man befinner sig 😮

 2. Håller tummarna att det går bra för han och båtbenet!
  Helt rätt att vabba och följa din son på akuten, det blir ju lätt snurrigt med alla sjuksköterskor och läkare.
  Visste inte att man kan skicka in till F-kassa då man ska vabba barn över 12 år 🙂

 3. Skönt det gick förhållandevis bra, eller ja förhoppningsvis är inget brutet å det gör mindre ont inom kort.
  Visste icke att man kunde vab:a så ”gamla” barn, men jättebra och nödvändigt.

 4. Jag visste inte heller att man kan ta ut VAB för barn över 12 år om man skickar in intyg. Håller med om att man borde kunna ta ut VAB utan intyg även efter 12 år. Ett barn är barn oavsett ålder under 18 år. Hoppas att det blir bra snabbt.

 5. Ja du, barn är inte stora när dom är sjuka. Alltså en 12 åring med maginfluensa… Hur går det liksom? Och det kan man väl inte få intyg för.
  Bra att du var med, hoppas att han blir bra snart och allt var bra!!

  1. Vet att man kan ringa och få intyg vid magsjuka. Man ringer till läkaren och så skrivs intyget ut, numera ska man även kunna göra det via olika landstingspappar eller som kry 😀

 6. Vad sjukt att du skriver om detta just idag! Jag satt nämligen och pluggade juridik innan och då läste jag i lagen om hur det är med vabb! Men läste faktiskt ingenting om det där med intyg så det var bra att få reda på 🙂 Hoppas att smärtan försvinner och ni slipper åka tillbaka!

 7. Men aj! Tur att det inte var brutet hoppas att smärtan ger med sig. Ändå bra att det går att få ta ut vabb även över 12 år, håller verkligen med dig om att det känns orimligt att låta en 14-åring sitta själv på akuten. På fredag blir det Parkour premiär för min 7-åring, han har längtat sååå länge! ??

 8. Men oj. Så himla tråkigt att hänga på akuten. Hur mår han idag? Skönt med intyget iallafall, jag som inte har barn vet inte alls hur sånt fungerar med vabb etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d